StoryEditorOCM
ŠibenikOsigurano 35 milijuna kuna

Šibensko-kninska županija će imati i peti čvor na autocesti: Zona Podi dobiva spoj na Dalmatinu

10. veljače 2020. - 09:16

Šibenska zona Podi dobiva direktan spoj na Dalmatinu!

U netom objavljenom planu nabave Hrvatskih autocesta za 2020. godinu, za ovu je namjenu, kroz treći kvartal ove godine – od šestog do devetog mjeseca – osigurano 35 milijuna kuna plus PDV.

 

Ovu nam je vijest potvrdio i Ante Parat, ravnatelj Županijske uprave za ceste, koji je od početka, još od prvih inicijativa 2008. godine, uključen u tu priči, procjenjujući kako bi početak radova na ovom objektu mogao početi krajem ove ili početkom iduće godine.

 

To prije što trasa spoja zone i auto- ceste ni imovinskopravno nije komplicirana. Većina čestica, kazao nam je Parat, na mjestu građevinskog zahvata vlasništvo su RH, a tek manji dio njih privatne su čestice pa to znatno skraćuje proceduru. Isto tako je povoljna okolnost što za radove na ovom projektu ne bi trebalo zatvarati autocestu, niti prekidati, odnosno ugrožavati nesmetano odvijanje prometa na njoj, s obzirom na to da je na mjestu spoja već izgrađen podvožnjak. Praktično bi se izgradile samo nove uključno/isključne trake.

 

Tako će Šibenik i Šibensko-kninska županija – kao vjerojatno jedina na čitavoj trasi autoceste - nakon četiri već postojeća dobiti i peti čvor, odnosno spoj na nju. Na samo 40 kilometara autoceste kroz Šibensko- kninsku županiju. No, ono što je bitnije je što će zona Podi ovim dodatno dobiti na važnosti i atraktivnosti jer će s ovim objektom Podi postati jedna od rijetkih, ako ne i jedina industrijska zona s direktnim ulazom i izlazom na autocestu – ne računamo li tu Dugopolje koje je više trgovačkog nego proizvodno-industrijskog karaktera.

 

Imamo lokacijsku dozvolu

 

- Naravno da smo u tijeku s cijelim ovom poslom i znamo da je ishodovana lokacijska dozvola i da je u postupku izrada građevinske dozvole. Ono što se još spominjalo i što je dodatna pogodnost je da bi zajedno s ovim spojem na autocestu na zonu Podi došao i plin. To bi značilo i njezinu brzu plinfokaciju, jednostavan spoj na magistralni plinovod koji ide usporedo s trasom autoceste – to je brže i lakše nego voditi plin iz Šibenika, preko Donjeg Polja - zadovoljan je ovim raspletom događaja Jakov Terzanović, direktor šibenske zone.

 

Na Podima, na kojima je trenutačno 40-ak poduzetnika s pogonima, što u radu, što u izgradnji, tri su nova gradilišta, i s oko 1400 zaposlenih, ima dosta firmi koje imaju dnevni kamionski promet. Ne samo da će njima taj put sada biti kraći, što će dovesti i do smanjenja troškova i dizanja konkurentnosti, nego će i stanovnicima Dubrave život ubuduće biti ugodniji, jer su dosad svi ti prometni koridori prolazili kroz njihovo mjesto. A ovaj spoj na autocestu, kad se napravi, značit će nam puno i u marketinškom smislu. U razgovoru s potencijalnim investitorima brojni od njih često su to spominjali kao preduvjet da uopće dođu u našu zonu – kazao nam je Terzanović.

18. travanj 2024 02:04