StoryEditorOCM
ŠibenikObnova kulturne baštine

Šibenik traži novac za obnovu ljetnikovca Zuliani u kojem se odmarala Vesna Parun, Gradske vijećnice koja je zadnji put uređivana prije 20 godina, zidina u Docu s kojih pada kamenje... (FOTO)

9. rujna 2017. - 14:11

Već godinama u ovo vrijeme Ministarstvo kulture raspisuje poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH za sljedeću godinu i Grad Šibenik se, kao jedinica lokalne samouprave, javio na onaj dio natječaja koji obuhvaća zaštitu i očuvanje nepokretnih kulturnih dobara te izgradnju i opremanje ustanova kulture.

– Najčešće tražimo sufinanciranje izrade projektne dokumentacije, poput snimke postojećeg stanja, izvedbenog projekta, konzervatorskog elaborata i slično – kazao nam je mr. sc. Danijel Mileta, zamjenik šibenskoga gradonačelnika, dodajući kako je javnosti najpoznatiji projekt sufinanciranja u pretvaranju bivšega kina "Odeon" u višenamjensku dvoranu.
– U zadnjih pet godina smo za potonju namjenu, od uloženih šest milijuna kuna, od Ministarstva fazno dobili 3,4 milijuna kuna, dakle više od pola. I sada ćemo prijaviti petu fazu okvirnog iznosa 1,7 milijuna kuna – kazao je Mileta.

Dogradonačelnik je najavio i kako će se raditi na Gradskoj vijećnici, na čijem je objektu uočen čitav niz manjkavosti.
– Od krova, po kojem se neovlašteno šeta i boravi pa kupe pucaju i začepljuje se odvod, zbog čega dolazi do prodora kišnice u objekt, preko poluispravnog sustava hlađenja i grijanja, neadekvatne rasvjete, do uništenog parketa, gnjile vanjske stolarije na katu itd. U Gradskoj vijećnici su zadnji radovi na interijeru rađeni prije 20 godina. Na ovaj poziv ćemo prijaviti izradu idejnog, glavnog i izvedbenog projekta potrebite rekonstrukcije ovoga važnog gradskog objekta. Za istu namjenu, točnije projektnu dokumentaciju, tražit ćemo novac i za obnovu kompleksa ljetnikovca Zuliani na otoku Zlarinu, kuće u kojoj je živjela Vesna Parun – najavio je Mileta, najavljujući i zanimljive novosti vezane uz eskalator između dvojnih zidina u Docu.

 

Taj projekt već neko vrijeme čeka odluku konzervatora, a da bi oni mogli odlučiti o njemu, potrebno je da Hrvatski restauratorski zavod napravi konzervatorsko-restauratorska i arheološka istraživanja te elaborat. Stoga će gradska uprava tražiti novac i za tu svrhu.

Isto tako, Grad nastavlja i rad na projektu i konzervaciji gradskih zidina u Docu, njihova zapadnog bedema uz Svetu Nediljicu, s kojeg je prije nekoliko godina, zbog nevremena i obilnih oborina, počelo padati kamenje.

– Susjedi su nas alarmirali, napravila se žurna parcijalna sanacija, ali smo kasnije naručili geodetski elaborat i arhitektonsku snimku. Čekamo troškovnik, da vidimo koliki su ukupni troškovi i ima li smisla ovaj projekt prijaviti na navedeni poziv ili ćemo čekati adekvatniji. Sve ove prijave koordiniramo i dogovaramo sa šibenskim konzervatorskim odjelom, koji je neke od njih i inicirao – istaknuo je Mileta, završavajući kratak pregled jesenskih kulturnih aktivnosti s podatkom kako će, osim ovih gradskih prijava, i Muzej grada Šibenika tražiti novac od resornoga ministarstva za završetak uređenja stalnog postava, a javna ustanova Tvrđava kulture prijavit će sanaciju dijela jednog manjeg bedema pokraj Tvrđave sv. Mihovila.

25. travanj 2024 08:47