StoryEditorOCM
ŠibenikIma planova i za zimu

Šibenski ‘Trokut‘ obilježio prvu godinu rada; Direktorica Diana Mudrinić: Kod nas su dom našli mladi poduzetnici iz Nizozemske i Latvije

Piše Toni Veljača
7. listopada 2021. - 13:33

Inkubator za nove tehnologije „Trokut“ koji je postao dom mladih poduzetnika iz uglavnom IT sektora obilježava prvu godinu rada. Centar je u proteklih godinu dana proveo brojne projekte, edukacije i susrete, te su svojim dosadašnjim radom pokazali da su vjetar u leđa svim mladim poduzetnicima na području Grada i Županije.

- Naša želja je da pozicioniramo Šibenik i „Trokut“ na IT sceni, ali i da potaknemo sve one iz tog sektora da budu dio našeg Centra, rekla nam je u razgovoru direktorica, Diana Mudrinić.

Prema riječima direktorice, interesa ne manjka, u Centar su se, osim poduzetnika iz područja Šibenika i Županije, smjestili i mladi poduzetnici iz Nizozemske i Latvije.

- U prvih šest mjeseci popunili smo sve inicijalno predviđene kapacitete „Trokuta“. Trenutno nam je popunjenost 120 posto, što bi značilo da smo u godinu dana imali preko 90 stanara i 35 tvrtki, potvrdila je direktorica.

Osim što potiče poduzetništvo kod mladih, Centar ima ulogu i razvoja IT zajednice. Njihov opušten i otvoren pristup prema stanarima „Trokuta“ prepoznali su i oni sami.

- Nastojimo organizirati druženja za stanare barem jednom mjesečno, što se pokazalo jako dobro. Želja nam je da se naši korisnici ovdje dobro osjećaju a stanari su se osim privatno povezali i poslovno, dodala je.

- Pojedinci su zajedno krenuli u realizaciju nekih projekata, primjer su naši stanari iz „gejming“ industrije koji su trebali grafičke dizajnere i programere kako bi razvili svoj proizvod, a njih su pronašli upravo unutar „Trokuta“, ističe Diana.

image
: Diana Mudrinic s članovima tima, Ivana Vudrag, Ivan Šoda i Katarina Čorković
 
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Pored razvoja poduzetništva „Trokut“ je svoj fokus rada usmjerio i na edukaciju.
- Poduzetništvo i „coworking“ je jedan od aspekata našeg rada, drugi je edukacija. Nastojimo približiti ljudima područje IT-a koje se mnogima čini daleko, zapravo nam je svima toliko blisko da toga ponekad nismo ni svjesni, naglasila je Mudrinić.

Istaknula je direktorica i projekt koji je bio namijenjen djeci, tako su pokazali kako i mlađe naraštaje treba usmjeravati ka učenju i upijanju novih znanja.

- Projekt „Trokutići“ koji smo pokrenuli bio je namijenjen osnovnoškolcima, trajao je četiri tjedana i djeci smo kroz taj projekt pokazali da programiranje može biti zabavno i kreativno. Naučili su mnogo, čak su koristili i 3D printer pomoću kojeg su izrađivali privjeske za ključeve, s ponosom će Mudrinić.

Pored manjih projekata koji su organizirani, kao što su „Zoom“ i „Teams“ radionice, „Trokut“ je iznjedrio i dva veća projekta.

- Izdvojila bi projekte koje ćemo definitivno ponoviti, to su „NEET akademija“ i „Poduzetnički inkubator“, rekla je Mudrinić, te dodala, kroz „NEET akademiju“ omogućili smo mladima do 30 godina da pronađu posao, tri mjeseca su imali teorijska predavanja a potom i plaćenu praksu u tvrtkama u Splitu i Zagrebu.

Najavila je Mudrinić i planove za zimu.
- Na zimu kreće nova „NEET akademija“ namijenjena za developere i strojno učenje, interes je velik i nadamo da ćemo te polaznike moći zaposliti i na lokalnoj razini, optimistično će direktorica.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Dotakla se direktorica u razgovoru i projekta „Poduzetnički inkubator“ ali i naglasila važnost meetup-ova za IT zajednicu.
- Projekt „Poduzetnički inkubator“ trajao je tri mjeseca, poduzetnici iz Županije su prošli intenzivnu edukciju iz zaista mnogo područja. Projekt je imao i natjecateljsku ulogu, nagradni fond za najbolji projekt je bio 100,000 kuna a cilj nam je taj projekt ponoviti i ove godine, istaknula je direktorica.

- Organiziramo i „meetup“ druženja koja su otvorena za javnost a sve kako bi potakli razvoj same zajednice ali i omogućili ljudima iz struke da podijele svoja iskustva, naglasila je.

Rad „Trokuta“ prepoznat je i od struke, osvojili su prvu nagradu na razini države u kategoriji „Ulaganje u poduzetničke vještine“. Nagrada se dodjeljuje inicijativama koje promiču poduzetništvo i mala poduzeća na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini.

- Imamo sjajnu suradnju i podršku na lokalnoj razini, nastavljamo s radom i želja nam je privući što više stranih tvrtki koji bi ovdje napravili podružnice i zaposlili mlade iz Šibenika i Županije, za kraj će direktorica „Trokuta“.

Kakav je poslovni život u „Trokutu“ provjerili smo i direktno kod stanara, reakcije su pozitivne.
- U početku sam radila od kuće ali čim se Trokut otvorio poslovanje sam prebacila tamo. Što se tiče uvjeta oni su sjajni, imam sobu za sastanke što je meni izuzetno važno, ali i sve što mi je potrebno za normalno vođenje posla, Istaknula je Franka Bujas, grafička dizajnerica.

- Izuzev posla, Trokut mi je dobro došao i radi druženja, osim novih prijateljstava tamo sam stekla i nekoliko novih klijenata, zaključila je Franka.

Slično razmišlja i njena sustanarka, Darija Periša koja se bavi nekretninama.
- Stvari funkcioniraju odlično, na raspolaganju imam svu opremu koja mi je potrebna kao i prostorije koje mogu koristiti kada imam klijente, imam sve pohvale za njihov dosadašnji rad.

24. travanj 2024 10:15