StoryEditorOCM
Šibeniknaša pamet

Šibenka Petra izborila mjesto na europskoj matematičkoj olimpijadi! Učenica Gimnazije Antuna Vrančića jedna je od četiriju hrvatskih predstavnica

Piše Toni Veljača
19. veljače 2022. - 09:32

Svako toliko, Šibenik, grad od četrdesetak tisuća stanovnika iz svog bazena talenata iznjedri nekoga novoga genijalca. Najčešće iz svijeta sporta, a ovoga puta, jednog, ili bolje rečeno jednu, pronašli smo u školskim klupama Gimnazije Antuna Vrančića.

Petra Grubišić učenica je drugog razreda spomenute škole i jedna je od četiri cure koje će braniti boje Hrvatske na 11. Europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke. Natjecanje će se održati u travnju, u mađarskom gradu Egeru. Petra je svoje mjesto izborila na 3. Hrvatskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke, izbornom natjecanju za predstojeću olimpijadu, koje se prije nekoliko dana održalo na Zagrebačkom FER-u. Uz Petru, Hrvatsku će u Mađarskoj predstavljati Stella Čolo iz Zadra, Lana Milani iz Rijeke te Barbara Kelava iz Varaždina.

- Iskreno, nisam očekivala prolaz na olimpijadu jer sam tek drugi razred i bila sam među mlađima. Konkurencija je bila jaka. Većinu cura poznajem s prijašnjih matematičkih kampova i natjecanja pa sam odmah u startu znala da neće biti lako, ali uspjela sam – rekla nam je Petra koja na natjecanjima iz matematike sudjeluje dugi niz godina. Ljubav prema matematici, kaže nam, rodila se u četvrtom razredu osnovne škole.

Profesori s fakulteta

- Tada sam prvi put malo ozbiljnije počela shvaćati matematiku, a s vremenom se ta ljubav samo povećavala. Sudjelovala sam više puta i na županijskom i na državnom natjecanju, ovo je prvi put da idem na neko međunarodno natjecanje i baš se veselim – iskreno će Petra.

Pripreme za natjecanje u Mađarskoj su već u tijeku. Tako će Petra uskoro put Zagreba gdje će je pripremati profesori sa zagrebačkih fakulteta.

- Za natjecanja se najčešće pripremam rješavajući testove s prijašnjih natjecanja. Uskoro će zimski praznici pa idem u Zagreb gdje će nas pripremati profesori s PMF-a i FER-a. Ja, Lana i Barbara prvi put sudjelujemo na ovom natjecanju, dok je Stella već jednom bila. Dobro da je tako, da imamo nekoga s iskustvom – rekla nam je Petra.

Pojasnimo malo i format natjecanja. Europska matematička olimpijada za djevojke održava se svake godine. Na natjecanju sudjeluje 250 srednjoškolaca iz 60 zemalja, a iako natjecanje ima predznak „europsko“, sudjeluju i zemlje poput Kine, Indije i Japana.

- Što se tiče testova, oni su podijeljeni na četiri područja: algebra, teorija brojeva, kombinatorika i geometrija. Pišu se dva dana, s tim da svaki dan imamo po tri zadatka koji se pišu četiri i pol sata. Dakle šest zadataka, koji su poredani prema težini, od jednostavnijeg prema težem – kaže nam Petra.

image
Petra: Imam još godinu i pol da odlučim gdje nastaviti školovanje. Zagreb je prva opcija...
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Matematički kampovi

Zanimljivo da joj gradivo iz matematike koje uči u školi i neće biti od velike pomoći na natjecanju.

- Gradivo iz matematike s kojim se susrećemo na natjecanjima nema veze s onim što učimo u redovnoj nastavi. Zbog toga već godinama sudjelujem na matematičkim kampovima i različitim izvannastavnim aktivnostima. Geometrija mi ide najbolje, kombinatorika baš i ne – rekla nam je Petra.

Upitali smo je kako bi joj profesori iz matematike prošli u Mađarskoj.

- Oni su već dugo vremena fokusirani na školsko gradivo i pripremu učenika za državnu maturu. Kako bi prošli na ovom natjecanju nisam sigurna, ali ne bi im bilo lako – kroz smijeh će Petra koja nam je pojasnila i razliku između međunarodne matematičke olimpijade i međunarodne matematičke olimpijade za djevojke.

- Po komentarima na društvenim mrežama, vidim da je dosta njih pitalo čemu ta podjela na spolove. Postoji međunarodna matematička olimpijada, gdje se iz svake države šalje po šest predstavnika neovisno o spolu. Na toj olimpijadi, koja se organizira svake godine sudjeluje oko 10 posto žena. Iz tog razloga se organizira i olimpijada isključivo za djevojke, kako bi se motivirale i potaknule na sudjelovanje. Koliko vidim, uspjeli su i sve više žena sudjeluje na međunarodnoj matematičkoj olimpijadi – naglasila je Petra.

Zanima je znanost

Uz matematiku Petra voli i fiziku. Jedno vrijeme trenirala je i rukomet, ali ljubav prema brojevima ipak je prevladala. Pred njom su i velike životne odluke, gdje na fakultet?

- Nisam još sigurna hoću li upisati studij matematike ili fizike. Zanima me znanost, tako da nakon fakulteta ne bi htjela raditi u banci ili nekoj informatičkoj firmi. Fizika me više privlači, iako sam bolji matematičar nego fizičar – sa smiješkom će Petra.

Za razliku od velike većine srednjoškolaca Petri državna matura neće biti stresna. Naime, lani je ostvarila odličan rezultat na državnom natjecanju iz matematike gdje je osvojila treće mjesto, a time i direktan upis na fakultet.

- Imam direktan upis na PMF, što se tiče mature mogu se opustiti jer znam koliko to može biti stresno samo po sebi. Imam još godinu i pol da odlučim gdje nastaviti školovanje. Zagreb je prva opcija, iako me privlači i studiranje van granica Hrvatske. Cambridge mi je jako zanimljiv, ali možda sam malo i preambiciozna – kroz smijeh će Petra.

Za kraj našeg razgovora izdvojili smo i jednu zanimljivost. Petra je prva Šibenčanka koja će sudjelovati na međunarodnoj matematičkoj olimpijadi nakon dugih 18 godina. Posljednja predstavnica iz Šibenika bila je Višnja Polić, također učenica Gimnazije Antuna Vrančića.

- Ja se nadam da ću osvojiti barem brončanu medalju, hoće li mi se želja ispuniti vidjet ćemo – zaključila je naša gimnazijalka.
Petra, držimo ti fige!

03. svibanj 2024 18:42