StoryEditorOCM
ŠibenikVODIČ ZA DOMAĆE I GOSTE

Šibenik je od ovog tjedna dobio nešto što mu je nedostajalo: U kući Šare pršut, panceta, piletina...

Piše i snimio Joško Čelar
7. lipnja 2018. - 14:53

U dugom nizu trgovačke "lančane ponude", Šibenik je od ovog tjedna dobio nešto što mu je nedostajalo – cijelu paletu domaćih prehrambenih ekoloških proizvoda s farme i uzgajališta iz zaseoka Maleši u mirlovićkom kraju.

Poduzetnik i proizvođač, nositelj OPG-a i d.o.o., Mile Maleš s obitelji, otvorio je u staroj zgradi industrijalca Šare na atraktivnoj lokaciji u Ulici kralja Zvonimira, prostoru koji je godinama zjapio prazan, svoj centar ekoponude "Agromaleš". Ponuda obuhvaća svježe meso svih vrsta, suhomesnate proizvode, pršut, pancetu, pečene piliće i svinjetinu, sireve, proizvode od integralnih žitarica i vina iz vlastitih vinograda.



Na taj se način, kako nam je rekao Maleš, nakon 29 godina vraća na svoju staru lokaciju gdje je bio šef mesnice nekadašnjeg "Sljemena", potom dugogodišnji voditelj "Vajdina" centra na Šubićevcu. Danas također ugašenog, pošto ga je kupila druga tvrtka.

– Odlučili smo se na ovaj korak, proučivši tržište i uvidjevši što u ponudi u Šibeniku nedostaje. To je upravo ono što na našem imanju u Malešima već godinama proizvodimo – dodao je Maleš, uz napomenu da još ne može preciznije govoriti o visini uloženih sredstava u adaptaciju zapuštena prostora i skupu, najsuvremeniju opremu i organizaciju posla, sa svim ostalim troškovima.

– Ovaj posao radim cijeloga života. U Malešima uzgajamo ovce, janjce, svinje, perad. Imamo veliku sušionicu pršuta. S plasmanom tih proizvoda nastavit ćemo na novoj šibenskoj lokaciji – poručuje Mile Maleš. I nada se da će uspjeti.



Mnogi se građani jedva sjećaju doba kad se u bifeu "Bor" u Zagrebačkoj ulici ili drugdje, među inim, moglo kupiti nekoliko feta pršuta i sira s fefefonima, "u kartu" za malo novca. I potom otići u tovernu "na kvartin". Nisu postojali pakirani omoti takvih proizvoda s mirisom umjetnog dima. Odsad će se takvih delicija moći naći kod "Mile mesara", kako su ga zvali – od mila. Ali, toverna više ni za lika nema.

19. travanj 2024 16:47