StoryEditorOCM
Šibenikzelenila sve manje

Šibenski ‘Zeleni grad‘ se hvali da će posaditi 30 novih stabala, to je prava mizerija u odnosu na susjede

Piše Ana Petrić
25. veljače 2024. - 12:06

– Širom kvartova našega grada svako toliko neka Šibenčanka ili Šibenčanin preispituju vlastito mentalno zdravlje piljeći raširenih očiju u dvorište ispred kuće ili zgrade i livadu u parku dok pokušavaju dokučiti što tu odjednom fali. Stabla u posljednje vrijeme nestaju na sve strane, pod okriljem noći i u pola bijelog dana. Jedna nastradaju u neveri, druga napadne kakav nametnik ili parazit, trećima glave dođu građevinski radovi, četvrta plate jer su im korijenja digla pločnik, a poneka nastradaju iz nečije čiste obijesti.

S obzirom na to da stabla ipak ne mogu tek tako ispariti ni preseliti se u paralelnu stvarnost, za njima ostaju panjevi. Ideja ove stranice je ukazati na značenje svih posječenih borova, čempresa, bajama, smokvi, bagrema, česmina, fafarinki i drugih stabala koja više ne žive u našem gradu, a njegovim stanovnicima su nešto značila. Tim riječima, među ostalim, objašnjena je nedavno otvorena Facebook stranica "Panj godine", a koja, vjerovali ili ne, bira najbolje posječeno stablo u prošloj godini u Krešimirovu gradu.

image

‘Zeleni grad‘ u akciji sadnje stabala po Šibeniku

Slučajno ili ne, nastala je nedugo nakon što je u lokalnim medijima osvanula vijest o ekološkom "masakru" u parku Rasadnik na Vidicima, kojim je šibenska tvrtka za komunalne djelatnosti "Zeleni grad" posjekla, ni više ni manje, nego 30 stabala!

Direktor te tvrtke Novica Ljubičić sječu je objasnio kao nužnost, odnosno pojasnio je kako je uslijedila jer su neka stabla ugrožavala sigurnost djece, šetača, prolaznika i rekreativaca koji znaju boraviti u parku. Drugi dio stabala, kazao je, morao je biti uklonjen zbog prorjeđivanja jer su jedni drugima smetali u rastu. Ne sijeku se stabla tek tako, već se procijeni njihovo stanje, dodao je.

Da ne bude sve tako crno, nedugo nakon "incidenta", "Zeleni grad" je na svojim mrežnim stranicama objavio kako je počeo sa sadnjom stabala na rivi ispred hotela "Jadran", gdje je također posječeno stablo koje je tamo raslo godinama, te na dijelu Starog pazara, a gdje je ponovno posađeno listopadno drvo melija, koje je prethodno stradalo u nevremenu koje je jesenas poharalo Dalmaciju.

image

‘Zeleni grad‘ u akciji sadnje stabala

/ZELENI GRAD

Dodatno, iz "Zelenog grada" najavljeno je kako će se u idućih desetak dana posaditi 30 stabala na području grada. No ta je brojka, usporedimo li godišnji broj posađenih stabala u drugim hrvatskim gradovima, mizerna. Spomenuta Facebook stranica namijenjena za izbor "panja godine" doznala je, primjerice, da je Zadar za ozelenjivanje u ovoj godini odvojio dva milijuna eura, grad Split posadit će gotovo 1800 stabala, a Rijeka i Pula ove godine planiraju posaditi 500 novih stabala.

Redovitom godišnjom akcijom, "Zeleni grad" će na šibenskim javnim površinama zasaditi nova i zamijeniti stara, oboljela i osušena stabla te zasaditi trajnice. Od ukupno 30 stabala koliko će zasaditi, 40 posto je zamjena posječenih, a ostatak su nova stabla i trajnice. Koliko posiječeš, toliko i posadiš!

image

‘Zeleni grad‘ u akciji sadnje stabala

/ZELENI GRAD
02. svibanj 2024 22:38