StoryEditorOCM
Šibeniko prosvjedima

Šibenski SDP poziva gradonačelnika Burića da uspostavi dijalog sa građanima: ‘Faraonsko ponašanje je neprihvatljivo‘

Piše A.P.
31. siječnja 2024. - 12:12

Predsjednik šibenskog SDP-a, Tonči Restović i predsjednik Savjeta gradske organizacije SDP-a Šibenik, Petar Baranović jutros su se u svojim prostorijama obratili novinarima, a o aktualnim, pomalo neobičnim i nesvakidašnjim događanjima, točnije prosvjedima građana i Mjesnih odbora na području Krešimirova grada.

- Stvari koje se trenutno događaju u Šibeniku zahtijevaju ukazivanje na njihovu problematiku i na sve nebulozne (ne)odluke ove gradske vlasti. Počevši od problema u Sitnom Donjem, a koji je našom inicijativom i svih ljudi koji tamo žive, rezultirao skupom građana. Nadam se da sve ono što je tamo rečeno neće ostati mrtvo slovo na papiru kako to obično biva. Nadalje, imamo i priču oko prosvjeda Zatonjana i Raslinjana zbog projekta rekonstrukcije raskrižja na Jadranskoj magistrali prema njihovim mjestima. Dakle, radi se projekt, a ne pita se ljude koji tamo žive, koji imaju nekakvo mišljenje i kojima je najviše u interesu da se projekt izvede za dobrobit svih. Gradonačelnik i na to odmahuje rukom, nije se našao tim ljudima reći ni jednu rečenicu, već lopticu prebacuje na Hrvatske ceste. Ustaljena priča, kad nešto ne valja, nikad on ni ova gradska vlast nisu krivi – kazao je Restović istaknuvši i prosvjede na otoku Kapriju, a uslijed nezadovoljstva mještana novim pristaništem, odnosno, ignoriranje njihovih nekad izraženih želja pa i postignutih dogovora sa gradskom upravom o novoj pristupnoj cesti.

- Ako tome pridodamo sve one stvari oko kojih smo se, priznajem, neuspoješno borili, prvenstveno zbog ruku HDZ-ovih i Zekanovićevih vijećnika u gradskom vijeću, poput povećanja plaćanja paušala za male iznajmljivače, novih cijena odvoza smeća, povećanja cijena svih gradskih usluga, onda mislim da je zaista krajnje vrijeme da gradonačelnik i ova gradska uprava pokuša riješiti ili barem umanjiti, sanirati sve probleme koji su nastali isključivo njihovim odlukama i njihovim vođenjem ovog grada – smatra predsjednik šibenskog SDP-a.

Šibenski Socijaldemokrati apeliraju na gradonačelnika Burića da uspostavi dijalog sa svojim građanima, odnosno gradskim četvrtima i Mjesnim odborima koji prosvjeduju, kazuje Baranović, oni u kojima nema političkih elemenata oporbe, već su nezadovoljni građani, mahom birači koji su i doveli HDZ na vlast.

- Osobno bih se na mjestu Željka Burića zamislio - kazao je Baranović, istaknuvši još i stanje vodoopskrbne mreže, odnosno sve češće kvarove i prekide u vodoopskrbi.

- Vodoopskrba je jedna od temeljnih funkcija urbane sredine, jedna od temeljnih sastavnica građanskog standarda življenja. U medijima se gotovo svakog dana izvještava o kvarovima vodoopskrbnog sustava. To je rezultat guranja u stranu određenih bazičnih investicija i rezultat bavljenja glupostima, poput najave trka Formule 1 na Konjevratima ili izgradnje žičara. Dolazi sezona, i dolaze naredne sezone, turizam je nažalost osnova šibenskog gospodarstva, a kakvu kvalitetu usluge mi kao grad možemo jamčiti našim gostima? I kakvu kvalitetu života jamčimo građanima ovog grada u narednim godinama? Krajnje je vrijeme da se stvari počnu postavljati prema prioritetima, a vodoopskrba je prioritet grada Šibenika - dodao je. 

- Vođenje grada u stilu Walta Disneyja je stvar koja je morala postati passe u šibenskoj politici. Faraonsko ponašanje, ponašanje feudalnog tipa u kojem se njegova ekselencija ne zamara razgovorima s pučanstvom i plebejcima je jednostavno neprihvatljivo - zaključak je šibenske oporbe.

27. travanj 2024 20:45