StoryEditorOCM
ŠibenikČEKANJE SE ISPLATILO

Šibenski studentski dom Palacin službeno otvorio svoja vrata; svečanom otvorenju prisustvovao i državni vrh

Piše Toni Veljača
11. srpnja 2023. - 17:44

Jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u gradu Šibeniku, studentski dom Palacin, danas je i službeno otvorio svoja vrata. Na sjajno, moderno zdanje izgrađeno na šibenskim Biocima, studenti šibenskog Veleučilišta dugo su čekali. Prema viđenom, čekanje se isplatilo jer je Palacin nakon dovršetka svih radova, u to nema sumnje, postao jedan od najljepših i najmodernijih studentskih domova u državi.

U Palacin se, podsjetimo, smjestilo ukupno 332 ležaja i to u jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama. Svaka soba opremljena je kupaonicom, mini kuhinjom te radnim prostorom. Izgrađena je i nova menza. Restoran je kapaciteta od stotinjak sjedećih mjesta a studentima su na raspolaganju i prostori za druženje, čitaonica i knjižnica.

Svečano otvorenje uz domaćine, gradonačelnika grada Šibenika, Željka Burića, šibensko-kninskog župana, Marka Jelića i dekana šibenskog Veleučilišta, Ljubu Runjića uveličao je i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković ali i nekolicina ministara. U prvom redu Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja te ministri Branko Bačić i Ivan Malenica.

Uvodni govor pripao je dekanu Runjiću koji je naglasio kako će novi Studentski dom Palacin značajno unaprijediti kvalitetu studiranja u Šibeniku.

- O važnosti ovog infrastrukturnog projekta ispisane su stranice i stranice. Studentski dom Palacin predstavlja prekretnicu u razvoju visokog obrazovanja u gradu Šibeniku jer će značajno unaprijediti kvalitetu života studenata te na taj način doprinijeti atraktivnosti studiranja u Gradu, kako za domaće tako i za strane studente. Osim toga, studentski dom predstavlja potvrdu da Šibenik, polako ali sigurno postaje europski grad budućnosti. Grad u kojem će visoko obrazovanje biti jedan od glavnih pravaca njegovog razvoja, i to je jedini ispravni put, kazao je Runjić.

Dotakao se dekan i novog projekta u kontekstu visokog obrazovanja. Riječ je o studentskom kampusu koji bi se trebao graditi u blizini Palacina.

- Nadam se da nećemo stati na ovom projektu. U našoj blizini nalazi se zemljište u vlasništvu države koje je predviđeno za gradnju studentskog kampusa. Idejni projekt postoji, dokumentacija se priprema i nadam se da će Šibenik dobiti jedan od najmodernijih kampusa koji postoje – zaključio je Runjić.

Gradonačelnik Šibenika, Željko Burić nije krio zadovoljstvo realizacijom projekta vrijednog 11 milijuna eura. Dom se gradio u teškim vremenima – kazao je Burić.

- Šibenik ima tri smjera svog razvoja i o tome stalno govorim. To su gospodarstvo u prvom redu, turizam u toj priči izdvajam i visoko obrazovanje. Kada smo krenuli s gradnjom, bilo je to teško vrijeme. Prije desetak godina Šibenik nije imao ništa po pitanju visokog obrazovanja. Sada je prepoznat kao studentski grad koji njeguje politehničke znanosti i u tome ćemo ustrajati. Veleučilišni studiji sada su u ravnopravnom statusu sa sveučilišnim studijima i tim putem ćemo se nastaviti razvijati – kazao je gradonačelnik.

Okupljene je pozdravio i župan, Marko Jelić, istaknuvši kako Šibensko-kninska županija realizacijom ovog projekta ima dva studentska doma čime je priča o studentskom standardu zaključena.

- Studenti moraju imati mogućnost života, rada i učenja. S ovim studentskim domom, Šibensko-kninska županija koja ima dvije takve ustanove, jedna u Šibeniku druga u Kninu, zaokružila je priču o studentskom standardu. Treba nastaviti ulagati i u ostale aspekte obrazovnog procesa, a vjerujem da će tako i biti – kazao je Jelić.

- Ovo prekrasno zdanje može biti na ponos ne samo šibenskog veleučilišta nego i cijelog našeg sustava obrazovanja. Nema većeg zadovoljstva nego kada mladom čovjeku omogućite da sve svoje intelektualne sposobnosti stavi u funkciju stjecanja novih znanja. Šibenik sa svojim Veleučilištem radi izuzetno dobro, ide dobrim putem jedne ozbiljne i prepoznatljive visokoobrazovne institucije – kazao je u svom govoru ministar Radovan Fuchs.

Čast da Studentski dom Palacin i službeno otvori, pripala je predsjedniku Vlade RH, Andreju Plenkoviću koji je naglasio kako je Šibenik dobio suvremenu zgradu izgrađenu na razini kakvu i zaslužuju.

- Ovo je jedan krasan, izuzetno vrijedan projekt. Njegovom realizacijom, studenti šibenskog Veleučilišta, a osobito oni koji su u nešto nepovoljnijom socijalno ekonomskom položaju dobili su suvremen, moderan smještaj. Ovo je važno za grad Šibenik, koji je grad kulture, turizma, grad sporta, djece, naše važno ekonomsko i turističko središte. Uz sve navedeno, vjerujem da će realizacijom ovog projekta biti i naše važno obrazovno središte – zaključio je Plenković.

image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
03. svibanj 2024 04:15