StoryEditorOCM
ŠibenikMeđu najboljima u Hrvatskoj

Šibeniku čista petica za otvorenost proračuna - građani znaju kako se troši njihov novac

Piše Šibenski.hr
4. srpnja 2017. - 16:20

Šibenik je, prema istraživanju Instituta za javne financije, i ove godine ocijenjen najvišom ocjenom – „peticom“ za otvorenost proračuna te je time svrstan na listu najtransparentnijih gradova u Hrvatskoj.

„Grad Šibenik svojim je građanima omogućio potpuni uvid u proračunske prihode i rashode. Važno nam je da s planom investicija i ulaganja bude upoznat svaki građanin Šibenika jer je posrijedi upravljanje našim zajedničkim sredstvima. Ponosan sam što smo i ove godine ocijenjeni najvišom ocjenom i što je Šibenik u ovom, iznimno važnom, segmentu među najboljima u Hrvatskoj.“, kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Institut za javne financije predstavio je danas u Zagrebu rezultate trećeg ciklusa istraživanja pod nazivom „Transparentnost proračuna lokalnih jedinica“ koje je provedeno na svih 576 županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj. Istraživanjem je analizirana te ocijenjena transparentnost svih lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj.

Transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca.

Objavljivanjem rezultata istraživanja Institut za javne financije želi ukazati na važnost proračunske transparentnosti kojom se poboljšava komunikacija i povjerenje građana u lokalne vlasti, ali i potiče odgovornost lokalnih vlasti.

02. svibanj 2024 22:32