StoryEditorOCM
ŠibenikInvesticija stoljeća

Šibenik 7. siječnja postaje veliko gradilište: nakon završetka radova koji će trajati tri godine 98 posto korisnika bit će spojeno na sustav odvodnje te tekuću vodu

Piše Katarina Rudan
29. studenog 2018. - 17:23

Nakon božićnih i novogodišnjih blagdana, točnije 7. siječnja, u Šibeniku će biti otvoreno još jedno veliko gradilište i, kako je jučer prigodom potpisivanja ugovora između investitora Vodovoda i odvodnje d.o.o. Šibenik i hrvatskog konzorcija izvođača radova, kazao šibenski gradonačelnik Željko Burić, najveći posao u povijesti ovog šibenskog poduzeća.

- I ne samo to. Nakon realizacije ovog velikog projekta oko 98 posto korisnika na administrativnom području grada Šibenika bit će spojeno na sustav odvodnje te tekuću vodu. S obzirom na to da se radi o gradu koji ima velike turističke ambicije, u konačnici to znači čisto more i smanjenje broja septičkih jama, rekao je gradonačelnik Burić i dodao kako mu je posebno drago što će radove izvoditi naše, domaće tvrtke, koje su dobivanjem posla na javnom natječaju pokazale da imaju sposobnost i konkurentnost na tržištu.

Sporazum za dogradnju i rekonstrukciju sustava javne odvodnje i javne vodoopskrbe na području Aglomeracije Šibenik, potpisali su direktor Vodovoda i odvodnje Frane Malenica, te predstavnici Zajednice ponuđača tvrtki "Sarađen" d.o.o., "Vodoinstalacije" d.o.o., "Vodotehnika" d.d., "Vodoprivreda Split" d.d.. Riječ je o drugom, financijski i operativno najvećem ugovoru u projektu Aglomeracija Šibenik, u iznosu od 288 milijuna kuna.

- S nadzorom smo već potpisali ugovor vrijedan oko 9,4 milijuna kuna, a do potpune realizacije projekta bit će potpisano još šest ugovora. Ovim sporazumom ugovoreni su poslovi na gradnji 51 kilometra kanalizacijske mreže, rekonstrukciji i ugradnji oko 35 kilometara vodovodne mreže. Projekt obuhvaća izgradnju i nadogradnju mreže, djelomično ili potpuno, u 23 ulice u samom gradu Šibeniku te izgradnju kanalizacijske i kompletnu rekonstrukciju vodovodne mreže u naseljima Brodrica, Krapanj, Zablaće, Podsolarsko i Jadrtovac. Uz to radimo i 12 crpnih stanica, rekonstrukciju postojeće centralna crpne stanice u Mandalini te dio novog cjevovoda, od uređaja za pročišćavanje do centralne crpne stanice, s ciljem rješavanja problema stvaranja viška plinova i neugodnih mirisa koji se javljaju tijekom ljeta, rekao je Malenica.

Tri godine radova

Radovi će trajati tri godine, s prekidima u trajanju do tri mjeseca u svakoj godini, o čemu će se dogovarati s gradskom upravom. Prema planu radovi definirani potpisanim sporazumom trebali bi biti gotovi do konca 2021. ili najkasnije u prvom kvartalu 2022. godine. S obzirom na to da su u punom jeku radovi na podzemnoj garaži na Poljani zbog čega je prometovanje u središtu grada otežano, Vodovod neće – kako je ranije najavljivano – odmah početi radove na glavnoj gradskoj prometnici, u Ulici Kralja Zvonimira, odnosno od zgrade šibenskog Kazališta do benzinske crpke kod rotora na Meterizama.

- Krenut ćemo s radovima na nekoliko lokacija. U gradskoj četvrti Crnica, od Brodoservisa, ulicama Drvarska, Stipe Ninića, Drniške i Ivana Meštrovića. Druga lokacija je Podsolarsko i dio Brodarice te na predjelu Šubićevca. U dogovoru s izvođačima radova i Gradom Šibenikom aktivirat ćemo još neka područja, tako da će se istovremeno raditi na pet do šest lokacija. Što se tiče radova u Ulici Kralja Zvonimira, njih ćemo najvjerojatnije ostaviti za kraj slijedeće ili početak 2020.godine. To ćemo dogovoriti s Gradom, kazao je Malenica.

Predstavnik konzorcija izvođača radova, Marko Sarađen iz istoimene tvrtke sa sjedištem u Stankovcima, istaknuo je da su radovi zahtjevni i kompleksni, kako u financijskom tako i u organizacijskom te izvedbenom smislu.

- Maksimalno ćemo biti angažirani i u suradnji s naručiteljom radova, odnosno Vodovodom i odvodnjom, po pitanju terminskih planova, otvaranja dionica i poddionica. Tražit će se nova prometna rješenja i trebat će veliko razumijevanje i strpljenje građana, na kojoj god dionici radili. Znamo kakve su ulice u našem Šibeniku te prigradskim naseljima i jedino uz razumijevanje i zajedništvo možemo ovaj kompleksan posao privesti kraju u zadanim rokovima, izjavio je Sarađen.
 

Za 84 milijuna kuna "probijen" ugovor

Ukupna vrijednost cijelog projekta Aglomeracije Šibenik iznosi 397 milijuna kuna, od čega je 68,5 posto, ili 272 milijuna bespovratnog europskog novca iz strukturnih i investicijskih fondova EU, a razlika od 31,5 posto ili 125 milijuna kuna financira se iz nacionalne komponente. Ona se, pak, dijeli na Ministarstvo zaštite okoliša i Hrvatske vode te na Vodovod i Grad Šibenik.

- Procijenjena vrijednost za mrežu bila je 204 milijuna kuna, ali je po ponudama probijena za 40 posto što je iznos od oko 84 milijuna kuna i sada iznosi, što je uvršteno u potpisani sporazum, 288 milijuna kuna. Uspjeli smo taj problem riješiti na način da će se razliku podmiriti na razini hrvatske države, Hrvatskih voda i Vodovoda Šibenik, rekao je Malenica.

25. travanj 2024 13:52