StoryEditorOCM
ŠibenikSutra u knjižnici

Šibenik domaćin Mediteranskog poljoprivrednog foruma: stručnjaci raspravljaju kako popraviti položaj poljoprivrede u odnosu na industriju i usluge

Piše Branimir Periša
9. lipnja 2022. - 16:24

Mediteranska poljoprivredna politika i demografija tema je Drugog mediteranskog poljoprivrednog foruma AGROMED koji će se održati u Šibeniku 10. lipnja u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić. Organizatori su Institut za europske i globalizacijske studije (www.inegs.com) te Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, Grada Šibenika i Šibensko - kninske županije, a Forum započinje u 9 sati. Uz predstavnike lokalne samouprave, Ministarstva poljoporvrede, HGK i akademske zajednice, na Agromedu će sudjelovati i Sunčana Glavak, europska parlamentarka. 

Jedan od najvećih strukturno razvojnih problema Mediterana danas jest brzo smanjivanje seoskog stanovništva (depopulacija sela) koja nadilazi trend smanjivanja poljoprivrednog stanovništva (deagrarizaciju), navodi prof. dr. sc. Anđelko Milardović, politolog i direktor Instuta za europske i globalizacijske studije, te upravitelj foruma.

Taj izazov nije prisutan samo u mediteranskom prostoru, već je jedno od gorućih pitanja i na razini Europe kada je riječ o ulozi poljoprivrede i s njome povezanim kretanjem i životom stanovništva u ruralnim i udaljenim područjima, poput otoka i zaleđa priobalnih turističkih središta, ističe Milardović. Uvodno, on će održati predavanje o sociologijskoj perspektivi mediteranske poljoprivredne politike i demografskih trendova u Europi u 21. stoljeću.

Populacijska politika, koju provodi država, morala bi se temeljiti na odgovarajućoj ekonomskoj, agrarnoj, regionalnoj razvojnoj i kulturnoj politici – bitno različitoj od dosadašnje. U tom pogledu veoma je značajno da se popravi i dalje nepovoljan položaj poljoprivrede u odnosu na industriju i usluge, da se pređe na decentraliziran model pomno odabrane industrijalizacije i urbanizacije, da se puno više investira u prometnu i komunalnu infrastrukturu seoskih područja. Nakon provedenog popisa stanovništva u Hrvatskoj, ova tema postaje sve više aktualna, a forum joj je posvetio tri panela.

Prvi panel je međunarodni i odnosi se na deagrarizaciju i depopulaciju na Mediteranu. Izlagat će stručnjaci iz Španjolske, Italije i Grčke, a nakon toga forum se nastavlja panelom Politike i rješenja za hrvatski Mediteran suočen s deagrarizacijom i depopulacijom. Bit će predočeni glavni trendovi deagrarizacije i depopulacije u jadranskoj Hrvatskoj, te ponuđeni novi, svježi pogledi i rješenja uobličena u poželjne politike. 

Treći panel pod nazivom Specifičnosti poljoprivredne proizvodnje na jadranskim otocima i u zaleđu u kontekstu deagrarizacije i depopulacije, posvećen je vrlo specifičnim lokalnim problemima hrvatskih otoka i Dalmatinske zagore u kontekstu demografskih kretanja, održivosti maslinika, vinograda i općenito poljoprivrede krša. Oba panela okupit će vodeće hrvatske agronome, demografe, sociologe sela i ekonomiste. Forum vodi politolog i teolog iz Rijeke Vedran Obućina.

Sve o forumu možete vidjeti na: agromediterraneanforum.com

16. travanj 2024 19:53