StoryEditorOCM
ŠibenikGrad primjer

Šibenčani rekorderi Dalmacije u izvlačenju novca iz europskih fondova: uzeli smo milijardu i pol kuna iz EU blagajne! Evo na što su potrošeni novci

Piše šibenski.hr
11. studenog 2021. - 09:13

Šibenčani su se posljednjih godina pokazali iznimno uspješnima u povlačenju novca iz europskih fondova. Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju ugovoreni su projekti u vrijednosti od gotovo milijardu i pol kuna. Što je najvažnije, Krešimirov Grad, zahvaljujući tomu, postaje sve poželjniji za život i sve privlačniji turistima, piše HTV

Rješava se europskim novcem i ekološki problem. Novi sustav gospodarenja otpadom projekt je od strateške važnosti za cijelu županiju. 

- Trenutno se vrši ugradnja opreme i strojeva u samim halama REZ Probni rad je predviđen krajem 12. mjeseca, najavljuje Maro Rajič, viši stručni suradnik za građenje i razvoj projekta MBO Bikarac.

Prenamjena bivše vojarne u studentski dom - najveći je infrastrukturni projekt u visokoškolskom obrazovanju na području županije. Ključevi soba dijelit će se u rujnu iduće godine.

- To je zapravo jedan temelj za daljnji razvoj visokog obrazovanja, otvaranje novih studijskih programa, za internacionalizaciju studiranja, nabraja Ljubo Runjić, dekan Veleučilišta u Šibeniku.

Visoko školstvo jedna je od poluga razvoja grada, uz poduzetništvo. U Poduzetničkoj zoni plaću zarađuje tisuću i pol radnika. U 60-ak tvrtki. No rast će im broj!

- U izgradnji su tri nove hale, dvije još dodatne su u pripremi. Tu će biti još negdje oko stotinjak zaposlenih, rekao je Jakov Terzanović, direktor Poduzetničke zone Podi.

"Nicala" je zona ponajprije zahvaljujući Europi - koja je financirala infrastrukturu. Zbog nje se proizvodni pogoni i sele na Pode.

- Imamo priključke struje visokih napona, imamo uređen vodovodni sustav i blizina autoceste je tu, navodi Mihovil Melvan, voditelj radionice.

No najjači su šibenski brend tvrđave i njihovi programi. Dolaskom jeseni preseljeni su u zatvoreni prostor - Kuću umjetnosti Arsen. Europskim se novcem "odgaja" i filmska publika.

- Jer je ideja zapravo projekta da kina budu inovativni centri, odnosno mjesta na kojima ćete doista doživjeti filmsku umjetnost, objašnjava Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica JU "Tvrđava kulture".

Novim su Art kinom ljubitelji filma oduševljeni!

- Ovo je najbolja jesen u zadnjih desetak godina, kaže Aner Kajan.

Slažu se svi, europski fondovi mijenjaju Šibenik nabolje!

- Nije to samo ulaganje, nego to je zapošljavanje, to je samoodrživost, izjavio je Željko Burić, gradonačelnik Šibenika za HTV

Otkrili su Grad i turisti, to znači porast noćenja i prihoda.  

- U Šibeniku je 2010. godine bilo manje od 200 kreveta, govorim o užem području grada u privatnom smještaju, sad ih ima preko 3 tisuće, usporedio je Dino Karađole, direktor Ureda TZ-a Šibenika.

Uzdaju se Šibenčani i dalje u europsku blagajnu. Dogovaraju se novi projekti i milijuni. Ističu ih svi kao - "grad primjer", piše HTV

25. travanj 2024 08:30