StoryEditorOCM
ŠibenikUskoro i mural

Šibenik jedan od devet hrvatskih gradova nositelja certifikata ‘Grad za mlade‘

Piše šibenski.hr
30. ožujka 2021. - 12:57

Grad Šibenik jedan je od devet gradova u Republici Hrvatskoj kojemu je dodijeljen certifikat „Grad za mlade“ za razdoblje od 2021. do 2024. godine. Certifikat dodjeljuje Udruga gradova u suradnji s partnerima - Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade, Institutom za društvena istraživanja u Zagrebu, Agencijom za mobilnost i programe Europske unije, Mrežom mladih Hrvatske i Savezom Društava “Naša djeca“.

Metodologija certifikata „Grad za mlade“ osmišljena je u suradnji s vodećim hrvatskim stručnjacima za politiku za mlade, na temelju analize inozemnih primjera dobre prakse te konzultacije sa stručnjacima u području obrazovanja, lokalne i regionalne samouprave, mobilnosti i demografije.

Projekt su danas na tvrđavi Barone predstavili gradonačelnik Željko Burić sa suradnicima i partnerima na projektu.

„Šibenik je jedan od devet gradova koji je ostvario pravo na ovaj trogodišnji certifikat, od prijavljenih čak tridesetak gradova u Republici Hrvatskoj. Uz nagradu za najbolji grad u 2020. godini u kategoriji obrazovanje i demografska politika, ovaj certifikat dodatna je potvrda svih naših ulaganja u djecu i mlade, odnosno projekata koji imaju za cilj unaprjeđenje standarda života naših sugrađana.“, kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Za dobivanje ovog certifikata bilo je potrebno objediniti niz kriterija u osam pojedinačnih tematskih područja koje definiraju koliko je pojedina jedinica lokalne samouprave prilagođena potrebama i životu mladih ljudi u modernom svijetu.

„Tematska područja koja su se bodovala bila su participacija mladih, demografski poticaji i mjere, zapošljavanje, mobilnost, zdravlje i sport, rad s mladima i kultura, obrazovanje te informiranje. Grad Šibenik je unutar navedenih tematskih cjelina ispunio i zadovoljio konkretne kriterije.“, kazao je koordinator za izradu prijave Josip Jurić iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

Pročelnica resornog odjela Mirjana Žurić kazala je kako se Grad Šibenik posebno istaknuo u području demografskih poticaja i mjera kroz kontinuirano ulaganje u predškolski odgoj i infrastrukturu.

„Grad Šibenik sustavno ulaže u obnovu i modernizaciju vrtićkih objekata, a trenutno se gradi novi vrtić u Crnici vrijedan 18 milijuna kuna. U proteklih osam godina, ulaganja u predškolski odgoj povećana su za čak 62 posto, a cijena predškolske usluge za roditelje nije se povećavala od 2012. godine. Uz to, sufinancira se rad privatnih i vjerskih vrtića.“, napomenula je Žurić.

Pročelnik Tajništva Grada Ante Galić kazao je kako će u sklopu projekta Grad Šibenik dobiti plaketu i zastavu „Grad za mlade“, a mladi će umjetnici s predstavnicima grada oslikati mural s vizualom certifikata. Trajanje certifikata je tri godine, nakon čega se gradovi dobitnici mogu prijaviti za proces recertificiranja.

25. travanj 2024 02:50