StoryEditorOCM
Šibeniktekućina koja život znači

Šibenke velikog srca: Naše sugrađanke češće daju krv od žena u ostatku Hrvatske

Piše Katarina Rudan
10. rujna 2019. - 16:15

Krvi uvijek nedostaje i zato se moramo maksimalno truditi, jer ona treba čekati bolesnika, a ne obratno, rekla je na početku našeg razgovora o temi dobrovoljnog darovanja krvi na šibenskom području Lina Gregov, dugogodišnja voditeljica zdravstvenih djelatnosti pri Gradskom društvu Crvenog križa Šibenik. Da je tomu tako, potvrđuju i apeli darivateljima krvi koji su ovog ljeta dolazili iz hrvatskih zdravstvenih ustanova zbog nedostatka određenih krvnih grupa.

- To su, rekla bih, uobičajene pojave u vrijeme ljeta i turističke sezone te povećanih potreba za krvlju. Zbog velikog broja turista utrostruči se broj potencijalnih pacijenata, događaju se nepredviđene situacije i stoga moramo biti "atento" - ističe naša sugovornica.

Sve ide preko Splita

- Doduše, na području naše županije smo po pitanju izvanrednih ili hitnih akcija prikupljanja krvi na određeni način hendikepirani, jer ne možemo u svako doba pozvati darivatelje. Naime, od 2013. godine prikupljanje krvi više se ne obavlja na Odjelu transfuzije šibenske Opće bolnice, već na teren dolazi ekipa s Odjela transfuzije splitskog KBC-a. Razlog tomu je, podsjetit ću, što je 2012. godine donesen novi pravilnik i krv mora biti testirana prema standardima EU-a, te su u Hrvatskoj formirane banke krvi. Tada je Klinički bolnički centar Split postao jedan od centara banke krvi i od siječnja 2013. godine organizirano darivanje krvi provodi njihova ekipa na našem području, govori Lina Gregov.

Od te, 2013. godine, akcije darivanja krvi su drugi tjedan u mjesecu i prema rasporedu provode se na području cijele županije, u mjestima gdje postoje klubovi DDK-a ili društva Crvenog križa. Ona, osim u Šibeniku, postoje i u Kninu, Drnišu i Vodicama. Također, jednom godišnje organizira se i akcija darivanja krvi za srednje škole.

- Kao i prethodnih, i ove godine akcije se provode redovito i do danas je prikupljeno 724 doze krvi. Darivanju krvi u osam provedenih akcija pristupilo je 845 darivatelja, a odgođeno je davanje krvi kod 102 darivatelja zbog zdravstvenih razloga. Obično su to viroze, prehlade, nizak tlak tog dana i drugi po zdravlje darivatelja manje opasni razlozi. Naše Gradsko društvo Crvenog križa pokriva područje nekadašnje općine Šibenik, a to znači područje od Pirovca do Rogoznice i Skradina i okuplja oko 2000 dobrovoljnih darivatelja krvi. Naš godišnji plan za 2019. bio je da prikupimo 1.900 doza, no teško ćemo dosegnuti u brojku s obzirom na to da su nam preostale još samo četiri redovne mjesečne akcije prikupljanja krvi, kaže Gregov.

Iako više velikih poduzeća, poput nekadašnjeg TLM-a ili TEF-a, koja su imala vlastite klubove darivatelja krvi u Šibeniku odavno nema, u Gradskom društvu Crvenog križa zadovoljni su brojkom od četrdesetak Šibenčana koliko ih se u prosjeku odazove svakoj akciji. Jedini klub darivatelja u ustanovi, koji i danas postoji i aktivno djeluje, je pri PU šibensko-kninskoj pa se akcije darivanja prema planiranom rasporedu održavaju u njihovim prostorijama.

Rad s mladima

- Dosta radimo s maturantima koji s napunjenih 18 godina mogu početi darivati krv, a na naše upite pozitivno je odgovorilo čak njih 80 posto, što nas raduje. Naravno, zbog zdravstvenih razloga, niskog tlaka, nedovoljne kilaže i drugih razloga svi oni ne mogu darivati krv, ali jako veseli što ih je toliko spremno na darivanje. Tu je i naše Veleučilište na kojem imamo studenata darivatelja krvi. Usudim se reći da pada broja darivatelja nemamo, a ponosni smo što je među darivateljima 20 posto žena, što je za pet posto više od državnog prosjeka, na kraju će Gregov te poziva sve, od 18 do 65 godina života, da se uključe u akciju darovanja krvi i postanu dio te velike humane obitelji.

24. travanj 2024 16:09