StoryEditorOCM
ŠibenikPOVODOM DANA GRADA ŠIBENIKA DODIJELJENE NAGRADE I PRIZNANJA

Siniši Škarici nagrada za životno djelo - nagrade grada Branku Viljcu, dr.sc. Ivici Poljičku, izborniku Ivici Tucku, OB Šibenik...

28. rujna 2017. - 19:28


- Ovo je kao san. Dobijao sam u životu priznanja, i na nacionalnoj razini, i Porina za životno djelo, ali nagrada rodnog grada ipak je nešto više. Željko Ivanjek mi je kada sam polazio iz Zagreba u Šibenik rekao – 'Sada kada si osvojio svoj rodni grad osvojio si čitav svijet. I ja se zaista tako osjećam, kao da sam na vrhu svijeta!' - kazao je u emotivnom govoru, 'po šibenski', Siniša Škarica, dobitnik nagrade grada Šibenika za životno djelo, zahvalivši se, u svoje i ime svih ostalih laureata, sugrađnima s dasaka šibenskog kazališta, na svečanoj sjednici šibenskog Gradskog vijeća, povodom Dana grada i blagdana Svetog Mihovila.

Pored Škarice, legendarnog urednika Jugotona i Croatia Recordsa koji je obilježio povijest popularne glazbe ne samo u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji, nego i u ovom dijelu Europe, nagradu grada dobli su i Branko Viljac, utemeljitelj Šibenske šansone, Ivica Tucak, vaterpolski izbornik koji je naše 'barakude' odveo na krov svijeta, dr. znanosti Ivica Poljičak, državni tajnik u ministarstvu kulture, te Opća bolnica šibensko – kninske županije, utemeljena 1807. godine i koja ove godine slavi 210. godišnjicu postojanja, za koju je nagradu primila rvanateljica dr. Sanja Jakelić.

Plaketom grada Šibenika nagrađen je košarkaš Darijo Šarić, u čije ime je nagradu preuzela njegova mama Veselinka, i sama proslavljena košarkašica 'Elemesa' iz vremena dok je još nosila djevojačko prezime Crvak.

Šibenčani nisu zaboravili ni svog vrijednog konzervatora Marka Grbelju, koji je u naponu stvaralčke moći tragično poginuo u prometnoj nesreći – posthumno su mu dodijeli plaketu koja je uručena njegovoj udovici.

Grb grada Šibenika dodijeljen je pak Čedi Paiću – za dugogodišnji humanitarana rad i podršku šiebnskim kulturnu institucijama - i Željku Šturliću – za izniman doprinos u pripremi i realizaciji programa Međunarodnog dječjeg festivala u zadnjih dvadesetak godina.

O svakom od nagrađenih ove je godine prikazan i kratak video film, što je hvale vrijedna novitada od koje je dodjela nagrada i priznanja dobila i na uvjerljivosti i na glamuru.

Inače, samoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća nazočili su pored župana, gradonačelnika i načelnika, saborskih zastupnika s područja županije i šibenski prijatelji iz Slovačke, iz grada Humenne, gradonačelnica Jana Valova sa suradnicima, Andro Krstulović Opara, gradoančelnik Splita, Ivan Knez iz Biograda...
 

16. travanj 2024 04:10