StoryEditorOCM
Šibeniknastavak štrajka

Šibenski cestari ne odustaju, i danas su se okupili ispred zgrade županije: ‘Ugovore koji su stavljeni pred nas nitko od radnika neće potpisati‘

Piše Ana Petrić
20. lipnja 2023. - 13:49
Radnici Cesta Sibenik i dalje su u strajku radi povecanja placa, te su danas vec drugi dan ispred zgrade zupanije Sibensko-kninske.Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Radnici tvrtke Ceste Šibenik d.o.o., a kojoj je osnivač Šibensko - kninska županija, iz kruga upravne zgrade gdje su započeli štrajk prošloga tjedna, od ovoga su ponedjeljka, kako su i najavili, prosvjed preselili ispred zgrade županije, odnosno ispod prozora župana Marka Jelića.

Podsjetimo, radnici su ušli u drugi tjedan štrajka jer traže povećanje plaće za 15 posto te ukidanje Pravilnika po kojem bi im se plaća isplaćivala po modelu 70 - 30, odnosno, po modelu po kojem bi radnici primali 70 posto osnovne plaće te 30 posto ovisno o učinkovitosti na radnom mjestu. Traže i da ih šibensko - kninski župan primi, a koji čeka presudu Vrhovnog suda o zakonitosti štrajka iako ga je Županijski sud već proglasio legalnim.

Zoran Palinić, predsjednik Radničkog vijeća Cesta Šibenik, kazao nam je da imaju informaciju da će se sastati Nadzorni odbor tvrtke te je naglasio kako sada već štrajka cijeli kolektiv.

-Na početku nas je štrajkalo nekih 90 posto i mislili smo da neće svi, ali sada je štrajk stopostotni. Tvrtka dnevno trpi velike gubitke, ali vidite li da ovdje nema nikog. Nitko se nije odazvao, niti vladajući niti oporba, kao da ih nije briga, a mi nećemo odustati. Najveći je problem ta nova odluka o obračunavanju plaće po principu 70-30, dakle direktor je tu nešto smuljao protivno zakonu i valjda je mislio da mi nećemo reagirati, da se nećemo suprotstaviti i Uprava nam pokušava na potpis dostaviti te nove ugovore, no nitko ih neće potpisati - ističe Palinić.

Župana ni na vidiku, a cestari će ga sirenama i zviždaljkama ispred zgrade županije svakoga dana od 12 do 15 sati podsjećati da od svojih prava neće odustati. Radnicima Cesta Šibenik, dodajmo za kraj, danas su se kratko pridružili i glasnim ih pljeskom podržali i pravosudni ‘‘štrajkaši‘‘.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
07. svibanj 2024 07:03