StoryEditorOCM
ŠibenikAdriatic Business

Šibenik dobiva jedinstveni javni centar u Hrvatskoj. Evo što smo doznali od ravnateljice pred skorašnje otvaranje

Piše Davorka Blažević
3. veljače 2021. - 10:07

Krajem veljače u Šibeniku se otvara Adriatic Business Centar (ABC), u kojem će ubuduće sjedište imati i Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije (JURA).

Na svečanom otvaranju očekuju se visoki uzvanici iz Hrvatske i EU-a. Uz otvaranje, održat će se i četverodnevne panel-diskusije o "primjeni koncepta pametne specijalizacije u gradovima i regijama jadranske Hrvatske (primjeri zdravstvenog turizma), brendiranju gradova, regija, gospodarstva i autohtonih proizvoda jadranske Hrvatske te zelenoj i digitalnoj tranziciji javnog sektora i gospodarstva".

ABC nije samo zgrada u kojoj će se udomiti Agencija. Bit će to centar za pružanje poslovnih usluga izrade audiovizualnog sadržaja zainteresiranim javnim i privatnim korisnicima, a sve u svrhu poboljšanja procesa brendiranja regija, gradova, ali i poslovnih subjekata jadranske Hrvatske.

Rekonstruirana tri kata

U novoj poslovnoj zgradi ABC-a, koju je otkupila Šibensko-kninska županija, a Agencija, kao nositelj projekta, za njezino preuređenje dobila 20 milijuna kuna nepovratnog europskog novca, rekonstruirana su tri kata, ukupne površine 1618 metara četvornih s pripadajućim parkiralištem od 2348 kvadrata. ABC sada raspolaže s 26 potpuno opremljenih ureda, sedam radnih jedinica, velikom konferencijskom dvoranom (sa 120 mjesta) i dvije manje, te s dva opremljena studija za režiju, tj. za produkciju i postprodukciju audiovizualnih sadržaja. ABC je jedini ovakav javni centar u Hrvatskoj, tvrdi ravnateljica Razvojne agencije Šibensko-kninske županije Mira Lepur.

Mnogi će pomisliti kako je riječ o još jednoj javnoj ustanovi koja se financira novcem hrvatskih građana, no ravnateljica Lepur uvjerava nas kako to nije tako.

– Itekako smo mislili na financijsku i ekonomsku održivost poslovanja, i kad Centar profunkcionira, zajedno s poduzetnicima koji u njemu žele raditi, bit ćemo financijski samoodrživi i neovisni – uvjerava nas Lepur. Doduše, kaže, i sad su kao Agencija financijski neovisni jer se financiraju iz europskih projekata, Županija im samo pomogne u predfinanciranju projekata dok im se novac iz EU fondova ne refundira.

– S ABC-om želimo postati referentna točka u edukaciji i obrazovanju za potrebe audiovizualnog sektora u Hrvatskoj, i uz naše dosadašnje poslovanje, koje se fokusira na pružanje podrške gradovima i općinama u pripremi i provedbi projekata, više ćemo se posvetiti brendiranju županije, gradova i općina, proizvoda i prosperitetnih djelatnosti na ovom području – kaže Lepur.

Pregovaraju i s Umjetničkom akademijom u Splitu i drugim organizacijama na nacionalnoj razini kako bi uspostavili suradnju i obrazovali zainteresirane kadrove za taj sektor, ali i kadrove u filmskoj industriji koji bi, među ostalim, zbog perspektivnosti ovog područja kao prirodne kulise s bogatom prirodnom i kulturno-povijesnom baštinom, mogli naći angažman i kad neka filmska kompanija iz svijeta dođe ovdje snimati filmove.

– Audiovizualna industrija je brzorastuća međunarodna industrija koja ostvaruje velike prihode i čiji su pozitivni učinci na gospodarstvo i građane iznimno veliki – ističe Mira Lepur.

Niz projekata

Poduzeća iz audiovizualnog sektora bi u ABC-u mogla dobiti kompletnu infrastrukturu i logistiku, ali im treba i educiran kadar, čije se obrazovanje, kaže ravnateljica, planira organizirati preko ABC-a i suradničkih organizacija.

Županijska Razvojna agencija provela je i niz drugih zanimljivih projekata. Županijski Centar za metal i plastiku financiran je unutar projekta "Compete Plamet", a realiziran je u suradnji s Općinom Posušje. Projekt je vrijedan 12,6 milijuna kuna i financira se iz EU fondova. Za potrebe Centra nabavljeni su snažni (CNC) strojevi za obradu metala i plastike, koji su, s obzirom na njihovu cijenu, malim poduzetnicima nedostižna investicija, i "zato ih mi kupujemo kako bi više njih moglo koristiti te strojeve ovdje za svoje potrebe. Poduzetnici financiraju materijal, a strojeve im", objašnjava ravnateljica Razvojne agencije, "dajemo na korištenje po simboličnoj cijeni."

U županijskoj Razvojnoj agenciji danas radi 20-ak visokoobrazovanih ljudi u dobi od 29 do 45 godina, svi imaju potrebno iskustvo i znanje, ali, nažalost, rade za prosječnu plaću od oko 6800 kuna neto! Trenutačno su angažirani na provedbi 10-ak projekata Agencije, a pripremaju i projekte za općine, gradove i županije, odnosno javne ustanove, primjerice, energetsku obnovu škola i domova za starije, vrtića, sportskih dvorana, projekata kulturne baštine, projekata za socijalno osjetljive skupine itd. Najveći projekt Agencija je pripremila i provodi za Industrijsko-obrtničku školu u Šibeniku: Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu – Ars mechanica.

Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu

Projekt se provodi u suradnji s Industrijsko-obrtničkom školom u Šibeniku i Županijom. Pripremao se dvije godine i naposljetku su za njegovu provedbu dobili 60 milijuna kuna!

– Projektom ćemo školi osigurati infrastrukturu koja će im omogućiti da prošire kapacitete. Dobili su i novi prostor, u tzv. šibenskom Importanneu, gdje će biti radionice za strukovno obrazovanje učenika. Centar će pokrivati potrebe cijele Dalmacije, a u njemu će se učenici praktično educirati za strojarska zanimanja. Uz Županiju i Industrijsko-obrtničku školu, partneri u projektu su i tvrtke, poput Impol-TLM-a, brodogradilišta itd., ukupno njih 40. Kod prijave projekta posebnu suradnju uspostavili smo – kaže Mira Lepur – s Impolom, jer će se u Centru obrazovati kadrovi koji su njima potrebni u proizvodnom procesu.

Takva je suradnja iznimno važna jer su u industriji ljudski resursi najveći problem, a naše tvrtke mahom uvoze radnu snagu iz BiH, i ako u idućih nekoliko godina ne izgradimo sustav obrazovanja mladih za te struke, tvrtke koje se oslanjaju na takve kadrove, nažalost, ugasit će se. Više od 30 vodećih tvrtki – upozorava Lepur – deklariralo je nedostatak adekvatne radne snage kao svoj najveći problem.

03. svibanj 2024 02:22