StoryEditorOCM
ŠibenikKad će praznici

Šibenski prosvjetari isplanirali ‘produžetak’ školske godine zbog štrajka: Brodarica završava s nastavom tek 26. lipnja, jer su roditelji protiv nadoknada subotom

17. prosinca 2019. - 13:46

Učenicima šibenskih osnovnih škola ova će školska godina, zbog nadoknade nastavnih dana kada su njihovi učitelji bili u štrajku, završiti dva dana kasnije, pa će umjesto 17. lipnja na ljetne praznike moći otići tek 19. lipnja.

 

Tako će, naime, biti u većini gradskih škola, to jest u njih sedam, dok će u OŠ Fausta Vrančića đaci svoje stolice ipak morati “grijati” do 23. lipnja.

 

Rekorder u produljenju školske godine je OŠ Brodarica u kojoj će zvono za kraj oglasiti čak 26. lipnja što je ujedno i maksimalni rok do kojeg je prema odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja nastavna godina uopće mogla biti produljena.

 

Složeni modeli

 

Razlog tomu, objasnit će pročelnica za društvene djelatnosti šibenske gradske uprave Mirjana Žurić, odluka je roditelja da njihova djeca nemaju nadoknadu subotom. Iapk, u ostalim školama radit će se subotom, odnosno na Dan škole ako ga škola ima, a učenici će imati i kraće zimske praznike koji su prema ovogodišnjem školskom kalendaru u šibenskim osnovnim školama trebali biti podijeljeni u dva dijela. Prvi je trebao početi 23. prosinca, a povratak u školu je bio planiran 7. siječnja.

 

No sada će se u tom dijelu dogoditi manja promjena, ali puno veća pogodit će učenike u drugom dijelu zimskih praznika koji su trebali biti u zadnjem tjednu veljače. Upravo promjene tog dijela školskog kalendara, kaže v. d. ravnateljica OŠ Fausta Vrančića Snježana Ćaleta, bit će zajedničke svim osnovnim školama u Šibeniku.

 

- Dogovorili smo se da će djeca umjesto da na praznike odu 23. prosinca taj dan imati nadoknadu, a od Badnjaka do 7. prosinca su na praznicima. Drugog dijela zimskih praznika neće biti ni u jednoj školi u gradu, nego ćemo od 24. do 28. veljače nadoknađivati nastavu. Možda je nekome tko nije u sustavu obrazovanja teško shvatiti naše termine i modele nadoknade, jer je pomalo složeno. Primjerice, nadoknadu nastave možemo imati samo onom subotom kada je ona peti radni dan u tjednu. To znači, ako u tjednu imamo neki praznik, onda tu subotu možemo organizirati nadoknadu. U protivnom ne – objasnila je Ćaleta.

 

Dodaje i kako je gotovo polovica šibenskih škola odlučila da nadoknade bude i 9. travnja kada katolici u uskrsnom tjednu slave Veliki četvrtak. Međutim, škola na čijem je čelu Ćaleta nije prihvatila taj model, pa će djeca na uskrsnim praznicima uživati od 9. do 14. travnja.

 

Nadoknade već počele

 

- Računali smo kako je ipak riječ o obiteljskom blagdanu i okupljanju, pa zato nećemo imati nastavu na Veliki četvrtak. Zbog toga nam se produljila školska godina za jedan dan – kazala je ravnateljica OŠ Fausta Vrančića, jedine škole u povijesnoj gradskoj jezgri, u kojoj ćese učenici, kada u petak 19. lipnja nastava završi u svim ostalim školama, osim spomenute OŠ Brodarica, umorati vratiti u svoje učionice, nakon vikenda i praznika koji slijedi, Dana antifašističke borbe, te će posljednje školsko zvono odslušati tek u utorak, 23. lipnja.

 

Inače, šibenski osnovci već su počeli nadoknađivati propušteno, pa su prve subote u prosincu u školi bili svi osim učenika OŠ Fausta Vrančića, OŠ Vrpolje i OŠ Brodarica kojima će prvi put nakon završetka štrajka to biti organizirano idućeg tjedna, 23. prosinca.

23. travanj 2024 12:13