StoryEditorOCM
ŠibenikPOGLED UNAZAD

Šibenski retrovizor: Jakoliš ne želi u Koreju, Tajnina tajna i ‘golub‘ kontra hajke ‘Jastrebova‘

Piše Ivo Mikuličin
23. siječnja 2022. - 17:29

Šibenik s okusom super brenda

"Šibenik s okusom super brenda“. To je naslov znanstvenog rada, kojemu su autori predavači sa Šibenskog veleučilišta. Umirovljeni profesor Petar Gardijan, te osjetno mlađi Dino Slavica i Ivana Kardum – Goleš.

 Nije dovoljno da su gosti zadovoljni, već valja težiti izvrsnosti, vrhunskom doživljaju onih, koji pohode Krešimirov grad. Pritom ne treba izmišljati toplu vodu, već potencirati šibenski identitet. Preciznije jedinstvenu ponudu Šibenika s nacionalnim parkovima, otocima … - kazao nam je prof. Petar Gardijan, koji je silno okupiran ne samo kalama, trgovima i butama starog Šibenika, već i Nacionalnim parkom Krka.

DOLAC KAO DUBROVNIK!?

Dio „Šibenika s okusom brenda“ trebao bi svakako biti i Dolački bedem ili dio zapadnih gradskih zidina, koji je u svom izvornom obliku bio dug 200 metara. Ostaci bedema su konzervirani prošle godine sredstvima Ministarstva kulture (440.000 kuna), no to je bio tek početak „zahvata“. Krajnji cilj je da Dolački bedem bude poput dubrovačkih zidina, točnije da turisti mogu šetati tim dijelom starog Šibenika.

- Sve skupa je, dakako, na razini želje gradske „vlade“, koja je konačno rješenje prepustila konzervatorima i javnoj ustanovi „Tvrđava kulture“. Za cijeli je projekt u ovogodišnjem gradskom proračunu osigurano početnih 180 tisuća kuna – otkrio nam je dogradonačelnik Danijel Mileta.

ŽEDNI KRVI

Nemojte da vas naslov odvede u krivom smjeru ili da pomislite kako je riječ o poticaju na tjelesne sukobe. Za krvlju vapi Šibenski crveni križ. Dobrim dijelom i zbog toga što je uspostavio tijesnu suradnju s transfuzijskim odjelom u splitskom KBC-u, u kojemu je, zbog pandemije korona virusa i inih teškoća, povećana potreba za davanjem krvi. Zadnje informacije u tom smislu su ohrabrujuće.

- Problema je nešto manje u zadnje vrijeme. U zadnja tri navrata bio je izuzetan odziv dobrovoljnih davatelja krvi – otkrila nam je Lina Gregov, voditeljica zdravstvenog odjela u šibenskom Crvenom križu.

GOLUB „KONTRA“ JASTREBOVA

Je li sazrelo vrijeme da se prekine medijska farsa o generalu Rahimu Ademiju i podacima iz njegove ratne knjige „Samo istina“, koja je izazvala silno nezadovoljstvo većine sudionika Domovinskog rata sa šibenskog područja!?

- Ademi jamačno nije u pravu, kad potencira tezu o minimalnoj ulozi topničke bitnice na Žirju tijekom Rujanskog rata. Prava je istina da su granate sa Žirja silno značile u psihološkom smislu, potpuno su zbunile agresora. No, sad pretjeruju i oni, koji žele zanijekati Ademijevu ulogu u borbama za Šibenski most i Domovinskom ratu uopće. Naši izgledi za uspjeh protiv Ratka Mladića i njegovih pajdaša bili bi puno manji bez učinka Rahima Ademija i svega što nam je značila vojarna u Zečevu kraj Rogoznice – izjavio nam je Paško Erak, jedan od prvih dobrovoljaca u stvaranju hrvatske vojske i policije na šibenskom području. Erak djeluje kao golub mira u odnosu na "Jastrebove“, koji traže Ademijevu ispriku.

TAJNINA TAJNA

„Kad vjetar zapjeva“, to je naslov nove skladbe, koju su na smion, suvremen način upakirali članovi Scardona blues banda. Riječ je o skupini mladih glazbenika sa šibenskog području, koju predvodi izuzetno nadareni Toma Cukrov, unuk legendarnog klapskog pjevača Bore Cukrova, i jednako nadarena Tajna Zorica, kćerka Tatjane, drugog soprana ženske klape Skradinke.

- „Kad vjetar zapjeva“ je naša verzija spoja dviju popularnih pjesama sa skradinskog područja, „Scardona“ i „Krka moja“. Konzultirali smo i autora tih pjesama, koji nije imao ništa protiv našeg, vjerujem, uspjelog, glazbenog eksperimenta – objasnila nam je svoju glazbenu tajnu mlada studentica Tajna Zorica.

JAKOLIŠ ODBIO KOREJU!

Poslije niza, mahom netočnih informacija o Marinu Jakolišu, sjajnom napadaču Šibenika, zavladala je medijska šutnja. Naši izvori, pak, tvrde da je Jakoliš u međuvremenu odbio ponudu svog menađera, Splićanina Tonča Martića da karijeru nastavi u Južnoj Koreji.

- Premlad sam za te daleke, egzotične zemlje – kazao je, navodno, Jakoliš Martiću. S nadom da će kad –tad opet naći angažman u Europi.

Istodobno došli smo i do povjerljive informacije kako s Jakolišem izravno komunicira novi vlasnik Šibenika, američki Primoštenac Marino Jurić.

16. travanj 2024 14:31