StoryEditorOCM
ŠibenikKREIRALA JE KARMEN HERCEG

Šibenski stražari dobili novu odoru

Piše Marina Jurković
nikolina vuković Stipaničev/hanza media
22. prosinca 2019. - 11:06

U posljednjih 13 godina od svog osnutka Udruga Šibenska gradska straža postala je nacionalno prepoznatljiva povijesna postrojba koja pronosi ime svoga grada, kao i cijele županije te predstavlja njegovu bogatu povijest na svim važnim manifestacijama i događanjima diljem Hrvatske.

Od Vukovara do Istre i Dubrovnika, ali i izvan hrvatskih granica, u Kotoru, talijanskoj Civitanovi, Bruxellesu, susjednoj Bosni i Hercegovini..., članovi Šibenske gradske straže s ponosom su dokazivali kako je Šibenik jedan od gradova koji je mnogo prije drugih, vjerojatno već od Božića 1066. godine, od kada datira prvi pisani dokument u kojemu se izrekom spominje, imao svoje gradske čuvare.

Udruga je iz godine u godinu povećavala broj javnih nastupa i putovanja, odazivanja na pozive prijateljskih povijesnih postrojbi i događanja koja baštine povijesne vrijednosti, da bi se vremenom profilirala u jaki šibenski brend. Službena zastava s likom sv. Mihovila, koju je nakon registracije udruge, upravo o Božiću, blagoslovio msgr. Ante Ivas, tadašnji šibenski biskup, a inače doživotni počasni član Šibenske gradske straže, vijorila se na javnim nastupima stotinama puta. Danas je udruga svaki četvrti dan na nekom angažmanu, brojnija i pomlađenija. Kroz nju je prošlo 50-ak članova, a “jezgro” je prvih nekoliko godina činilo 13 pripadnika. Čak 12 godina za “kormilom” udruge bio je Joško Babačić, a njezino osnivanje inicirali su Tomislav Ninić, bivši dogradonačelnik Šibenika i Ksenija Grubišić, bivša direktorica gradske Turističke zajednice.
Kazano je to na svečanoj Skupštini Šibenske gradske straže u Interpretacijskom centru katedrale sv. Jakova Civitas Sacra, kojoj su na poziv Krste Friganovića, predsjednika udruge, prisustvovala oba šibenska biskupa, msgr. Tomislav Rogić i biskup u miru, msgr. Ante Ivas, šibenski gradonačelnik Željko Burić sa zamjenikom Paškom Raićem, pročelnica Ureda šibensko-kninskog župana Senka Bilać, predstavnici brojnih gradskih i županijskih kulturnih ustanova i institucija, pripadnici prijateljskih povijesnih postrojbi te članovi same Šibenske gradske straže s obiteljima i prijateljima.

 

Na svečanosti je predstavljena i nova odora gradskih stražara čija je izrada povjerena renomiranoj šibenskoj modnoj dizajnerici Karmen Herceg, koja je za stražare uspješno kreirala i šivala i do sada. Kako je Friganović pozvao prisutne da se odazovu pozivu za pomoć udruzi i pridruže sponzorima koji će financirati materijal i šivanje odora za sve gradske stražare te izradu još jednog topa, poput onoga koji je majstorski izradio njihov član Josip Čubrić, veliki pljesak prisutnih “pobrao” je gradonačelnik Burić prijedlogom prvom čovjeku Straže da odmah krene s izradom drugog topa. Napomenuo je također kako će se Grad pobrinuti i za odore, a onda je u šali dodao da koristi prigodu pozvati župana Gorana Pauka na kavu zbog razrade detalja o participaciji Županije u tom projektu.

I pročelnica Bilać, i gradonačelnik Burić, inače, izrazili su zadovoljstvo činjenicom što Šibenik i Županija imaju postrojbu koja im služi na ponos i koja reprezentira slavnu povijest Šibenika, dok se msgr. Ante Ivas prisjetio prvih kontakata s članovima udruge još dok nije formalno osnovana, dirljivog i svečanog blagoslova zastave te kasnijeg sudjelovanja Šibenske gradske straže na svim važnijim vjerskim obredima, blagdanima i značajnim danima, susreta u Vukovaru, Kotoru i Dubrovniku.
– Čuvajte našu hrvatsku povijest. Mnogi su je htjeli mijenjati, krivotvoriti, krasti našu kulturu, zanijekati stvari vezane uz našu povijest. Trebamo prenositi tu dičnu povijest našega grada djeci i mladima, a čini mi se da bi to trebao biti jedan od vaših zadataka. Nastavite tim putem... moramo graditi grad, ali i sačuvati njegovu dušu za nove generacije – kazao je msgr. Ivas, preporučivši pronalaženje primjerenog prostora udruzi kako bi se “skućila” te dodao da će od svoje mirovine sponzorirati jednu novu odoru za gradsku stražu.
Na svečanoj Skupštini uručena su priznanja zaslužnim pojedincima te brojnim donatorima i dobrotvorima, zahvaljujući kojima je Udruga u samo šest mjeseci uspjela kupiti kombi vozilo i financirati troškove svoga rada.•

17. travanj 2024 17:46