StoryEditorOCM
ŠibenikULAGANJE

Šibensko odlagalište pretvara se u moderno postrojenje za obradu otpada: Bikarac će od smeća proizvoditi humus i brikete

13. lipnja 2019. - 10:23

Konačno! - bilo je sve što je kazao Robert Podrug, direktor Bikarca kada smo ga upitali je li istina da je prošao natječaj za Bikarac. Odbačena je žalba hrvatske zajednice ponuditelja Tehnix, Donji Kraljevec i HIS na odabir izvođača radova na izgradnji postrojenja za mehaničko-biološku obradu otpada (MBO) Bikarac, pa je odluka o odabiru slovenske grupacije GH Holding Pomgrad i VGO Drava Ptuj, automatski postala pravomoćna.

Šibenska katedrala gradila se punih 105 godina, Skadar na Bojani samo tri – a ne mogaše mu za to vrijeme, veli narodna pjesma, ni temelja podići – dok je čuvenoj Gaudijevoj "Sagradi familiji" u Barceloni trebalo čak 137 godina da bi dobila građevinsku dozvolu – ishodovana je konačno ovih dana.

Čak i u takvoj, svjetski poznatoj konkurenciji, druga faza izgradnje šibenskog Centra za gospodarenje otpadom Bikarac, natječaja za projektiranje i građenje postrojenja za Mehaničko-biološku obradu, predstavlja egzemplar. Naime, njoj je samo za natječaj za izbor izvođača trebalo tri godine-prvi, od ljeta 2016. je poništen, a drugi ponovljeni trajao je godinu i pol dana, od jedanestog mjeseca 2017. Taj prvi, poništeni, vrijedan oko 120 milijuna kuna postao je i slavan jer je pao zbog – naizgled – bizarnih razloga, odnosno gramatike. U njemu je pisalo Španija umjesto Španjolska, "motive cilinder" umjesto "transportnog valjka"... Ali, za Državnu komisiju za kontrolu postupaka javne nabave dileme nije bilo – riječ je o stranim riječima koje nisu bile prevedene na hrvatski jezik, a to je, po starom i tada važećem zakonu, bila greška u proceduri koja nije bila otklonjiva. I zgodan povod za žalbu onih ponuditelja koji su na tenderu ostali kratkih rukava i čija ponuda nije prošla.

Danas potpis na ugovor

"Sada ćemo s izvođačem radova u četvrtak, sa slovenskom grupacijom GH Holding Pomgrad i VGO Drava Ptuj, u nazočnosti Tomislava Ćorića, ministra zaštite okoliša, u palači Galbiani potpisati ugovor, vrijedan čak 196 milijuna kuna. Nakon potpisa ugovora rok im je sedam mjeseci da izrade projekte, dva mjeseca da ishoduju dozvole i godinu dana za izgradnju. Sve skupa, 19 mjeseci. Nakon toga ide probni rad i puštanje u pogon – kazao nam je Podrug.

Time bi priča o Bikarcu bila dovršena barem do 2045., kada bi trebalo otvoriti novu plohu, kada se ova postojeća napuni, a Šibensko-kninska županija dobila bi Centar za gospodarenje otpadom u rangu onog najboljeg što EU trenutno ima, što se zove visoki europski standard. Prva faza uređenje Bikarca uključivala je sanaciju postojećeg deponija i izgradnju nove sanitarne plohe na koju se sad odlaže miješni komunalni otpad. To je trajalo od 2007. pa do 2011. godine.

A što je sve u tih 196 milijuna kuna? To uključuje projektiranje glavnih i izvedbenih projekata postrojenja za mehaničko-biološku obradu, pratećih objekata. Radit će se hale za mehaničku, hale za biološku obradu otpada, u sklopu toga će biti i kompostana koja će proizvoditi kompost, nastrešnica za prihvat glomaznog otpada, servisne ceste, trafostanica i nabava mobilne opreme u koju spadaju kamioni, utovarivači, bez koje Centar ne može funkcionirati.

- Imat ćemo kompostanu, gdje će taj odvojeno sakupljeni biološki otpad ići na kompostiranje i proizvodnju komposta, a proizvodit ćemo i gorivo. To su, sitni, "šredirani" – stroj koji to usitnjava zove se "šreder" - komadi plastike, tekstila, drveta, kartona, papira, veličine pet puta tri centimetra, visoke gorivosti i kalorijske vrijednosti, koji se suše i izgube vlagu, i služe kao pogonsko gorivo u cementarama, termoelektranama i sličnim postrojenjima. Ipak, to je jedan sustav gdje će se država morati uključiti jer mi u Hrvatskoj trenutno nemamo niti jednu energanu koja bi koristila to gorivo iz otpada. Imamo splitsku cementaru, koja je dobila tu dozvolu, ali joj je Upravni sud to poništio, pa će ministarstvo morati izgraditi jednu strategiju izgradnje potencijalnih energana u određenim zonama, odnosno komunalnih regija koje će pokriti cijelu državu – otkrio nam je zanimljive detalje direktor Bikarca.

Izgubljene godine

U svakom slučaju, ministar Butković je prije neki dan kazao kako Hrvatskom izgleda hara virus žalbi, zbog kojeg, primjerice, ne uspijevaju u ministarstvu provesti natječaja za izgradnju pristupnih cesta za Pelješki most. U svakom slučaju, izgleda da je taj virus Šibenčane napao prve, zbog njega su izgubili tri – četiri godine, i nakon svega izabrali ponudu koja je u konačnici nekih 40 milijuna kuna skuplja nego prva.

Ali, sve je tu – konačno – po zakonima i propisima, pa čak i gramatici točno. Na koncu, ali ne i najmanje bitno, ova će investicija od skoro 200 milijuna EU kuna otvoriti u Šibeniku nekih 15 do 20 novih radnih mjesta, ponajviše u sortirnici.

25. travanj 2024 07:10