StoryEditorOCM
ŠibenikVelika obljetnica

Šibenska bolnica obilježila 210. godina plodnog i uspješnog rada obilježenog pionirskim pothvatima svojih liječnika i zdravstvenog osoblja

27. studenog 2017. - 18:36

U povodu 210. obljetnice osnutka Opće bolnice Šibensko-kninske županije danas je u Hrvatskom narodnom kazalištu održana Svečana akademija. Brojnim bivšim i sadašnjim zaposlenicima bolnice, gostima i uzvanicima, saborskim zastupnicima, predstavnicima gradova i općina te kulturnog, društvenog, vjerskog i političkog života Šibenika i Županije prigodnim riječima obratila se dr. Sanja Jakelić, ravnateljica bolnice,  podsjetivši na  dugu i uspješnu povijest šibenskog zdravstva i brojne pionirske pothvate liječnika i medicinskog osoblja.

Danas, kazala je, Opća bolnica Šibensko-kninske županije ima 20 odjela, 257 kreveta u akutnom dijelu te 70 dnevnih stolaca. Kroz godinu skrbi o 11 tisuća pacjenata na bolničkom liječenju i bilježi oko 350 tisuća posjeta u specijalističko-konzilijarnom dijelu.

- Bolnica u ovom trenutku zapošljava 870 ljudi i najveći je poslovni subjekt u Šibensko-kninskoj županiji. Posljednja dva desetljeća gotovo svi bolnički odjeli su obnovljeni, medicinska oprema se redovno obnavlja i možemo sa sigurnošću reći da ne zaostajemo u smislu razvoja novih tehnologija i novih dijagnostičkih metoda. Redovnim raspisivanjem specijalizacija i trajnom edukacijom svih zdravstvenih djelatnika kadrovski smo u većini odjela dobro ekipirani, a zadnjih mjeseci primjećuje se i trend dolaska mladih liječnika iz drugih sredina-rekla je ravnateljica.

Problemi koji tište hrvatsko zdravstvo, dodala je, nisu zaobišli ni šibensku bolnicu. Ni jedna sanacija do sada, pa ni ona posljednja iz 2013. godine nije, istaknula je,  u potpunosti sanirala stare gubitke koji sada iznose oko 40 milijuna kuna.

- Posljednjih godina primjećuje se polagani trend dobrog poslovanja bez stvaranja novih gubitaka i financijska stabilizacija poslovanja. Drugi problem koji posebno tišti naše pacjente su duge liste čekanja, u našoj bolnici uglavnom se odnose na radiološke i neke internističke pretrage. Nadamo se da će se i ovaj problem postupno rješavati tijekom slijedeće godine dolaskom novih specijalista i subspecijalista. U slijedećoj godini započet ćemo dva velika projekta financirana iz EU fondova-projekt energetske obnove i projekt dnevne bolnice zajedno sa magnetskom rezonancom i novom trafostanicom. Najavljujem i adaptaciju bolničke ljekarne, konačno rješenje odjela ortopedije s traumatologijom te uređenje bolničkog kruga s prometnom regulacijom-rezimirala je ravnateljica.

Okupljene je pozdravio i dr. Željko Burić, gradonačelnik Šibenika, ujedno i nekadašnji ravnatelj OB Šibensko-kninske županije naglasivši kako je bolnica preznačajna ustanova u svakom smislu da bi zaboravljali na njezinu budućnost. Baš kao i župan Goran Pauk, koji je skupu prisustvovao i u ulozi izaslanika Predsjednice RH, zauzeo se za gradnju nove bolnice. O novom, boljem i kvalitetnijem zdravstvenom standardu Šibenčana nakon realizacije budućih projekata vrijednih 50-ak milijuna kuna, na svečanosti je govorio dr. Denis Kovačić, pomoćnik ministra zdravstva,  dok je šibenski biskup, mons. Tomislav Rogić podsjetio kako 210. obljetnica šibenske bolnice svjedoči o 210 godina truda da se svijet učini boljim i da se pomogne čovjeku.

Svečanu akademiju uveličao je nastup Gradskog komornog orkestra i klape Sebenico, a prije svečanosti položen je vijenac i zapaljena svijeća kod Spomen ploče na zidu prve šibenske bolnice u Uboškom domu za sve preminule liječnike i medicinsko osoblje.

Opća bolnica Šibensko-kninske županije, inače,  dobitnik je ovogodišnje Nagrade Grada Šibenika, a nedavno joj je uručena Povelja Predsjednice Republike Hrvatske  za osobit i dugogodišnji doprinos u zdravstvenoj zaštiti građana grada Šibenika, Šibensko-kninske županije i Republike Hrvatske u cjelini.

 

25. travanj 2024 01:30