StoryEditorOCM
ŠibenikOsigurano 4000 kuna

‘Šibenske šape‘ i Grad Šibenik u akciji: Počelo besplatno čipiranje i cijepljenje pasa vlasnika sa slabijim imovinskim stanjem

Piše Marija Lončar
24. studenog 2020. - 09:50

Udruga za pomoć napuštenim životinjama "Šibenske šape" u suradnji s Gradom Šibenikom počela je akciju besplatnog cijepljenja protiv bjesnoće i čipiranja pasa, za što je osigurano ukupno 4000 kuna.

Budući da je riječ o relativno malim sredstvima, prednost će imati vlasnici pasa slabijeg imovinskog statusa, poručuju iz "Šibenskih šapa". Građane su tako pozvali da im se jave u inbox Facebook stranice ili na adresu elektroničke pošte udruge, ali napominju da ovu akciju ne mogu koristiti oni koji svoje pse nisu cijepili ili čipirali zbog vlastitog komoditeta.

Zakonska obveza

– Podsjećamo na to da je zakonska obveza svakog vlasnika pasa da mikročipira svog ljubimca, što se obavi samo jednom, te da ga cijepi protiv bjesnoće svake godine. Ova akcija odnosi se samo na one pse koji nemaju mikročip, a imaju poznatog skrbnika ili vlasnika – naglašavaju u "Šibenskim šapama".

Dodaju da vlasnici pasa koji zatraže ovu financijsku potporu ipak neće morati udruzi dostavljati dokumentaciju o svom imovinskom stanju, ali će članovi udruge ipak svaki slučaj posebno razmotriti.

– Šibenik nije veliki grad i već dosta ljudi poznajemo koji nam se javljaju ili imamo kontakte s njima pa ćemo procijeniti situaciju ovisno o svakom vlasniku posebno. Ako se netko osjeti oštećenim, neka nam se javi pa ćemo zajedno pronaći rješenje – ističu u "Šibenskim šapama".

Cjepivo protiv bjesnoće košta 150 kuna, a mikročipiranje 90 kuna, a s obzirom na odobrenih 4000 kuna jasno je da će se u ovu akciju moći uključiti relativno malen broj vlasnika pasa. Trajat će dok se novac ne potroši, a iz "Šibenskih šapa" kažu kako će se truditi da sličnih akcija bude više.

– Kada smo se prijavljivali na natječaj Grada Šibenika za financiranje projekata i programa udruga, bilo je zamišljeno da se on provodi u suradnji s Odjelom za komunalne djelatnosti tako da se kontroliraju kućanstva koja imaju pse. Budući da takav model nije bilo moguće provesti ove godine iz tehničkih razloga, odlučili smo se za ovaj model koji upravo provodimo. Nadamo se da će projekt postati tradicionalan i u konačnici dovesti do smanjenja broja napuštenih pasa i da će pomoći građanima koji pronađu životinju na cesti da ona dobije koliko-toliko normalnu skrb i njegu!

Mikročipiranje je, smatraju u ovoj šibenskoj udruzi za pomoć životinjama, važno među ostalim u smanjivanju napuštenih pasa. Iako šibenski komunalni redari još uvijek ne provjeravaju jesu li psi čipirani, jer, kako se doznaje, još nisu nabavili čitače čipova, u "Šibenskim šapama" tvrde da u Hrvatskoj iz godine u godinu ipak raste broj kazni izrečenih nesavjesnim vlasnicima zbog napuštanja pasa.

Kastracija mačaka lutalica

– Svakako se nadamo da će još biti sličnih akcija. Mi ćemo i dalje pripremati slične projekte i prijavljivati se na natječaje. Uz to, osobito nam je važna kastracija mačaka s obzirom na njihov visoki reproduktivni potencijal – naglašavaju u "Šibenskim šapama", koji su nedavno proveli i go get funding kampanju prikupljanja novca upravo za kastraciju mačaka lutalica. Novac su dobili i od jedne privatne tvrtke koja slične projekte financira diljem Hrvatske.

– Za sada sigurno možemo reći kako projekt kastracija mačaka ide dalje i trajat će još nekoliko mjeseci. Toplo se nadamo i da će jedinice lokalne samouprave, tj. gradovi i općine u županiji, shvatiti važnost prevencije problema napuštenih životinja, ali i vlastitu obavezu koju im propisuje Zakon o zaštiti životinja. Zato stalno ističemo koliko je kastracija pasa i mačaka važna i u smanjenju priljeva životinja u već pretrpana skloništa. S našeg stajališta, to bi svakako bilo pametnije trošenje sredstava poreznih obveznika od sadašnjeg modela, kada se velika sredstva troše na nekvalitetno zbrinjavanje životinja. To je zapravo samo gašenje požara bez ikakve strategije i plana. Na Zapadu je stanje ipak bolje zahvaljujući sličnim projektima koji se odavno provode, dok mi tu jako zaostajemo, a problem predstavlja i svijest građana i njihova nezainteresiranost za ovu problematiku, zbog čega je važna i edukacija – zaključuju u "Šibenskim šapama".

20. travanj 2024 04:34