StoryEditorOCM
Šibenikivan zmijanović

Šibenski ginekolog: ‘Radio sam abortuse, a onda sam doživio Boga na koncertu Parnog valjka u Splitu‘

Piše Šibenski.hr
16. svibnja 2022. - 11:03

Portal bitno.net objavio je veliki intervju s 50-godišnjim šibenskim ginekologom Ivanom Zmijanovićem koji je, kako sam priznaje, u prošlosti izvodio abortuse, no onda se dogodilo "čudo". Naime,  Boga ga je prosvijetlio na koncertu Parnog valjka u Spaladium Areni u Splitu.

"Gospodin mi je usred rock koncerta, u naguravanju s drugim ljudima, darovao neprocjenjivo iskustvo spoznaje. Kao da mi je na trenutak dopustio da sve oko sebe vidim Njegovim očima. Nekada sam radio abortuse, ali onda me je Gospodin pretvorio u vojnika koji se bori za djetetov život"

Ispričao je i kako je obavio prvi abortus.

"Prvi abortus napravio sam kao specijalizant. Ne sjećam se konkretnih detalja, ali znam da oko toga nisam previše dramatizirao. Abortus sam doživljavao kao dio našega posla, nešto što moram odraditi. Ne želim se opravdavati kako sam bio zaveden ili u nekoj zabludi. Jednostavno nisam razmišljao o težini i posljedicama toga čina. U Šibeniku je tada bilo znatno više abortusa nego danas, a većinom smo ih radili mi, mladi specijalizanti. Tada sam se pokušao uvjeriti kako se samo pridržavam zakona, odnosno ženama pomažem ostvariti njihovo zakonsko pravo na prekid trudnoće.

Ustvari sam se ponašao kao Savao koji je pristao na kamenovanje svetog Stjepana. Sveti Pavao se prije obraćenja, dok je još bio Savao, poput mene, nije ogriješio na tadašnji židovski zakon. Danas san svjestan kako sam se i ja, poput Savla, pokušao opravdavati kako se pridržavam zakona, ali moje srce je bilo nemirno. Duboko u sebi znao sam da radim nešto protivno Božjoj volji. I to me počelo sve više kopkati. Od tada sam često osjetio potrebu za razgovor sa ženama koje su došle na abortus. Zanimali su me njihovi motivi, što ih je natjeralo na taj težak čin", kazao je za bitno.net Zmijanović.

A onda je, kaže, stigao susret s Bogom na koncertu...

"Prije nekoliko godina bio sam sa svojom suprugom na koncertu Parnog valjka u splitskoj Spaladium Areni. Aki je pjevao Molitvu. Posebno me se dojmio onaj stih u kojem pjeva kako smo 'pred Bogom svi isti'. Gospodin mi je usred rock koncerta, u naguravanju s drugim ljudima, darovao neprocjenjivo iskustvo spoznaje. Kao da mi je na trenutak dopustio da sve oko sebe vidim Njegovim očima.

Na koncertu sam shvatio kako smo pred Bogom svi jednaki: i ja kao liječnik, ali i ona žena koja namjerava prekinuti trudnoću. Niti sam ja bolji od nje niti je ona gora od mene. Bog me je pozvao da joj pomognem. Isus nam je dao primjer. On je sigurno ne bi osudio, nego bi, kao u onoj situaciji s preljubnicom, zaustavio kamenovanje. Isus nije rastjerao svjetinu ili im zaprijetio da je ostave na miru. Ljudi su se zaustavili jer su u Njemu prepoznali milosrđe. Uplašili su se jer su spoznali da Isus poznaje njihovo srce, sve njihove grijehe i dvoličnosti.", zaključio je, između ostalog, ovaj šibenski doktor.

Zaključao pacijenticu

Podsjetimo, dr. Zmijanović je prije 15-ak godina bio tema medija kada je pacijenticu zaključao u hodniku ordinacije. završio u medijima nakon što je zaključao svoju pacijenticu u hodniku ordinacije. Kako je pisala Slobodna Dalmacija, Zmijanović je zaboravio da mu je pacijentica još uvijek u ordinaciji te je otišao kući.

21. travanj 2024 14:39