StoryEditorOCM
ŠibenikObnovljeni dječji vrtići

"Šibenski tići" i "Građa" dobili novo ruho i nove standarde

Piše Katarina Rudan
9. lipnja 2020. - 13:03

Završetak radova na energetskoj obnovi objekata dječjih vrtića "Građa" i "Šibenski tići", koji su u sastavu jedne od dvije gradske ustanove predškolskog odgoja, Dječjeg vrtića "Smilje", službeno je oglašen na konferenciji za medije koja je održana u utorak u dvorištu vrtića "Šibenski tići" na Šubićevcu. Radovi na oba objekta započeli su početkom prošle godine, a izvela ih je građevinska tvrtka "Jukić-Dam" d.o.o.. Gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić, naglasio je da održavanjem konferencije za medije u dvorištu novoobnovljenog vrtića gradska vlast pokazuje kontinuitet i jedan vrlo ozbiljan i dugotrajan proces obnove gradskih vrtića.

- Sada su radovi gotovi na ova dva objekta, lani smo se družili ispred vrtića "Kućica", prije toga na Jamnjaku i vrtiću "Smilje", u vrtiću "Veslo" u Zatonu. U tijeku su radovi na energetskoj obnovi vrtića "Vidici", a ono što će biti kruna povećanja standarda u predškolskom odgoju je gradnja novog vrtića "Ljubica" u Crnici, rekao je među ostalim Burić.

Zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta podsjetio je kako je Grad Šibenik za energetsku obnovu dvaju vrtića na natječaju Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja dobio ukupno 957 tisuća kuna. Projekt energetske obnove zgrade Dječjeg vrtića „Građa“ je sufinanciran europskim fondovima u ukupnom iznosu od 513.727 kuna, a ukupna vrijednost svih projektnih aktivnosti iznosila je 761.381 kuna. Grad Šibenik europska sredstva povukao je i za projekt energetske obnove zgrade Dječjeg vrtića „Šibenski tići“. Ukupna vrijednost svih projektnih aktivnosti iznosila je oko 1,6 milijuna kuna, a projekt je sufinanciran iznosom od 1.082.578 kuna.

- U sklopu obnove, osim nove fasade i krovišta, u vrtiću "Šibnski tići" promijenjena je LED rasvjeta, vrtić je dobio sustav tople vode na solarnu energiju, a do vrtića je doveden i plin. Nešto slično napravljeno je i na vrtiću "Građa" čija je obnova tekla paralelno. Priča o povlačenju bespovratnih sredstava i obnovu objekata ide dalje. Pripremili smo dokumentaciju za energetsku obnovu preostalih vrtičkih objekata kao i škola, čiji je osnivač Grad Šibenik. Uopće ne sumnjam da ćemo određena sredstva povući, jer dosadašnje iskustvo nam na to ukazuje, rekao je Mileta.

Odrađenim poslom prezadovoljna je i ravnateljica ustanove Dječji vrtić "Smilje", Gorana Rakić. Ustanova na čijem je čelu pet godina, ima osam objekata u kojima je ukupno oko 430 djece. Zahvalila je Gradu Šibeniku na uspješnoj suradnji i što je prepoznata važnost obnove postojećih, ali i izgradnja novih dječjih vrtića, uređenje okoliša i dječjih igrališta.

- Ovo je samo jedan u nizu događanja u našoj ustanovi, a vezani su za povećanje standarda boravka i odgoja djece. Podsjetit ću da je Dječji vrtić "Šibenski tići" otvoren 2002. godine i ovo je bilo prvo veliko ulaganje u njegovu obnovu nakon otvaranja. Vrtić "Građa" napravljen je sedamdesetih godina prošlog stoljeća i tek je sad generalno obnovljen, a u tijeku je i uređenje dvorišta

vrtića, rekla je ravnateljica te se zahvalila odgojiteljicama, tehničkom osoblju i roditeljima na strpljenju dok su trajali radovi.
Također, u sklopu projekta obnove ova dva vrtića osigurana je i informacijska pristupačnost osobama s različitim vrstama invaliditeta među kojima je i komunikacija uz pomoć tumača hrvatskog znakovnog jezika. U sklopu projekta izradit će se i trajna informacijska ploča na Brailleovom pismu, kako bi se prijenos informacija učinio dostupnim svim osobama s invaliditetom.









 

25. travanj 2024 03:24