StoryEditorOCM
ŠibenikDevet stipendija

Šibensko Veleučilište u ovoj će akademskoj godini financijski pomagati svojim studentima: najboljima čak 1000 kuna

29. listopada 2018. - 21:17

Šibensko Veleučilište u ovoj će akademskoj godini financijski pomagati svojim studentima. Bit će dodijeljeno ukupno devet stipendija od čega će pet dobiti studenti s najboljim ocjenama kao svojevrsnu nagradu i poticaj za daljnje učenje, dok su četiri rezervirane za one s lošijim imovinskim statusom kako bi im se olakšalo i pomoglo u smanjivanju troškova studiranja.

Za one najbolje, redovite studente natječaj je raspisao dekan Ivan Malenica, dok će stipendije po socijalnom kriteriju dodijeliti Zaklada Veleučilišta, prvi put u tri godine od kada je osnovana.

Najbolji redoviti studenti, njih petero, dobit će stipendije u iznosu od 1000 kuna mjesečno, a rok za predaju zahtjeva, istječe u utorak, 30. listopada.

– Ukupni godišnji iznos jedne stipendije je 10.000 kuna, a tisuću kuna isplaćivat će se u 10 mjesečnih rata – navodi Malenica.

Za tu stipendiju ne mogu se natjecati brucoši, već samo redoviti studenti 2. i 3. godine preddiplomskog, kao i oni koji su upisali specijalistički diplomski studij. Najvažniji kriterij za dobivanje ovih 1000 kuna mjesečno jest uspjeh ostvaren u prethodnoj akademskoj godini. Kandidati moraju imati najmanje 55 ECTS bodova, dok im prosjek ocjena mora biti 4,5 i više.

Ako slučajno više studenata bude zadovoljilo tražene uvjete, ljestvica uspješnosti bit će dodatno podignuta te će se gledati prosjek ocjena iz obveznih predmeta, ali i neki drugi uvjeti.

– Kao dodatni kriterij morat će biti zadovoljen i jedan od sljedećih uvjeta, a to su: objavljeni radovi, izlaganje na stručnim i/ili znanstveno-stručnim skupovima, odnosno dodijeljena dekanova nagrada. Odluku o tomu tko će biti petero sretnih donijet će Povjerenstvo za dodjelu stipendija.

I dok oni koji se mogu hvaliti dobrim ocjenama i osvojenim ECTS bodovima još nisu stigli javiti se na ovaj natječaj, budući da imaju još malo vremena za to, 19. listopada završena je prijava za stipendije po socijalnom ključu. Riječ je mjesečnom iznosu od 600 kuna, a pravo na to imat će svega četvero studenata čija će imena biti poznata do sredine studenoga. Sredstava osigurava Zaklada koju su osnovali Veleučilište, Grad i Županija.

Na Veleučilištu u Šibeniku studira oko 900 studenata od čega više od 60 posto dolazi iz drugih gradova i županija u Hrvatskoj.

Ove godine na studijske programe upisalo se svega 185 studenta što je najmanji broj brucoša do sada. Dekan smatra kako broj opadanja studenata nije specifičnost ove ustanove, već sličnu sudbinu dijele i drugi fakulteti i visoke škole u Hrvatskoj, a ponuda atraktivnih i kvalitetnih programa i poboljšanje studentskog standarda, u čemu značajno mjesto imaju stipendije, svakako je jedan od načina kako u Šibenik privući veći broj mladih ljudi i budućih studenata.

19. travanj 2024 11:48