StoryEditorOCM
ŠibenikSPEKTAKL

Šibenčani, ne propustite jedinstvenu regatu krstaša u njedrima grada! Ona nije samo sportski, nego i vrhunski društveni događaj

1. prosinca 2017. - 13:12

Ovaj vikend u Šibeniku će biti u znaku jedrenja. Razlog je 18. šibenska regata krstaša koja se održava od petka do nedjelje u akvatoriju šibenske luke. Upravo zbog tog mjesta radnje, šibenska regata krstaša je jedinstvena.

- Evo, postali smo punoljetni i svih 18 godina odradili smo u istom sastavu. Malo nas uhvati muka kad vidimo kako godine lete. Dogodine ćemo upisati fakultet, a kada diplomiramo vjerujem da ćemo imati lučicu i novu zgradu kluba u Docu - (polu)ozbiljno je kazao Marin Paić, predsjednik šibenskog Jedriličarskog kluba "Val", organizatora Šibenske regate krstaša.

- Zamislili smo da se regata održava uvijek u povodu sv. Nikole, zaštitnika pomoraca. Ideja nam je bila promocija jedrenja i očuvanje pomorske baštine. Činjenica je da se ova regata jedri u gradu, u akvatoriju šibenske luke. Stoga je grad i gledalište, odnosno s rive se može pratiti cijela regata. Inače, prava je rijetkost da bilo gdje regata tako živi s gradom kao što je to slučaj u Šibeniku - istaknuo je Paić.

Zbog toga su se organizatori potrudili u subotu, kada je središnji dan Šibenske regate krstaša, priuštiti posjetiteljima niz popratnih događanja koja nisu usko vezana uz jedrenje. Primjerice, cjelokupni program počet će u 10 sati budnicom Šibenske narodne glazbe na rivi. Pola sata kasnije na scenu stupaju djeca iz šibenskih vrtića. Dramsko-scenska skupina Dječjeg vrtića "Smilje", područni odjel Građa, izvest će malu lutkarsku predstavu, a predviđen je i zajednički nastup djece i Šibenske narodne glazbe. Nadalje, dječja etnoigraonica "Balarin" izvest će sklop dječjih tradicijskih plesova i igara.

Već po tradiciji, šibenski glumac Anđelko Babačić bit će odjeven u sv. Nikolu i djecu će razveseliti prigodnim darovima. U Šibensku regatu krstaša uključila se i Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik sa svojom posebnom ponudom. Tako će u subotu tvrđava Barone, koja je vjerojatno najljepša pozornica za praćenje regate, od 9 do 20 sati omogućiti slobodan ulaz za sve zainteresirane. Oni će se moći okrjepiti posebnom ponudom hrane i pića na "Barone marendinu", dok će glazbena podloga gledanju regate biti MSAQ duo (Mate i Mateja Skračić). Osim toga, na Baroneu će biti i akcijska predblagdanska ponuda u suvenir shopu.

- Malo prije 11 sati sa šibenske rive će u panoramsku vožnju isploviti brod "Desto" sa sretnicima koji dobiju ulaznicu. Oni će iz prve ruke moći pratiti regatu - dodao je Paić.

Grad Šibenik je generalni pokrovitelj Šibenske regate krstaša.
- Ta regata je početak šušura koji nas u Šibeniku očekuje tijekom prosinca. Regata je sjajna najava programa koji će biti nastavljen tijekom Adventa, a zaključen dočekom Nove godine na Poljani. Sve u svemu, riječ je o sjajnoj priči - kazao je Željko Burić, gradonačelnik Šibenika, koji je obećao uslišiti želje jedriličara s početka teksta.

- Jedriličarski klub će imati sjajne prostorije, a s klubom odlično surađujemo oko gradnje sportske lučice - izjavio je Burić.
O sportskom dijelu regate govorio je Denis Marinov, predsjednik Regatnog odbora.

- Regatno polje će biti između Mandaline i Šibenskog mosta, sa startom ispred šibenske rive. Lako je moguće da napravimo dva jedrenja. Imamo dobru vremensku prognozu koja govori da ćemo imati buru do 20 čvorova bez kiše. Moguće je čak i nešto sunca u subotu ujutro. Također, imamo najavu dolazaka nekoliko vrlo atraktivnih brodova, poput "Tutta Trieste", broda od 60 stopa, pobjednika Viške i Mrdujske regate. Sveukupno, očekujemo sudjelovanje oko 30 brodova - rekao je Marinov.

Valja pojasniti kako je subota "festivalski" dio Šibenske regate krstaša kada će regatavati potpuno različiti brodovi. Za istinske jedriličare, nedjelja će biti dan za guštanje. Naime, tada se održava finalno jedrenje pobjednika po grupama. U nedjelju će svi morati u iste brodove, jer se radi o monotip regati, triple raceu koji od ove godine nosi naziv "Kup Branka Iljadice Rape".

Podsjetimo, Branko Iljadica Rapo je preminuo lani koncem godine, a bio je dugogodišnji i jedan od najuspješnijih članova JK "Val". Među ostalim, Rapo je nekoliko puta bio državni prvak, pa su u "Valu" odlučili natjecanje za apsolutnog pobjednika Šibenske regate krstaša nazvati njegovim imenom. Do sada je ono nosilo ime Jadranske banke. No, kako je domicilna banka poprilično "izdušila" i više ne donira izdašno lokalni sport, promjena imena je više nego logična.


Kapetanu Rameši opet 'Valovi Šibenika'
U sklopu Šibenske regate krstaša, šesti put, bit će dodijeljeno priznanje "Valovi Šibenika".
- To priznanje dobiva se za traganje i spašavanje na moru u kojem je jedan od subjekata jedriličar ili jedrilica. Ove godine dobitnik je kapetan Branko Rameša, dugogodišnji lučki kapetan u Murteru, koji je cijeli životni vijek posvetio moru. Među ostalim, sudjelovao je u oko 200 asistencija u traganju i spašavanju, a i prvi je Hrvat nominiran za nagradu za životno djelo Međunarodne pomorske spasilačke organizacije IMRF (International Maritime Rescue Federation) koja se dodjeljuje u britanskom pomorskom gradu Pool. Zanimljivo, Rameša je 2012. godine dobio "Valove Šibenika". Međutim, još jednom smo mu htjeli odati priznanje za njegovo cjelokupno životno djelo, to više što uskoro odlazi u mirovinu. Rameša je uvijek bio uz jedriličare. Uostalom, i sam je jedriličar i jedriličarski sudac - istaknuo je Zoran Lučić, idejni začetnik priznanja "Valovi Šibenika".

03. svibanj 2024 23:46