StoryEditorOCM
Šibenikdobre najave

Šibenčani uvjereni u odličnu turističku sezonu. Evo koje su manifestacije pripremili u Krešimirovom gradu

Piše Šibenski.hr
29. ožujka 2023. - 17:57

- Do kraja prosinca 2022. godine na području Turističke zajednice grada Šibenika ostvareno je ukupno 1.069.212 komercijalnih turističkih noćenja tj. 21 % više u odnosu na proteklu godinu kada je ostvareno 882.758 noćenja te 233.856 dolazaka, što je 24 % više nego 2021. g. kada je ostvareno 187.877 dolazaka. Uspoređujući s rekordnom 2019. g., ostvareno je 80 % noćenja te 72 % dolazaka- kazao je na sjednici Skupštine TZ grada Šibenika direktor Dino Karađole.

Prosječan broj dana boravka svih gostiju na području TZ grada Šibenika u komercijalnom, nekomercijalnom i nautičkom smještaju je ukupno iznosio 5,03 dana.

Najbrojniji strani gosti na našem području su i dalje turisti iz Njemačke koji su ostvarili 221.964 noćenja te 37.427 dolazaka, potom Poljaci sa 99.267 noćenja i 15.260 dolazaka, Nizozemci sa 60.382 noćenja i sa 11.866 dolazaka te državljani Austrije sa 54.374 noćenja i 10.917 dolazaka.

TZ grada Šibenika kontinuirano radi na brendiranju destinacije, provodi istraživanje mišljenja stanovnika o turizmu u destinaciji, razvija motive dolaska gostiju s naglaskom na cjelogodišnju ponudu. Ciklo i pješački turizam, eno-gastro turizam, promicanje manje poznate materijalne i nematerijalne baštine, organiziranje kulturnih, zabavnih i sportskih manifestacija s posebnim naglaskom na projekte u predsezoni i posezoni, promicanje turističkih usluga za osobe u nepovoljnom položaju, starije osobe i osobe s invaliditetom- samo su neke od aktivnosti koje provodi Turistička zajednica kako bi Šibenik što bolje pozicionirala na turističkoj karti.

Izrađena je i „Strategija održivog razvoja turizma u Šibeniku/Strategije razvoja regenerativnog turizma“ koja dugoročno potiče suradnju destinacije i gosta, na obostranu dobit.

„U kontinuitetu se radi na podizanju kvalitete ponude i s ponosom možemo reći da se danas Šibenik na našoj obali izdvaja kao grad kulture i bogate baštine koja posjetitelje ostavlja bez daha. Cilj nam je produženje sezone i razvoj cjelogodišnje ponude u što se izvrsno uklapaju brojni atraktivni sadržaji te Adventura koja se u Šibeniku brendirala na drugačiji način, također potičući kvalitetu. Intenzivne su pripreme za sezonu koja je pred nama i vjerujemo da će biti jako uspješna“, istaknuo je gradonačelnik Željko Burić, predsjednik Skupštine TZ Grada Šibenika.

Početak ovogodišnje sezone označit će tradicionalna manifestacija Uskrsni doručak kojoj je cilj objediniti kulturnu baštinu i gastro ponudu. Također, realizirat će se i Večeri šibenske klapske pjesme, manifestacija Pidoče i debit se vole, Opsada Šibenika-Sajam u srednjovjekovnom Šibeniku, Light is life te brojne druge sportske i ekološke akcije.

Turistička zajednica grada Šibenika nastavlja i s programima potpore s ciljem podizanja kvalitete cjelokupnih usluga. Aktivnost se odnosi na ugostitelje i OPG-ove, poticanje razvoja kongresnog i nautičkog turizma, očuvanje baštine, potpore stanovnicima i obrtnicima stare gradske jezgre u vidu nabave zelenila i cvijeća, uređenje okoliša u turističkim zonama i slično.

- Prošlogodišnji početak sezone još uvijek je bio pod utjecajem pandemije uzrokovane virusom COVID 19, a ove godine ćemo startati bez ograničenja. Prema podacima iz e-visitora vraćaju nam se i gosti s drugih kontinenata koji su u prošloj sezoni bili manje zastupljeni- kazao je Karađole.

22. rujan 2023 21:05