StoryEditorOCM
ŠibenikBolja prevencija katastrofa

Šibenski vatrogasci dobili potpuno opremljeno zapovjedno-komunikacijsko vozilo

Piše šibenski.hr
12. lipnja 2021. - 11:38

U ABC centru u Šibeniku je predstavljen projekt FIRESPILL, punog naziva „Poticanje poboljšane reakcije prekograničnih hitnih službi i prevencija katastrofa povećanjem sigurnosne razine“.

Radi se o strateškom prekograničnom projektu, u 85%-tnom iznosu financiranom sredstvima Europske unije, odnosno Europskog fonda za regionalni razvoj, kojeg Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije provodi u suradnji s 15 hrvatskih i talijanskih partnera.

Cilj projekta je povećanje kapaciteta organizacija hitnih službi u svrhu učinkovitijeg rješavanja prirodnih katastrofa i katastrofa uzrokovanih ljudskom djelovanjem, a poseban naglasak stavlja na sve učestalije požare, poplave, potrese i onečišćenje mora.

- U današnje doba kada smo svjedoci značajnih poremećaja uzrokovanih, između ostaloga, i klimatskim promjenama, iznimno je važno ulaganje znanja i financijskih resursa u projekte kojima čuvamo naš okoliš. Ovo je upravo jedan od takvih projekata čija realizacija će doprinijeti poboljšanju rada i koordinacije svih žurnih službi na području Šibensko-kninske županije- kazao je šibensko- kninski župan dr.sc. Marko Jelić, istaknuvši značajnu ulogu EU fondova bez kojih ne bi bilo moguće realizirati ovakve projekte te poželio puno uspjeha projektnom timu u realizaciji svih daljnjih aktivnosti.

U nazočnosti predstavnika žurnih službi Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije te glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, projekt je predstavio zapovjednik vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije Darko Dukić s članovima projektnog tima.

Kroz projekt će se nabaviti sigurnosna oprema, hitna vozila na kopnu i na moru, poboljšat će se postojeće regulative za djelovanje žurnih službi te će se izgraditi i uspostaviti centri za naprednu obuku članova hitnih službi.

U sklopu projekta za područje Šibensko-kninske županije, između ostalih aktivnosti, planirana je i pilot aktivnost – nabava potpuno opremljenog zapovjedno-komunikacijskog vozila s ciljem uspješnije koordinacije svih žurnih i drugih interventnih službi na terenu u slučaju prirodnih katastrofa i drugih kriznih situacija.

Značajke planiranog zapovjedno-komunikacijskog vozila predstavio je zapovjednik vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije Darko Dukić.

Provedba projekta vrijednog oko 16,5 milijuna eura započela je u travnju 2020. godine, a završetak svih projektnih aktivnosti planira se u prosincu 2022. godine.

30. ožujak 2023 19:09