StoryEditorOCM
ŠibenikCasper završio iza rešetaka

Šibenski mađioničar i gradski vijećnik održao predstavu za djecu i njihove zatvorene očeve

27. lipnja 2018. - 20:29

Zatvor u Šibeniku nije ostao samo na riječima potpore lipanjskoj Paneuropskoj kampanji za zaštitu prava djece čiji su roditelji u zatvoru, nazvanoj "Zločin nije moj, ali kazna ipak jest". Djeca čiji su očevi na izdržavanju zatvorske kazne, uživala su zajedno sa svojim roditeljima u nastupu šibenskog mađioničara i iluzionista Milorada Miškovića Caspera i njegove asistentice Dejane.



Program u kojemu su se konopi sami od sebe spajali i razdvajali, novac pronalazio doslovno iza uha, a iz praznog cilindra izlijetali golubovi ili divni cvjetni aranžmani, toliko je zaokupio publiku u maloj zatvorskoj dvorani da su zaboravili gdje se nalaze. Nekakvim "casperovskim" čudom, samo uz čarobne riječi "Hokus pokus preparandus", kao da su nestali debeli zidovi i prozori s rešetkama, a mališani i roditelji, prepušteni bravurama majstora iluzije u kojima su i sami neposredno sudjelovali, kao da su se oslobodili zatvorskog okruženja.



– To i jest jedan od ciljeva kampanje, no ona za nas, zapravo, nikad ne prestaje. Tijekom cijele godine organiziramo različite aktivnosti kako bi pridonijeli obiteljskoj povezanosti, podržali socijalne kontakte, utjecali na razvoj roditeljskih kompetencija, umanjili stres djeci prilikom posjeta svojim roditeljima i te susrete učinili ugodnijima i višestruko korisnima cijelim obiteljima. Nedavno smo, primjerice, organizirali radionicu pod nazivom "Odgovorno roditeljstvo" koju je zatvorenicima održao diplomirani socijalni pedagog Dražen Škarica, dugogodišnji zaposlenik Obiteljskog centra u Šibeniku. Ustrajni smo u programima razvoja roditeljskih socijalnih vještina i svim vidovima jačanja obiteljskog zajedništva, s osobitim naglaskom na podršku djeci koja su, stjecajem prilika, u tim životnim okolnostima i i najranjivija. Zatvorenike kroz edukacije upućujemo kako kreativno i sadržajno iskoristiti vrijeme posjeta, a za te prilike uredili smo i oslikali zidove prostorije za obiteljske susrete – kazala nam je Marina Gatara, viša stručna savjetnica za tretman u šibenskoj zatvorskoj ustanovi, napomenuvši kako se na taj suptilan način želi podržati pravo djece na roditeljsku ljubav, neovisno gdje se roditelj nalazio.



Mađioničaru Casperu, inače, šibenskom gradskom vijećniku HSS-a, nije to bio prvi nastup "iza rešetaka". I prošle godine je na istoj adresi i istim povodom uveselio mališane i njihove roditelje.
– Poziv na druženje s djecom, mojom naiskrenijom i najodanijom, ali i najkritičnijom publikom, nikada ne odbijam. Zaista sam, i ovaj put, uživao u njihovim reakcijama, neposrednosti i jednostavnosti. Uvjeren sam da ćemo se opet sresti u nekim drugim okolnostima, izvan zatvorskih zidova i podijeliti nove čarobne trenutke – nadahnuto je kazao Casper.



Nije Mišković jedini zabavljač koji se odazvao pozivu s neuobičajena telefonskog broja. Bosanskohercegovačkom glumcu Rijadu Gvozdenu bila je dovoljna samo jedna poruka "u inbox" da kazališne daske jedan dan zamijeni improviziranom pozornicom u šibenskom zatvoru i izvede urnebesnu komediju "Bosanac na odmoru". Zaposlenici Zatvora u Šibeniku zahvalni su svim pojedincima i institucijama, poput Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić", Caritasa Biskupije Šibenik i drugih koji na svoj način, bez ikakve naknade daju doprinos plemenitim aktivnostima zatvorske ustanove.

27. travanj 2024 01:46