StoryEditorOCM
ŠibenikPrvi u Dalmaciji

Šibenik će u rujnu dobiti centar za gospodarenje otpadom: šibenski čelnici došli vidjeti kako napreduju radovi vrijedni 200 milijuna kuna

Piše Marija Lončar
28. travnja 2021. - 14:29

-Šibenik će za pet mjeseci postati jedan od prvih gradova u Hrvatskoj s cjelovitim sustavom gospodarenja otpadom, a sve u skladu s načelima održivog razvoja - izjavio je to šibenski gradonačelnik Željko Burić, nakon što je obišao Centar za gospodarenje otpadom (CGO) Bikarac zajedno s direktorom te komunalne tvrtke Robertom Podrugom, načelnicom Sektora za fondove EU iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Majom Feketić te šibensko-kninskim županom Goranom Paukom.

- CGO Bikarac jedan je od najvažnijih i najvećih strateških projekata grada Šibenika i predstavlja mnogo više od komunalne usluge. To je pitanje podizanja kvalitete života, ali i uspostave ekološki učinkovitog i prihvatljivog sustava zbrinjavanja otpada – rekao je Burić.

Centar za gospodarenje otpadom Bikarac investicija je vrijedna oko 200 milijuna kuna, a novac je osiguran iz Kohezijskog fonda Europske unije, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te iz šibenskog gradskog proračuna. U tijeku je izgradnja mehaničko biološkog postrojenja što je druga i završna faza ovog projekta nakon što je u sklopu prve faze sanirano i zatvoreno postojeće odlagalište te izgrađeno novo u skladu s potrebnim sanitarnim standardima.

Također, u sklopu druge faze izgrađene su dvije pretovarne stanice, nabavljena specijalna oprema i vozila, a sada se grade i plohe za odlaganje otpada koje će imati i svoj sustav odvodnje procijednih i oborinskih voda. Nadalje, izgrađuju se interne ceste, upravna zgrada s parkiralištem te trafostanica. Svi ti radovi trebaju biti završeni do rujna, kada bi CGO Bikarac trebao početi s probnim radom.

- Izgradnja centra za gospodarenje otpadom složen je projekt koji se bez pomoći države, teško može realizirati. Zato su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uz Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pružili i stručnu podrška, uz financijsku u iznosu od skoro 46 milijuna kuna – kazala je Feketić, napominjući kako će šibenski Centar za gospodarenja otpadom biti prvi takav u Dalmaciji, odnosno treći u cijeloj državi.

Prema posljednjim podacima na Bikarac se dovozi oko 73 000 tona otpada, od čega je više od polovice, čak 40 000 komunalni otpad. Kada CGO Bikarac počne s radom otpad će se konačno moći preraditi i korisno iskoristiti, naglasio je direktor Bikarca Rober Podrug.

- Postrojenja za mehaničko-biološku obradu (MBO) moći će obraditi i do 70 000 tona otpada godišnje. Kao nusprodukt takvog gospodarenja komunalnim otpadom dobiti će se izdvojeni iskoristivi otpada, tj. papir, plastika, metal, staklo, a stabilizirani biorazgradivi otpad bit će upućen na odlaganje. Također, jedan od nusprodukta je i gorivo iz otpada, kruto oporabljeno gorivo tzv. SRF koji se koristi u energanama ili cementarama, ali i kompost od biološkog otpada. Osiguranjem pravilnog gospodarenja otpadom pridonijet ćemo učinkovitom iskorištavanju resursa te održivom rastu gospodarstva županije što nam je svima u interesu – zaključio je Podrug.

19. travanj 2024 21:14