StoryEditorOCM
ŠibenikSrce za malenu

Šibenski iznajmljivači i hotelijeri za Kiaru Goršić: prihod u prosincu donirat će za njezino liječenje u Americi

Piše Branimir Periša
7. prosinca 2021. - 13:48

Iva Živković na čelu je građanske inicijative 25-tero šibenskih turističkih iznajmljivača koji su odlučili pomoći maloj Kiari oboljeloj od rijetkog karcinoma mozga te će prihod ostvaren tijekom prosinca donirati za njezino liječenje u SAD.

- Raspolažemo sa stotinu kreveta, uključili su se i neki hoteli dočim je u petak otvorena Adventura i sada nam jedino trebaju gosti. I da se tu incijativu, napominje, prepozna na regionalnoj i nacionalnoj razini. U Šibeniku je, zahvaljujući Adventuri proteklih godina bilo dosta posjetitelja, a jednoj gošći iz Rijeke upravo je humanitarni povod naše akcije bio presudan da odluči nekoliko dana odsjesti u Šibeniku, govori Živković.

Šibenski iznajmljivači okupljeni oko humanog cilja nastojali su napraviti još i više, te su zajedno s drugim zdušnim volonterima dobra srca snimili spot koji će ponuditi portalima i nacionalnim medijima za objavu, a izradit će i vizualni znak radi prepoznatljivosti cijele kampanje, raspoređene na osnovnu grupu 'Kiara želi život', a vode je roditelji, i druge usporedne aktivnosti.

U dogovoru s organizatorima Adventure predložili smo da istaknu kako su 'prvi humanitarni Advent u zemlji'; da se izvođače upozna sa životnim pitanjem male Kiare pa da se odreknu dijela honorara, te da se na svakoj ugostiteljskoj kućici istakne kutija za dobrovoljne priloge. Naišli smo na veliko razumijevanje bez suvišnih pitanja i nećemo ostati usamljeni u ovoj inicijativi. Naprotiv, zadovoljna je Iva Živković.

Akcija za malu Kiaru traje već dva mjeseca, podsjeća i prikupljeno je devet milijuna kuna, ili trećina novca potrebnog za liječenje male Kiare Goršić, šestgodišnje djevojčice uz koju su sva srca u šibenskom kraju. Tri milijuna kuna od spomenute svote Kiari su donirana iz fondacije Mila za život, riječke djevojčice koja je izliječena. Prema pravilima fondacije, tri milijuna kuna najveći su iznos koji se može pojedinačno dodijeliti.

Iva Živković pribojava se da su ljudi dobre volje, barem s područja županije posustali u prikupljanju pomoći, pa lokalne prilike uspoređuje s upravo rekordnim rokom u kojem je prije nekoliko godina za Milu Rončević, čiji su roditelji utemeljili spomenutu fondaciju prikupljeno tek nešto manje novca. Kaže da sigurno nema čovjeka i udruge sa šibensko-kninskog područja koji nisu dali svoj doprinos.

Moguće je sakupiti taj iznos, uvjerena je Iva Živković, no zbog epidemije COVID 19 uteg akciji je nemogućnost organiziranja većih koncerata poznatih pjevača, ili telefonskih donacija kakve prenosi nacionalna televizija, kada su u pravilu s druge strane slušalice poznate osobe iz javnog života. Kiarini roditelji su razumljivo, iscrpljeni, no u svemu tome ima dobra vijest, a ta je da se Kiarin tumor nije proširio i ozbiljni su kandidati za liječenje u SAD. Jedino je pitanje hoće li to biti u New Yorku ili u San Franciscu, govori Iva Živković.

Ipak, Goršići imaju dovoljno za početak, da uplate akontaciju za liječenje i za put, no terapija će trajati čak tri godine i zato je potreban toliko visok iznos, podsjeća Iva Živković.

23. travanj 2024 19:09