StoryEditorOCM
ŠibenikChanger Meetup ide dalje

Sinoć oduševili svjetleći bubnjari i 3D mapping katedrale, večeras koncert Laibacha

Piše Šibenski.hr
27. srpnja 2017. - 15:43


Svijetleći bubnjari, glazbenik koj iistovremeno svira desetak instrumenata, „novo“ pročelje katedrale i unutrašnjost rascvjetane instalacije Pentalum na Poljani oduševili su Šibenčane na otvorenju novog šibenskog festivala Changer Meetupa.

Događanje koje će obilježiti ovo ljeto sinoć je počelo u punom sjaju. Jer, trebalo je pričekati da sunce zađe kako bi se brojne atrakcije koje je Changer Meetup pripremio na različitim lokacijama u središtu grada mogle doživjeti u najljepšem izdanju, budući da većina njih koristi visoke tehnologije i svjetlosne efekte koji su najimpresivniji kada ih se promatra u mraku.

Svečano otvaranje započelo je u ispred galerije sv. Krševana kada su se okupljenima obratili domaćini – šibenski gradonačelnik Željko Burić i direktor Turističke zajednice grada Šibenika Dino Karađole koji su istaknuli važnost Changer Meetupa kao dugoročnog projekta važnog za razvoj kulturno-turističke ponude Šibenika, nakon čega su razgledali multimedijalnu izložbu zagrebačkog autora Ivana Marušića Klifa.

Nakon otvorenja na Maloj loži održan je panel o temi „Inovativnost u širem društvenom kontekstu“.
Đir po Changeru vodio je dalje do trga ispred šibenskog HNK-a gdje je Señor Markusen sa svojom svirkom na originalnom „multiinstrumentu“ privukao pozornost brojne publike.

Na Poljani su pak pneumatičke skuplture pod nazivom Pentalum bile spremne za prve posjetitelje. Ono, što izvana izgleda kao veliki šareni prizemljeni balon ili kao podignuti šatori, zapravo u svojoj unutrašnjosti nešto sasvim drugačije.

Naime, cilj je ove suvremene skulpture, kako objašnjavaju organizatori, posjetiteljima pružiti osjećaj smirenosti i produhovljenosti koji se postiže oblim konturama i raznobojnim osvjetljenjem jednako kao što to čine vitraji i kupole u sakralnim građevinama, hramovima, crkvama i džamijama. U svakom slučaju, doživljaj za pamćenje.

U Perivoju Roberta Visianija Šibenčani su uživali u gastro ponudi, a vrhunac večeri svakako je bio 3D mapping na pročelju katedrale koji je u obliku šestominutne projekcije u potpunosti promijenio izgled ovog remek djela Jurja Dalmatinca i Nikole Firentinca.

U rukama vještih changera moglo se vidjeti kako se njezino trolisno lice miče, preslaguje i prekriva zvijezdama. Dodatni efekt iznenađenja bio je dolazak skupne Led Drummers koji su gotovo sat vremena sinkronizirano bubnjali i izvodili različite koreografije koje uključuju promjene boja kostima, dimne efekte i interakciju s publiku.

A ovo je bio samo mali djelić onoga što je Changer Meetup pripremio i što nikako ne smijete propustiti do 28. srpnja. Već danas, osim dnevnih i večernjih događanja, druženje se nastavlja na tvrđavi sv. Mihovila na koncertu grupe Laibach, a na istom mjestu sutra gostuje i Josipa Lisac.

Sve fotografije kao i video materijal pogledajte na:
https://www.dropbox.com/sh/zlb2ecdhkqf0gax/AABx2dvYXnxu6tQWd88Pg0Mxa?dl=0


 

25. travanj 2024 17:15