StoryEditorOCM
ŠibenikGAS DO DASKE

Šibenski gradonačelnik Željko Burić želi dovesti Formulu 1 u Konjevrate: To je idealna lokacija, projekt već imamo...

Piše Toni Veljača
8. travnja 2023. - 08:06

Prije gotovo deset godina, sadašnji predsjednik organizacijskog odbora Croatia Rallyja i naš proslavljeni vozač Daniel Šaškin odlučio je u Hrvatsku dovesti Svjetsko prvenstvo u reliju – jedno od najprestižnijih i najatraktivnijih natjecanja u automoto sportu. S podsmijehom i velikom dozom opreza gledalo se na pokušaje i napore da Hrvatska ugosti "oktanski cirkus" koji na godišnjoj razini privuče nekoliko milijuna gledatelja i obožavatelja.

Te 2021. godine – san je postao stvarnost. Croatia Rally uvršten je u kalendar WRC-a, potpisan je ugovor na tri godine, a Lijepa naša dobila je priliku biti domaćin, uz Formulu 1 i Moto GP, vjerojatno najpopularnijem automoto natjecanju na svijetu.

Nemoguće je moguće

Šaškin i ekipa dokazali su da je nemoguće – ponekad moguće. U međuvremenu, apetiti su narasli, jednako kao i optimizam da Hrvatska dobije organizaciju još jednog automobilskog spektakla – utrku Formule 1 i to ni manje ni više nego u zaleđu Šibenika, 15 kilometara udaljenim Konjevratima u kojima bi se gradila F1 staza.

image

Plan staze koja bi se gradila u Konjevratima

Screenshot
image

Gradonačelnik Željko Burić

Ivana Nobilo/Cropix

Gradnja staze za Formulu 1 u Konjevratima, podsjetimo, nije nova priča. Još 2019. godine, gradonačelnik Šibenika Željko Burić na susretu gradonačelnika i poduzetnika održanom u Amadria centru, podsjetio je kako je Gradsko vijeće usvojilo plan uređenja prometnog vježbališta i sportskog centra Konjevrate, projekt u kojem je, između ostaloga, predviđena i gradnja staze za Formulu 1. Prije nekoliko dana, priču je nanovo aktualizirao Davorin Štetner, predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza (HAKS), istaknuvši kako je gradnja staze u Konjevratima itekako ostvariv projekt.

– Razgovarao sam s gradonačelnikom Burićem, oni već imaju spreman projekt Konjevrata u šibenskom zaleđu. Očekujem da ću se s njim sastati u sljedećih mjesec dana, kako bismo zajednički nastupili prema potencijalnim investitorima. Što se tiče dobivanja domaćinstva utrke F1 jako se teško boriti sa snažnim državama koje imaju milijunske budžete, ali polako, idemo mi prvo napraviti stazu – kazao je medijima Štetner nakon automobilističkog natjecanja koje se prije nekoliko dana održalo u Zadru.

Da je do kontakta i dogovora za sastanak na relaciji Štetner – Burić došlo, potvrdio nam je i sam šibenski gradonačelnik, podsjetivši nas na spomenuti plan o izgradnji zone za adrenalinske sportove u Konjevratima.

image

Max Verstappen sigurno bi se radovao i pobjedi na Velikoj nagradi Konjevrata

 

Martin Keep/AFP

image

Davorin Štetner

 

Damir Krajač/Cropix

– U planskoj dokumentaciji imamo predviđenu zonu u Konjevratima gdje bi se gradila staza za Formulu 1. Ali i ne samo to, predviđene su tu i moto staze, staze za karting, ali i druga popratna infrastruktura. Na taj projekt djelomično se nadovezuje i gradnja aerodroma na Pokrovniku – ističe Burić.

Gradnja staze je jedna stvar, ali dobivanje domaćinstva Velike nagrade potpuno druga, skuplja. Samo za koncesiju potrebno je izdvojiti 20 milijuna eura. Istina, novac bi se potencijalno vratio kroz sponzorstva, ulaznice... Ekonomska računica postoji, no da će do realizacije gradnje staze doći, moramo priznati i da smo sami skeptični.

Neupitan potencijal

–​ Automoto sport je izuzetno popularan, pogledajte samo što je Svjetsko prvenstvo u reliju donijelo Hrvatskoj. Potencijal je tu neupitan. Konjevrate su, moje je mišljenje, idealna lokacija za gradnju jedne takve staze koja bi privukla još veći broj turista na šibensko područje. Davorinu Štetneru predstavit ćemo projekt i to je nekakav prvi korak prema realizaciji – zaključio je Burić.

Hoćemo li Verstappena, Leclerca, Hamiltona i ostale zvijezde Formule 1 jednom gledati i u Hrvatskoj, vrijeme će pokazati. Sama ideja, da se uz Velike nagrade Monaka, Italije, Las Vegasa ili Abu Dhabija, u kalendar Formule 1 uvrsti i utrka u Konjevratima sama po sebi zvuči nestvarno – jednako kao što je zvučala i ideja o WRC-u u Hrvatskoj.

24. travanj 2024 04:07