StoryEditorOCM
Šibenikosvajaju himalajske vrhove

Šibenski planinari ispisuju povijest hrvatskog alpinizma: Joško Vudrag postigao veliki uspjeh

Piše Josip Čaleta Car
2. lipnja 2023. - 09:52

 

 

 

 

 

 

Šibenski planinari, članovi legendarnog “Mihovila”, polako, ali sigurno ispisuju povijest hrvatskog alpinizma. Nakon što su Leo Grubelić, Anka Dujić i Antonia Viljac osvojili svjetski priznatu Aconcaguu, visoku 6961 metar iznad mora, te Viljac i Dujić uz Luku Grubelića Ama Dablam, visok 6812 metara, njima se s trećim vrhom po važnosti pridružio još jedan “mihovilac”, Joško Vudrag, koji se popeo na 6476 metara visok Mera Peak i razvio klupsku zastavu.

Zanimljivo da je taj uspjeh Vudrag ostvario sam. Nakon što je u samo mjesec dana u ljeto 2021. godine popeo dvanaest alpskih vrhova iznad tri i četiri tisuće metara nadmorske visine, zaključno s najvišim Mount Blancom 4810 metara, šibenski alpinist Joško Vudrag prošle je godine prvi put zakoračio u himalajske vrhove. Odradio je planinarskim rječnikom EBC trek od Lukle do base kampa podno Mount Everesta, te pritom osvojio Gokyo Ri, Cho La pass i Kalapathar, redom visine od 5325 do 5550 metara.

- To mi je predivno iskustvo dalo snage i želje da se ove godine okušam u još višim usponima. Dobro sam se pripremao, disciplinirano sam radio, jer morate znati da na ovim visinama iznad šest tisuća metara količina kisika je na nekih četrdeset pet posto, tako da sam odradio dobru aklimatizaciju uz iskusne šerpase i psihičkom pripremom prevladao sve krize. Jako sam zadovoljan, jer sam ipak ovo odradio sam - kazao nam je Joško nakon povratka iz Nepala.

Planinarski klub “Mihovil” tako je upisao još jedan uspjeh svoga člana, pa je očekivati da se ide i do samoga kraja, a to je svakako najveći vrh svijeta Mount Everest.

20. travanj 2024 01:28