StoryEditorOCM
ŠibenikZASLUŽUJU VIŠE I BOLJE

Šibenski socijalni radnici u povodu Svjetskog dana socijalnog rada: 'Ministarstvo treba preuzeti svoj dio odgovornosti, probuditi se i djelovati!'

Piše i snimio Petar Mikuličin
19. ožujka 2019. - 14:27

Šibenski socijalni radnici okupili su se danas ispred svoga sjedišta u povodu Svjetskog dana socijalnog rada. Razlog okupljanja zaposlenika Centra za socijalnu skrb nije bio samo obilježavanje njihovog dana, već i ponovno izražavanje nezadovoljstva stanjem u sustavu.
Podsjetimo, socijalni su radnici održali mirno okupljanje i prije desetak dana, kako bi pružili podršku zadarskim kolegama, po kojima se osulo "drvlje i kamenje" zbog slučaja obiteljskog nasilja na Pagu.

- Budući da nakon naše akcije „Zaslužujemo više i bolje“ nismo dobili signal ili poruku iz resornog ministarstva da su oni spremni krenuti u rješavanje akutnih problema u našem sustavu, ustrajemo dalje u zahtjevima. A oni su jasni. To je, među inim, poboljšanje uvjeta u sustavu socijalne skrbi, žurno zapošljavanje stručnog i ostalog kadra koji nam nedostaje, plaćanje prekovremenog rada, primjerene plaće za prateće službe u ustanovama socijalne skrbi. Sve su to potrebe, koje je nužno osigurati za kvalitetan rad i profesionalan odnos prema korisnicima. Mi moramo pružiti kvalitetnu uslugu i zaštitu svakom korisniku – kazala je Senka Polegubić, zaposlenica Centra za socijalnu skrb i predstavnica sindikalne podružnice Obiteljskog centra Šibenik.

Od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku socijalni radnici očekuju kvalitetnu reformu.

- Sustav je trenutačno toliko potkapacitiran da mjere, koje je predložilo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, nema tko provesti. Logično je da prvo osigurate izvršitelje mjera, da bi ih mogli realizirati! A zbog prepreka, s kojima se susrećemo, pate naši korisnici - naglašava Polegubić.

Zaposlenici šibenskog Centra za socijalnu skrb još su jednom istaknuli nužnost smanjivanja broja javnih ovlasti.

- Sve ono, što ne dopadne druge službe, prebacuje se u naš resor. To je veliki problem. Zato molimo ministarstvo da preuzme svoj dio odgovornosti – apelirala je Anka Maslač, sindikalna povjerenica u Centru za socijalnu skrb.

U šibenskom je Centru za socijalnu skrb zaposleno četrdeset ljudi, a prema aktualnom pravilniku, kažu, nedostaje čak 13 stručnih radnika.

- Broj zaposlenih se već godinama ne mijenja, ali zato broj korisnika raste. Mi smo ih lani imali 273. U toj smo situaciji unaprijed određeni kao žrtve mogućeg propusta. Svjesni okolnosti i uvjeta, u kojima sustav funkcionira, još jednom šaljemo poruku onima, koji mogu dati obol, da se probude i djeluju – poručili su na kraju okupljanja.  

02. svibanj 2024 04:01