StoryEditorOCM
Šibenikpoduzetnici nove generacije

Šibenski Trokut sjajnim rezultatima i razvojnim iskoracima obilježava drugu godinu svog poslovanja i desetu obljetnicu iNavisa

Piše Šibenski.hr
28. rujna 2022. - 08:53

Trokut, poslovni centar i središte IT tehnologija, te dom poduzetnika nove generacije započeo je radom sada već točno prije dvije godine. Šibenski inkubator za nove tehnologije tako ovih dana obilježava pune dvije godine svog poslovanja, a zahvaljujući veličini, tehnološkoj opremljenosti te konceptu otvorenog prostora, pokazao se u pravom smislu učinkovitim za organizaciju skupova, prezentacija, radionica, predavanja i prekvalifikacija čak i u ograničenim uvjetima rada zbog pandemije koja je sada već vjerujemo daleko iza nas.

Od Trokutova otvaranja do danas uspješno su održane i provedene dvije NEET akademije, a u punom jeku priprema je i treća koja započinje ove nadolazeće zime. Riječ je o vlastitim projektima Trokuta Šibenik koji su inicijalno pokrenuti u suradnji s partnerima FINA, Fores, IN2, Libusoft i Veleučilištem u Šibeniku. Namijenjeni su mladim nezaposlenim osobama koje nisu u sustavu obrazovanja, ali i onima koji su zaposleni na neadekvatnim poslovima i žele promjenu u karijeri. U prosincu će tako započeti predavanja za prvu grupu polaznika za IT zanimanje (data science) podatkovni inženjer.

Kroz Trokut je u navedenom periodu prošlo čak 52 pravne osobe, bilo da se radi o dužem odnosno kraćem najmu. U prvoj godini poslovanja bilo ih je 25, dok u drugoj godini brojimo 27 pravnih osoba. U centru su kroz prvu godinu boravile tri strane tvrtke, dok se u drugoj godini ta brojka udvostručila na 6, što čini ukupnu brojku od 9 inozemnih tvrtki koje su prošle kroz Trokut. Od otvaranja Ureda za digitalne nomade u Trokutovom coworking-u radilo je njih 80, od čega 36 u prvoj, a 44 u drugoj godini poslovanja s prosjekom od 18 dana boravljenja. Održan je 61 event, od čega 40 događanja od trećih strana, a 21 događaj u organizaciji domaćina. Trenutno se u coworking prostoru Trokuta nalazi 45 radnih stolova, od čega su 44 zauzeta što znači da je popunjenost kapaciteta u tom segmentu nadomak punih 100 posto. Od otvaranja do danas svoju podružnicu su otvorile tri tvtrke, Algebra, njemački WeFrame i britanska Intuita Consulting.

image

Trokut je dom modernih poduzetnika

Trokut Šibenik pokriva tri lokacije, te uz svoj primarni coworking dom odnedavno upravlja i iNavisom, te poduzetničkim inkubatorom.

Uz drugu obljetnicu od otvaranja Trokuta, obilježava se i okruglih 10 godina djelovanja Inavisa inovacijskog centra koji okuplja i povezuje poduzetnike i institucije iz pomorskog sektora. Otkada je otvoren u nazočnosti veleposlanika Kraljevine Norveške u RH, Henrika Ofstada, Pomorski inovacijski centar sad već punih 10 godina uspješno pruža savjetodavnu, institucionalnu i financijsku podršku tvrtkama s područja brodogradnje, transporta, energetike, pogonskih strojeva, ICT tehnologija u pomorstvu, inovacija, te drugih djelatnosti vezanih uz more. Kao i u samim počecima iNavis danas je fokusiran na sektor mora i pomorstva, te podršku u razvoju novih proizvoda, usluga i tvrtki iz spomenutog sektora.

Inovativnim dijelom iNavis centra do 2019. god upravljao je CroNoMar, tvrtka u norveškom vlasništvu s osnovnim ciljem podupiranja nove inovativne aktivnosti efikasnim uslugama umrežavanja i uslugama povezanim s razvojem konkurentnosti prema inozemnim tržištima.

