StoryEditorOCM
Šibeniknije bauk

Šibenski gradski vijećnici dobivaju kodeks ponašanja! Oni koji će pratiti krše li se odredbe bit će - ‘primjereno honorirani‘

Piše Davorka Blažević
7. lipnja 2022. - 19:49

U četvrtak, 9. lipnja, na sjednici šibenskog Gradskog vijeća u moru od gotovo 30-ak točaka dnevnog reda, pred vijećnicima će se naći i prijedlog Kodeksa ponašanja članova GV-a čiji je predlagatelj Odbor za statutarno-pravna pitanja, na čelu s Draganom Zlatovićem, inače i predsjednikom GV-a.

Ovo je po prvi put da gradski vijećnici posebnim Kodeksom uređuju svoje odnose i obveze koje proizlaze iz njihova članstva u predstavničkom tijelu.

- To je zakonska obveza predstavničkog tijela koja proizlazi iz novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa koji je stupio na snagu 24. prosinca prošle godine, a njime je predviđena obveza GV-a da donese Kodeks ponašanja vijećnika i mi smo na tu zakonsku obvezu odgovorili - objašnjava Zlatović.

Prijedlog je, kaže, prošao i Odbor za statutarno-pravna pitanja kao međustranačko tijelo, i nije bilo posebnih primjedbi. Kodeksom se osiguravaju antikorupcijski pravni okviri i na nižim razinama, u predstavmničkim tijelima lokalne samouprave, i moglo bi se reći da je ovaj prijedlog, nastao kao rezultanta nacionalnog rada, samo ogled koji se prilagođava svakoj sredini.

Predstavničko tijelo je, ističe Zlatović, to bilo dužno napraviti zbog mogućeg sukoba interesa vijećnika, a novina ovog Zakona u odnosu na raniji u kojem toga nije bilo, je da je svaki vijećnik, ukoliko ima više od 5 posto udjela u tvrtki koja stupa u poslovni odnos s jedinicom lokalne samouprave, ili pak postoje određene poslovne aktivnosti člana njegove uže obitelji s JLS, odnosno s Gradom, dužan na taj odnos upozoriti GV. Što će se događati u praksi, vidjet ćemo - kaže predsjendik šibenskog GV-a Dragan Zlatović.

image

Dragan Zlatović, predsjednik Grdaskog vijeća Šibenika

Nikša Stipaničev/Cropix

A što kaže Kodeks?

Prije svega, njime se uređuje sprječavanje sukoba interesa između privatnog I javnog inteersa u obnašanju dužnosti članova GV-a i članova radnih tijela GV-a. Svrha mu je, kako stoji u čl.2. Kodeksa, jačanje integriteta, objektivnosti, nepristranosti i transparentnosti u obnašanju dužnosti članova GV-a i radnih tijela Vijeća, promicanje etičkog ponašanja i vrijednosti te jačanje povjerenja građana u nositelje vlasti na lokalnoj razini. Cilj Kodeksa je uspostava primjerene razine odgovornog ponašanja, korektnog odnosa I kulture dijaloga u obnašanju javne dužnosti itd.

No, ono što je posebno zanimljivo u Kodeksu jesu "zabranjena djelovanja nositelja političkih dužnosti" koja de facto anticipiraju situacije koje su se u predstavničkim tijelima gotovo uobičajile, osobito kod sklapanja koalicijskih dogovora radi formiranja vladajuće većine. Poznato je, naime, da su se tzv. programske ili koalicijske suradnje temeljile na distribuciji sinekura. No, Kodeks sada u čl. 8. decidirano kaže: Nositeljima političkih dužnosti zabranjeno je tražiti, prihvatiti ili primiti vrijednost ili uslugu radi predlaganja donošenja odluke na Gradskom vijeću Grada Šibenika ili za glasovanje o odluci na sjednici GV-a ili sjednici radnog tijela GV-a.

Članak 9., pak, još jasnije ističe da je nositeljima političkih dužnosti zabranjeno ostvariti ili dobiti pravo ako se krši načelo jednakosti pred zakonom te da im je "zabranjeno utjecati na donošenje odluke radnog tijela GV-a ili odluke GV-a Grada Šibenika radi osobnog probitka ili probitka povezane osobe"(čl. 10.).

E, sad, kako će se ubuduće dogovarati savezništva ako za presudan vijećnički glas nema protuusluge u vidu nekog direktorskog mjesta, nekog članstva u nadzornim odborima i uparavama za koalicijskog partnera, vidjet ćemo.

Svakako, primjenu i eventualno kršenje Kodeksa pratit će Etički odbor i Vijeće časti čiji predsjednici ne mogu biti nositelji političke dužnosti niti članovi političke stranke, odnosno nezavisne liste zastupljene u GV-u. Etički odbor uz predsjendika ima dva člana, jedan iz pozicije, drugi iz opozicije. Vijeće časti ima, uz predsjednika, još 4 člana i nijedan ne može biti stranački čovjek, odnosno kandidat s liste grupe birača zastupljene u GV-u. Prijavu kršenja Kodeksa mogu podnijeti i građani, a ne samo vijećnici, članovi radnih tijela GV-a, gradonačelnik, zamjenik gradonačelnika i službenik Grada.

Za kršenje odredbi Kodeksa može se izreći opomena, dati upozorenje ili preporuka za otklanjanje sukoba interesa, odnosno za usklađivanje djelovanja s Kodeksom.

Dakle, za prekršitelje Kodeksa nema straha od ozbiljnijih posljedica, a rad članova Etičkog odbora i Vijeća časti, kako je predviđeno, bit će primjereno honoriran. Što na neki način i ta tijela pretvara u sinekure za odabrane članove...

Ima li u političkom svijetu išta što se radi iz puke časti, za tzv. opće dobro?

03. svibanj 2024 07:17