StoryEditorOCM
ŠibenikPompozno najavljivan

Šibenčani sve nezadovoljniji: kako vrijeme odmiče na vidjelo izlaze brojni problemi u javnom prijevozu

Piše A.P.
19. listopada 2022. - 13:05

Priča u kojoj je ‘‘Gradski parking‘‘ zanemario cijelu skupinu Šibenčana starije životne dobi bez primanja i onemogućio im prava na mjesečni pokaz a time i na javni gradski prijevoz pod povoljnijim uvjetima, dobila je svoj nastavak.

Naime, čitatelj N.G., čiji su podaci poznati redakciji, poslao nam je mail u kojem navodi kako ta nes(p)retna okolnost nije jedini problem s novim javnim prijevozom. Mail prenosimo u cijelosti:

‘‘Poštovani,

Jučer ste objavili krasan članak "Na njih nisu mislili: cijela skupina Šibenčana starije životne dobi ostala bez prava na mjesečni pokaz".

Međutim nije to jedini veliki problem s novim prijevozom.

Primjerice, pojedinačne vozne karte od 7,53 kn vrlo teško su dostupne, pa ispada da će se većina voziti po cijeni od 11 kn!. A to je više nego li je bilo pod Autotransportom.

Pojedinačne karte ne samo da se mogu kupiti samo na kolodvoru ili tržnici već su i vrlo nepraktične (vidjeti u prilogu). Cjelokupna karta je dulja od A4 papira. Obišao sam gotovo cijeli svijet, ali u niti jednom gradu nisam vidio tako nepraktične pojedinačne vozne karte.

Nadalje. Javni prijevoz je također jedini na svijetu koji nakon isteka smjene vozaču mijenja i vozača i vozilo. Dakle vozač po isteku smijene odvozi autobus u garažu, a drugi vozač s drugim autobusom dolazi na polazište. U cijelom svijetu smjena vozača obavlja se u vožnji, na nekoj od stanica. To je tako iz vrlo prozaičnog razloga, što se ne stvara nepotrebni trošak odlazaka i dolazaka iz garaže. U našem slučaju radio se o barem 60 nepotrebnih tura dnevno, što na godišnjoj razini košta do 1 milijun kuna! Nepotrebnog troška!

image

Totemi koji pokazuju potpuno netočan vozni red samo su jedan od problema u novom šibenskom javnom autobusnom prijevozu

Nikša Stipaničev/Cropix

Treće, vrlo bitno. Totemi su potpuno nefunkcionalni. Obično autobus prođe 6-7 minuta ranije od naznačenog vremena na totemu. Dakle ta je funkcionalnost besmislena. Skupi i prekrasni totemi postaju nefunkcionalni.

Pompozno je bila najavljena aplikacija, preko koje će se moći pratiti pozicija busa u odnosu na stajalište na kojem se nalazite, kao i mogućnost kupnje putnih karata, pa i jednokratnih. Ali niti skoro dva mjeseca od početka rada, nema aplikacije. A i sve se manje priča o njoj.

Nadam se da ćete temeljem ovih opaski napisati još jedan članak. Možda se ipak nešto popravi. Inače će novi javni gradski prijevoz biti bolji od staroga samo po tome što se koriste novi autobusi. Sve ostalo ili je skuplje ili je nefunkcionalno.‘‘ - napisao je čitatelj.

Još smo jednom službeno, mailom zatražili od direktora ‘‘Gradskog parkinga‘‘ Gorana Bulata da se o tome očituje, no odgovor nije stigao do zaključenja teksta. Bulat nam nije odgovorio niti na jučerašnji upit, pa nije jasno zašto ignorira opravdana pitanja javnosti o uvjereni smo, ipak dječjim boljkama dobrodošlog, za Šibenik novog sustava javnog prijevoza koji se tek uhodava.

23. travanj 2024 11:21