StoryEditorOCM
ŠibenikIspit iz hrvatskog jezika

Šibenski maturanti se vratili u klupe: U školu su ulazili jedan po jedan, a najviše su ih bunili previše slični ponuđeni odgovori

Piše Marija Lončar
8. lipnja 2020. - 13:55

Školsku su godinu zbog korone završili online, ali ih je pisanje državne mature ponovo vratilo u školske klupe. Među maturantima koji su u ponedjeljak ujutro točno u 9 sati došli u školu kako bi pisali test iz hrvatskog jezika, i to višu, A razinu, bila je i Martina Šupe iz šibenske Gimnazije Antuna Vrančića.

Pohađala je jezični smjer, a studij jezika, ali engleskoga, njezina je velika želja za daljnji nastavak školovanja. A da bi upisala željeni fakultet, kaže, vrlo joj je važno da dobro riješi ispit iz hrvatskog.

-Ne mogu sada ništa gledati i provjeravati kako sam napisala. Još mi je sve u šoku! Kada dođem kući provjeriti ću u knjigama što mi je točno, a što nije. Iako, stresnije mi je bilo prethodnih tjedana dok sam se pripremala za državnu maturu. Sada kad je došla, napisali smo kako smo napisali i to je to! Meni je osobno najteža gramatika. Književnost mi je bila bolja, ali se nadam da će sve biti dobro. Najteže su mi bile zavisno-složene rečenice, odnosno određivanje nekih stvari u rečenicama, jer je dosta sličnih ponuđenih odgovora i lako se pobrka – zbraja Martina svoje dojmove i dodaje kako se nada dobrom rezultatu jer joj je, napominje, hrvatski dobro išao protekle četiri godine te je iz tog predmeta imala vrlo dobar uspjeh.

Zbog toga se za ispit nije dugo ni pripremala. Učila je sama i nije pohađala nikakve skupocjene seminare i tečajeve, a ponavljati je počela tek sredinom ožujka.

Još više, dobroj ocjeni nada se Ana Lokas koja je u šibenskoj gimnaziji pohađala klasični smjer. Hrvatski jezik joj je, kaže, jedan od najlakših predmeta. Želi ga i studirati, a da je gradivo iz tog predmeta dobro savladala možda govori i to što je test koji se piše nešto više od sat i pol riješila gotovo pola sata prije isteka zadanog termina.

-Nije bilo preteško, oko nekih pitanja je trebalo malo više misliti, jer su ponuđeni odgovori previše slični. Sve u svemu bilo je okej, samo šteta je što su neka pitanja iz opće kulture izbacili koja bi svatko znao. Npr. što predstavlja "ahilova peta". Svi znamo da je to slabost, nečija slaba točka.

I Emi Protegi iz jezičnog smjera šibenske gimnazije ispit iz hrvatskog nije se činio odveć teškim, ali zato s poprilično treme iščekuje srijedu kada se piše esej iz hrvatskog. Na sreću, reći će, dosadašnja su se pravila promijenila, pa ako iz eseja i dobije negativnu ocjenu, ipak neće pasti iz hrvatskog, ako je naravno pozitivno riješila test iz književnosti, pravopisa i gramatike.

U dvorištu gimnazije zatječemo i profesoricu matematike Ivanu Relju. Ona ove godine nije u razredu da "čuva" maturante, ali je u izbornom povjerenstvu i mora biti u školi. Učenici su, ističe, skloni prepisivanju. Čak i na državnoj maturi.

-Na njih treba uvijek paziti. Iz iskustva, iz prijašnjih godina mogu reći da moraš stvarno u njih stalno gledati. Skloni su prepisivanju, dogovore se, jedan, recimo, piše većim slovima i samo malo podigne list, a ovaj iz drugog reda gleda i prepisuje – govori Relja.

Takvi pokušaji ipak, čini se, brzo bivaju razotkriveni i prekinuti, jer do sada, barem kada je riječ o Šibeniku, nije bilo slučajeva da je netko zbog prepisivanja morao biti udaljen s mature.

Višu razinu hrvatskog jezika pisao je najveći broj šibenskih gimnazijalaca. On njih 125, čak je 120 u ponedjeljak pristupilo tom ispitu, dok će u utorak nižu, B, razinu pisati samo njih osam, od čega je među njima i dio prošlogodišnjih maturanata. S obzirom na epidemiološke mjere koje je škola morala provesti, učenici su u razrede počeli ulaziti već iza 8. 30 sati, kazao je ravnatelj Gimnazije Antuna Vrančića Zoran Smolić.

-Prijašnjih godina znalo se događati da maturanti u školu dođu koju minutu prije početka pisanja ispita, ali ove godine nitko nije kasnio i svi su došli puno ranije. U školu su ulazili jedan po jedan jer su na ulazu morali dezinficirati ruke. U učionicama se poštovao razmak od 1, 5 metra. Uglavnom, u razredima je bilo po 10 učenika i to je sve proteklo u redu. Jedino smo ovaj put imali veći broj uključenih nastavnika, budući da su učenici razmješteni u više učionica, ali to nije bio nikakav problem. Maturanti su u školu trebali doći sa svojim kemijskim olovkama, a onima koji ih nisu imali, mi smo im dali u školi. Bili smo spremni i da učenicima mjerimo temperaturu pri ulasku u školu, ali na kraju su te mjere bile promijenjene i to nismo morali raditi. Očekujemo da će rezultati ovogodišnje državne mature biti dobri. Tko je kroz školovanje učio redovito nema razloga da se boji kako će proći na maturi – kazao je Smolić.

Ispiti iz obveznih predmeta na državnoj maturi: hrvatskog, prvog stranog jezika i matematike, i šibenski gimnazijalci pišu do 24. lipnja, nakon čega na red dolaze izborni predmeti. Engleski jezik, kao prvi strani jezik, prijavio je 121 maturant, dok će za nekolicinu njih to biti talijanski, njemački pa čak i latinski. Kada je riječ o izbornim predmetima najviše je maturanata izabralo fiziku – njih 38. Slijedi biologija koju će pisati 33 učenika, a potom kemija 28 te politika i gospodarstvo, predmet koji je izabralo 26 učenika.

Osim gimnazijalaca kojima je polaganje državne mature obvezno za završetak srednjoškolskog obrazovanja, ispitima su, po svojoj volji, mogli pristupiti i učenici ostalih, strukovnih srednjih škola. Koliko je u Šibeniku pak takvih maturanta u županijskom Uredu za prosvjetu, kulturu i sport nisu mogli reći, jer te podatke, kažu, škole ne dostavljaju njima, već izravno šalju na adresu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

19. travanj 2024 21:42