StoryEditorOCM
Šibenikšok i nevjerica

Šibenčani ogorčeni novim cijenama smećarine: ‘Ono što je jučer koštalo šest eura, danas plaćam 41 euro‘

Piše Ana Petrić
16. ožujka 2023. - 13:43

Prethodno najavljivano znatno poskupljenje, odnosno povećanje cijena odvoza smeća u Šibeniku i Bilicama, ugledalo je svjetlo dana. I izazvalo šok i nevjericu kod građana. Novi Cjenik javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada za područje Grada Šibenika i Općine Bilice stupilo je na snagu 1. veljače ove godine, a ovih su dana građanima pristigli prvi računi sa novim cijenama.

Podsjetimo, do povećanja cijena usluga Zelenog grada Šibenik došlo je zbog znatnog poskupljenja odlaganja otpada na Centru za gospodarenje otpadom Šibensko - kninske županije Bikarac. Točnije, cijena odlaganja miješanog komunalnog otpada na Bikarcu povećala se za gotovo 140 posto po toni. Ono što se još promijenilo od 1. veljače, odnosno stupanjem novog Cjenika na snagu, jest da će svi korisnici usluga Zelenog grada plaćati isti paušal, bez obzira na litarsku zapremninu.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Dakle, korisnici usluga Zelenog grada podijeljeni su u dvije kategorije - korisnici kućanstvo i korisnici koji nisu kućanstvo, a sukladno Zakonu o gospodarenju otpadom čl. 76 st. 3, ‘‘na području pružanja javne usluge primjenjuje se jedinstvena cijena obvezne minimalne javne usluge za korisnike usluga razvrstane u kategoriju „korisnika kućanstvo“ te jedinstvena cijena obvezne minimalne usluge za korisnike usluge razvrstane u kategoriju „korisnika koji nije kućanstvo“. Bez obzira na volumen spremnika koji korisnik koristi, cijena fiksnog dijela je jedinstvena‘‘. Preciznije, paušal za kategoriju kućanstvo od 1. veljače iznosi 7,94 eura s PDV-om, a za kategoriju koja nije kućanstvo – 30,40 eura s PDV-om.

Tako nam je na redakcijsku adresu proslijeđen mail građanina, prvotno upućen Zelenom gradu, u kojem navodi kako je za prethodni mjesec dobio šokantno veći račun za odvoz otpada. Revoltirani građanin ujedno je i iznajmljivač jednog apartmana u Šibeniku, a novi Cjenik, izgleda, donio mu je nove probleme.

image
Duje Klarić/Cropix

-Najavili ste poskupljenje usluga odvoza otpada za 140%, a zatim ste naknadno, nevezano za prvu odluku, najavili da ćete odvoz raditi dva puta rjeđe nego do sada. Nadalje, ukinuli ste kontrolu odlaganja na poklopcima podzemnih spremnika i time destimulirali bilo kakvo odvajanje otpada bez razumnog objašnjenja. A danas smo i mi Šibenčani dobili račune za apartmanizaciju. U mom slučaju, za kuću od 130 m2 do sada sam plaćao 6 €, a danas, za kuću od 108 m2 i apartman od 22 m2 imam platiti 41 € - piše u mailu zgroženog građanina čiji su podaci poznati redakciji.

Dodaje i kako se ova situacija već dogodila u drugim sredinama u Hrvatskoj, točnije na otocima Cres i Lošinj, gdje, zbog izmjena u Zakonu o gospodarenju otpadom o jednakim paušalima po kategorijama, privatni iznajmljivači plaćaju jednaku naknadu za odvoz otpada izvan sezone kao i primjerice, kampovi s 300 kreveta. 

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Apartmani i njegovi iznajmljivači su, dakle, svrstani u kategoriju koja nije kućanstvo, a po svemu sudeći, nije bitno iznajmljujete li jedan krevet ili njih 20. Paušal je jednak za sve. Nadležno Ministarstvo gospodarstva pak kaže da su za određivanje cijena paušala i pražnjenja spremnika odgovorne jedinice lokalne samouprave i njihova nadležna tijela te da oni sa formiranjem cijena - nemaju ništa. Stoga smo komentar na primljeni mail i odgovor na nekoliko postavljenih pitanja, zatražili od Damira Lambaše, rukovoditelja Financijsko - računovodstvenog sektora Zelenog grada, a čiji odgovor prenosimo u cijelosti.

- S pozicije rukovoditelja Sektora financijsko-računovodstvenih poslova, mogu odgovoriti da je cijena minimalne javne usluge (tzv. paušal), za sve korisnike kategorije koji nisu kućanstvo, jednaka. Dakle, svi korisnici te kategorije plaćaju isto, odnosno 30,44 eura (PDV uključen). Udio u zajedničkom spremniku (varijabilni dio) ovisi o broju registriranih ležajeva pojedinog iznajmljivača - objašnjava Lambaša.

25. travanj 2024 16:46