StoryEditorOCM
Šibenikpao dogovor

Šibenski cestari mogu odahnuti. Potpisan je novi kolektivni ugovor. Jelić: ‘Radnicima povećanje plaće od 20 posto‘

Piše Šibenski.hr
4. listopada 2023. - 17:39
Potpisivanje kolektivnog ugovora za radnike tvrtke Ceste Sibenik i izmedju vlasnika zupanije Sibensko kninske i sindkata.  Niksa Stipanicev/Cropix

Nakon višemjesečnih pokušaja dogovora o kolektivnom ugovoru, koji su kulminirali trotjednim štrajkom stotinjak radnika, u srijedu je u uredu šibensko – kninskog župana Marka Jelića potpisan kolektivni ugovor za županijsku tvrtku Ceste Šibenik d.o.o.

"Napokon smo uspjeli dogovoriti da se prava radnika ne rješavaju pravilnikom nego kolektivnim ugovorom, kojim su plaće povećane 20-tak posto. Smatram ga korektnim prema radnicima, koji će time ostvariti svoja materijalna prava“, izjavio je predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske Stjepan Lisičak.

Poručio je da tek trebaju razgovarati o rješavanju pitanja bivših radnika Cesta Šibenik koji su u vrijeme štrajka dobili otkaze.

Radnicima će se isplaćivati regresi, božićnice, topli obroci i putni troškovi u maksimalnom iznosu dopuštenom Pravilnikom o porezu na dodanu vrijednost, rekao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

U uvjetima inflacije i povećanja troškova života najvažnije je da su povećana materijalna prava i dodaci, istaknuo je Novosel dodajući da su dogovoreni i osnovica i koeficijenti.

„Kolektivnim ugovorom želimo podići produktivnost i motivaciju radnika kako bi tvrtka koja postoji tridesetak godina nastavila raditi“, kaže Novosel.

Prokurist županijske tvrtke Ivan Rajić, koji je i SDP-ov vijećnik u Gradskom vijeću Šibenika ističe da se Ceste okreću unapređenju organizacije rada i povećanju produktivnosti te, što je najvažnije, izvršavanje svih ugovora.

"Naši daljnji koraci moraju ići u pravcu unapređenja rada u tvrtki, za što postoje tehnički i ljudski resursi“, kazao je.

Zadovoljan je i župan Marko Jelić, koji je tijekom prosvjeda uz direktora tvrtke Roberta Miljkovića bio najviše prozivan zbog lošeg stanja u Cestama, a sad je priznao da radnicima Cesta Šibenik plaće nisu bile velike.

28. travanj 2024 09:23