StoryEditorOCM
ŠibenikSuša na štekatima

Šibenski ugostitelji nezadovoljni prometom: ‘Adventuri ne možemo parirati, ali smo svi očekivali više gostiju, valjda će ih biti na Staru godinu‘

Piše Toni Veljača
29. prosinca 2021. - 13:34
Poljana i Visianijev park su u centru zbivanja, na dijelu šibenske rive je situacija potpuno drukčijaNikša Stipaničev/Cropix

Šibenska Adventura, reći će mnogi, ove godine je jedan od ponajbolje organiziranih adventskih sajmova na jadranskoj obali.
Bez ustručavanja, rekli bismo i šire. Posljednjih gotovo mjesec dana, epicentar svih gradskih zbivanja je u Parku Roberta Visianija, te na Poljani, glavnom šibenskom trgu.

Uz klizalište koje mami stotine posjetitelja na dnevnoj bazi, gastronomsku ponudu adventskih kućica te raznolik repertoar glazbenih događanja, odgovor na pitanje gdje je najbolja blagdanska zabava u gradu nameće se samo po sebi. Odmaknuli smo se na kratko od Parka i ispitali situaciju u ugostiteljskim objektima do kojih miris kuhanog vina i kobasica s Adventure ne dopire.

Doznali smo je li za njih ovogodišnja Adventura - Grinch ili Djed Božićnjak, te uspiju li i oni, pored ponajboljeg blagdanskog javnog programa u Hrvatskoj uhvatiti dio blagdanskog kolača. Evo priče.

Našu, prednovogodišnju đitu po šibenskim lokalima započeli smo s rive. Po lijepo ispunjenim štekatima i gotovo proljetnom vremenu dalo se zaključiti da vlasnici trljaju ruke od zadovoljstva. Međutim, i nije baš tako.

image
'Kada je ljepše vrijeme dolaze nam gosti iz drugih gradova, Biograd, Zadar, Kaštela, Split', kaže popularni Jole iz 'Staroga Grada'
Niksa Stipanicev/Cropix

- Ne možemo usporediti poslovanje u odnosu na prošlu godinu jer smo lani u ovo vrijeme bili zatvoreni. Međutim, moram priznati da smo očekivali više prometa. Kada je ljepše vrijeme dolaze nam gosti iz drugih gradova, Biograd, Zadar, Kaštela, Split – istaknuo je Josip Baranović Jole, iz restorana "Stari grad".

Tvrdi, ljudi su se zaželjeli adventa u šibenskom parkiću.
- Lani Adventure nije bilo, mladi su se jednostavno zaželjeli tog blagdanskog ugođaja, druženja uz glazbu, hranu i piće, nekako je prirodno da više vremena provode u Parku nego u ostatku grada. Najavljuju lijepo i toplo vrijeme idućih dana, pa se nadamo i većem prometu na Staru godinu – optimistično će ugostitelj Jole.

Njegovo mišljenje dijeli i Natali, jedna od gošći restorana.
- Adventura je ove godine iznad svih očekivanja, atmosfera je sjajna i mislim da možemo biti ponosni na šibenski advent – kratko će naša sugovornica.

Navratili smo i do kafića "NaMaLo" gdje nas je dočekala Marta, jedna od djelatnica.

- Pa di baš mene? – kroz smijeh će Marta pa nastavlja:

- Situacija je slična kao i lani, s tim da je advent prošle godine bio organiziran i na Maloj loži pa je sve djelovalo nekako življe, barem ovdje na trgu.

image
Jutarnje kavice se Šibenčani teško odriču
Niksa Stipanicev/Cropix

Iako je Visianijev đardin glavna štacija za jutarnje kave, objekt u kojem ona radi, kako kaže, nije izgubio stalnu klijentelu.
- Radim samo jutarnju smjenu pa mogu potvrditi da nas Adventura nije nešto poremetila, stalni gosti svakog jutra su tu – kazala je Marta.
 

Luka Čular, vlasnik popularne cvjećarnice preko puta "NaMaLoa", kojeg smo sreli nakon izlaska, požalio nam se da Šibenčani u vrijeme adventa i nisu baš ludi za cvijećem.

- Posla ima, ali ne koliko sam očekivao u ovo blagdansko vrijeme, naša struka treba nekako preživjeti do proljeća – naglasio je Čular.

image
SD
Sibenik, 281221.
Reportaza o radu kafica u vrijeme Adventa.
Foto: Niksa Stipanicev/Hanza Media
Niksa Stipanicev/Cropix

Uputili smo se prema Poljani i zastali u kafiću tik do Kazališta, konobari, iako su nas srdačno dočekali, nisu nam htjeli otkriti imena.

- Napiši izjavu, al' me ne spominji – započeo je naš sugovornik u dobrom raspoloženju, pa dodao:

- Očekivali smo veći promet s obzirom na to da se nalazimo u blizini Parka i klizališta, međutim i nije tako.

Kada roditelji dovedu djecu na klizanje produže u Park na kavu. Tako da iako se nalazimo u blizini svih zbivanja, Adventuri ne možemo u potpunosti parirati po količini prometa. Dobro je, ne možemo se žaliti.

25. veljača 2024 02:42