StoryEditorOCM
ŠibenikIN MEMORIAM

Šibenik će se danas na groblju sv. Ane oprostiti od dr. Aleksandra Soltysika: ostavio je duboki trag kao izuzetno priznati liječnik

Piše Ivo Mikuličin
4. veljače 2022. - 12:20

Na starom, lijepom groblju sv. Ane Šibenik će se u petak oprostiti od 68–godišnjeg Aleksandra Soltysika, jednog od svojih uspješnih sinova.

Iako se to ne bi zaključilo po prezimenu, koje ne miriše ni na Dolac niti na Crnicu, Saša je bio rođeni i zakleti Šibenčanin. Poput svog pokojnog oca Toše, koji je po nekom nepisanom pravilu uvijek među prvima otvarao ples na tradicionalnim večerima Kluba Šibenčana u Zagrebu.

Aleksandar Soltysik je bio, kako kažu Dalmatinci, „malo na svoju ruku“, ali je ostavio dubok trag kao izuzetno priznati liječnik, gotovo opsjednut individualnom protutumorskom terapijom.

Zato je poslije diplomiranja u Zagrebu u potrazi za novim saznanjima stigao i do kolega u SAD-u, Meksiku, Pragu, Beču, Švicarskoj, Španjolskoj, Švedskoj, Njemačkoj…

Na postdiplomski studij, ali i provjerom svog znanja kod inozemnih kolega. Kao liječnik „vječno“ žedan znanja.U medicinskim krugovima bit će posebno upamćen po primjeni „Yamamoto Scalp Acupunture“.

- Kolega Soltysik bio je i poseban po tome, što je uvažavao i druge metode u medicini. Ne samo „klasične“ – kazao je, među inim, dr Srećko Sladoljev na zagrebačkom oproštaju od pokojnog Šibenčanina.

Ime i prezime doktora Soltyseka jamačno su zapamtili i oni, koji redovito prate HRT-ovu emisiju „Otvoreno“, gdje se kao gledatelj redovito javljao svojim komentarima.

Za kraj smo, stoga, ostavili njegova pomalo filozofska razmišljanja o životu, pa i trenutku, u kojemu živimo. „Jaki pojedinci mogu biti senzibilizatori velikih skupina ljudi. Njihov se utjecaj širi gotovo munjevito. Nije, međutim, nebitna teza kako je snaga slabijih u solidarnosti, empatiji“, zapisao je, među inim, doktor Aleksandar Soltysik

26. travanj 2024 19:12