StoryEditorOCM
Šibenik‘projekt stoljeća’

Šibenska vlast odbija ono što želi većina investitora: Nećemo marinu u TEF-u, radije bismo produžili plažu Banj

Piše Krešimir Gulin
22. travnja 2020. - 09:09
Jedna od poznatih smjernica gradske uprave Šibenik je proširenje plažnog pojasa od Banja pa nadalje  Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

 

 

U Krešimirovu gradu s posebnom pozornošću prate sve što se zbiva na prostoru bivšeg TEF-a, na kojem bi se trebao dogoditi šibenski “projekt stoljeća”, ili izrasti “novi grad u gradu”.

Saga je to koja traje otprilike dva i pol desetljeća i nikako da se zakotrlja punom snagom u željenom pravcu - realizaciji neke od investicija na više od 200 tisuća metara četvornih atraktivnog terena uz more. Međutim, u TEF-u se ipak nešto kreće, doduše ne brzinom kakvom Šibenčani priželjkuju. Da je tome tako, svjedoči i nedavna informacija kako je okončana dokapitalizacija društva “Batižele” d.o.o., tvrtke koja bi trebala upravljati poslovima na prostoru nekadašnje tvornice elektroda i ferolegura.

Povećan temeljni kapital

Provedbom u sudskom registru Trgovačkog suda u Zadru - stalna služba u Šibeniku, okončan je postupak povećanja temeljnog kapitala društva “Batižele” d.o.o. Temeljni kapital društva “Batižele” d.o.o. Šibenik povećan je s iznosa 148,5 milijuna kuna na iznos od 296,6 milijuna kuna, doznaje se u šibenskoj Gradskoj upravi.

Nakon dokapitalizacije, u kapitalu društva Grad Šibenik ima 201,5 milijuna kuna, odnosno 67,94 posto vlasništva. Slijedi Republika Hrvatska sa 67,1 milijuna kuna, ili 22,6 posto vlasništva. Udjele u tvrtki “Batižele “d.o.o. imaju još i Fond za zaštitu okoliša s 25,8 milijuna kuna, što znači 8,7 posto vlasništva, te Hrvatske vode s oko dva milijuna kuna, ili 0,7 posto vlasništva.

U sudski registar upisani su osnivači i članovi društva: Grad Šibenik, Republika Hrvatska, Fond za zaštitu okoliša i Hrvatske vode. Također, izvršena je promjena članova Nadzornog odbora, kao i promjena odredbe izjave o osnivanju društva.

- Realizacija projekta “Batižele” od iznimne je važnosti za razvoj grada Šibenika i stoga još jednom zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovom dugotrajnom postupku. U projekt “Batižele” ulazi više od 200 tisuća kvadrata koji su oslobođeni svih dugova i to je naš potencijal za budućnost - izjavio je šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Sljedeći korak je priprema za raspisivanje međunarodnog javnog natječaja za iskaz interesa investitora.

Kako je kazao Danijel Mileta, dogradonačelnik Šibenika, teško je reći koliko će taj postupak trajati, no jedno je sigurno – ne smijemo pogriješiti:

- Okončanjem postupka povećanja temeljnog kapitala društva “Batižele” d.o.o. napravljen je drugi veliki korak prema privođenju tog vrijednog prostora svrsi. Prvi veliki korak bio je nagodba Grada Šibenika i Ine, kojom je Ina anulirala sva svoja potraživanja i hipoteke prema TEF-u. Sada Grad ima udio od 68 posto u firmi “Batižele”, koja više nema tražbinskih opterećenja, a ni velikih vjerovnika, tj. imamo dvotrećinski udio u 22 hektara građevinskog zemljišta. U fazi smo gdje uz pomoć svjetskih konzultanata, koje financira Europska banka za obnovu i razvoj, promišljamo o sadržaju tog prostora i načinu njegove valorizacije. Potrebno je izanalizirati što investitori traže, u što žele ulagati, a zatim napraviti balans sa željama i potrebama grada - poručio je Mileta.

Ako je o rokovima u ovom trenutku teško govoriti, onda smjernice šibenske gradske uprave budućem investitoru postaju sve jasnije. Posve je jasno da će šibenski gradski oci inzistirati na tome da na prostor bivšeg TEF-a dođe jedan od svjetski poznatih hotelskih lanaca koji će upravljati turističkim kapacitetima. Kako navodi Mileta, ustrajat će se i na zelenim površinama, točnije na javnom parku na prostoru TEF-a:

- Među ostalim, jedan od naših uvjeta će biti i izgradnja prometnice do novog čvora Njivice s južne strane Smričnjaka - pojasnio nam je šibenski dogradonačelnik.

U šibenskoj gradskoj upravi u jednoj stavci su vrlo čvrsti - neće marinu na prostoru bivšeg TEF-a:

- Tako je! Smatramo da marina na tom prostoru nije kompatibilna s plažom Banj. Odbili smo mogućnost gradnje marine, iako je proteklih godina niz potencijalnih investitora kucao na naša vrata i gotovo svi su u svojim planovima imali izgradnju marine. U tom slučaju očituje se naša uloga balansa između interesa ulagača i Grada Šibenika - veli Mileta.

Prodati dio zemljišta

Kada ste već spomenuli Banj, nije tajna da vi zagovarate širenje plaže?

- To je točno i mi to ne krijemo. Jedna od poznatih naših smjernica je proširenje plažnog pojasa od Banja pa nadalje. Ne trebam posebno naglašavati koliko je plaža Banj dobroga donijela građanima Šibenika. Naročito onima u Crnici, Njivicama, pa čak i dijelu Meteriza koji su slobodne stambene kapacitete pretvorili u turističke - ističe dogradonačelnik Šibenika.

No, sasvim je jasno da će šibenska gradska vlast tijekom procesa biti prisiljena prodati dio zemljišta u TEF-u:

- Jedan dio investicija neće trpjeti model zakupa, koncesije ili prava građenja koji smo imali u slučaju s Dogus Grupom u Mandalini, gdje je zemljište de facto ostalo u gradskom vlasništvu. Ali, naš cilj će biti da što više prostora ostane u rukama Grada Šibenika - zaključio je Danijel Mileta.

17. travanj 2024 20:22