“Danas iz uloge stanara iNavisa držimo da će zadovoljstvo korisnika i šire poslovne zajednice ovisiti o daljnjim aktivnostima koje prije svega trebaju biti usmjerene pružanju kvalitetne poslovne podrške poduzetnicima u maritimnom sektoru u našoj županiji, ali i šire. Da bi se realizirala daljnja suradnja s norveškim partnerima, potrebno je aktivno raditi na povezivanju dviju strana, poticati razmjenu znanja i iskustava i planirati projekte koji će pridonijeti postavljenim ciljevimakoji su definirani prilikom osnivanja iNavis centra. Glavni cilj CroNoMar-a i dalje jest povezivanje hrvatskih i norveških tvrtki, identifikacija tržišnih potreba i olakšavanje pristupa novim tržištima u cilju jačanja konkurentnosti i izvoznog potencijala naših poduzetnika, posebno malih i srednjih poduzeća koja posluju u sektoru mora i pomorstva u Hrvatskoj”, kaže nam predstavnica CroNoMara, Ana Zajc.

image

Šibenski iNavis radi već deset godina

Azara – tvrtka je koja iz iNavisa posluje od samih početaka, kao jedan od prvih stanara. Riječ je o agenciji za zapošljavanje i posredovanje pri zapošljavanju pomoraca.

“Jako smo ponosni što predstavljamo hrvatske pomorce kao brand u svijetu a neki od njih su trenutno zaposleni i na najnaprednijim brodovima za podršku vjetroelektranama (wind farms) što smatramo jednom od rastućih grana pomorstva. Svakako bismo istaknuli ostvarene suradnje s norveškim kompanijama kao naš najveći uspjeh, s obzirom na to da smo od samih početaka primarno usmjereni upravo na to tržište, baš kao i iNavis centar. Trenutno smo i dio projekta digitalizacije s kojim želimo postići automatizaciju poslovanja te naša rješenja ponuditi kao primjer i ostalim EU partnerima. Poprilično smo zadovoljni uvjetima i pogodnostima koje centar nudi, dok za neke dugoročnije projekte i medijaciju u povezivanju ova dva tržišta smatramo da ima puno prostora za napredak. Svakako bi pohvalili Centar u samim početcima poslovanja, kada su se kontinuirano održavale razne radionice i predavanja od strane norveških menadžera što nam je uveliko pomoglo u samim početcima. Držimo kako još nije ostvaren puni potencijal u povezivanju hrvatskih i norveških tvrtki iz maritimnog sektora. Deset godina je brzo prošlo, a mi svakako gledamo pozitivno prema budućnosti koja dolazi”, poručuje generalni mendžer Azare, Tomislav Plazanjić.

Iz Trokuta vjeruju kako će sve pozitivne trendove koje su kroz brojne edukacije, projekte i susrete realizirali u svom inkubatoru uspješno pretočiti i u plan poslovanja Inavisa kroz naredni period koji nadolazi.

“ Za cilj smo si dugoročno postavili pretočiti u iNavis sve uspješno prokušane trendove poslovanja koje od početaka uspješno imlementiramo kroz poslovni centar Trokut. Drago nam je da smo ove godine mogli preuzeti palicu od tvrtke Podi Šibenik d.o.o. i da možemo dati svoj direktan doprinos daljnjem razvoju iNavisa. U dosadašnjem periodu tvrtka Cronomar se istaknula kao sjajan lead u vođenju ovog centra i omogućila da danas možemo prepoznati iNavis kao jedno sjajno mjesto s uspješnim tvrtkama iz pomorskog sektora. Na nama je da nastavimo davati ovu podršku, da osluškujemo bilo poduzetnika i nastojimo osigurati rješenja koja će im pomoći u daljnjem poslovanju. Sigurni smo da je pred iNavisom i korisnicima centra plodonosan period, te da ćemo zajednički pratiti nove trendove i uspješno ih spajati kako bi bili konkurentni na tržištu”, zaključila je direktorica Trokuta, Diana Mudrinić

25. travanj 2024 11:26