StoryEditorOCM
Šibenikmodernizacija ‘iskre‘

Šibenski škver ugovorio najveću investiciju u povijesti: Ukrajinci im grade plutajući dok od 10 milijuna eura! Otvarat će se i nova radna mjesta

Piše Šibenski.hr
11. siječnja 2022. - 18:56

Šibensko brodogradilište Iskra ugovorilo je najveću stratešku investiciju - u ukrajinskom državnom brodogradilištu grade novi plutajući dok vrijedan više od 10 milijuna eura, piše HRT.

- Stari dok bio je svojevrsna ratna odšteta tadašnje Austro-ugarske Kraljevini Jugoslaviji – kaže Roko Vuletić, direktor Iskra brodogradilišta Šibenik.

Novi dok grade Ukrajinci. I kako kaže direktor Vuletić, najveća je to investicija u zadnjih sto godina! I brojevi potvrđuju o kakvom se rastu kapaciteta radi:

- Dok će biti duljine 120 metara i širine 32 metra i moći će dizati brodove do 5 tisuća tona. Investicija je iz naše perspektive stvarno strateška jer je postojeći dok, kojeg smo koristili, imao kapacitet 1500 tona i mogao je primiti brodove duljine samo do 70 metara – objašnjava Vuletić.

image
Roko Vuletić, direktor Iskra brodogradilišta Šibenik
Nikša Stipaničev/Cropix

Novi dok trebao bi biti isporučen za 13 mjeseci. On će omogućiti servisiranje kompletne bijele flote - Jadrolinija, privatni brodari. Servisirat će i neke komercijalne brodove, ali i sve brodove Hrvatske ratne mornarice.

Otvara ta investicija i nova radna mjesta:

- Za mlade inženjere, za mlade radnike koji se vide tu. Ne treba odlaziti vani - poziva ih Aleš Ekar, direktor Iskra brodogradilišta Šibenik.

Prvi je to korak investicijskog plana koji uključuje modernizaciju infrastrukture.

- Tako da ukupno govorimo o investiciji u dok 10 milijuna eura i dodatno još 10 milijuna eura. Sve u cilju da se postigne proizvod koji će omogućavati postizanje viših dodanih vrijednosti na najzahtjevnijim svjetskim tržištima – ističe Ekar.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Poput norveškog, za koje je aluminij glavni građevni materijal. Njihovim ribogojilištima sagradili su 122 broda! Šibensko brodogradilište prati i nove trendove. 80 posto brodova izgrađenih u zadnjih godinu i pol dana su hibridi. Prvo je to brodogradilište u Hrvatskoj koje je napravilo hibridne brodove.

- To, očito, postaje stvarnost i nekako vjerujem da će ih biti i na našem tržištu. Pa će na ovim relacijama, možda čak i u šibenskom akvatoriju zamijeniti staru flotu – smatra Vuletić, prenosi HRT.

18. travanj 2024 23:41