StoryEditorOCM
ŠibenikOglušili se na apel

Šibenčani napravili parkiralište uz Građu i u ulicama kralja Zvonimira, Stipe Ninića i Ive Zaninovića. Vatrogasci ih ponovo mole da oslobode put za hitne intervencije 

Piše Katarina Rudan
24. studenog 2019. - 11:47

Početkom radova na projektu “Aglomeracija Šibenik”, a posebno otkad su intenzivirani radovi duž glavne gradske prometnice, Ulice kralja Zvonimira, znatno je smanjena protočnost prometa u gradu, a time i mobilnost svih sudionika u prometu.

 

Nerijetko se u problemima nađi vozači osobnih automobila ili dostavnih vozila, no kad kola hitne pomoći ili vatrogasno vozilo ne mogu proći, zbog parkiranih vozila neodgovornih vlasnika u ulicama kojima se prometovanje jedino može odvijati, nastaje još veći problem.


Zbog toga je Javna vatrogasna postrojba grada Šibenika poslala apel vozačima u kojem navode da su, kao i ostale hitne službe, od početka uključeni u planiranje i provedbu projekta “Aglomeracija” u suradnji s tvrtkom “Vodovod i odvodnja” i Gradom Šibenikom.


– Na tjednim koordinacijama sudjelujemo u planiranju i osiguravanju pravaca hitnih intervencija, pazeći da u svakom trenutku možemo pristupiti svakom dijelu grada i pružiti potrebnu pomoć. Kako bi i nadalje mogli naš posao obavljati uspješno, molimo vas da poštujete privremenu prometnu regulaciju i ne parkirate duž prometnica, kako bi našim vozilima bio osiguran neometan prolaz i pristup u svakom trenutku, svim dijelovima grada – kazao je Miroslav Bilušić, zamjenik zapovjednika JVP Šibenik. Također, tijekom sezone grijanja koja je počela, u porastu je broj požara na stambenim, gospodarskim i drugim objektima, a parkirana vozila onemogućavaju pravovremeni dolazak do objekta vatrogasnim vozilima, upozoravaju šibenski vatrogasci.


– Naša molba se prvenstveno odnosi na koridore duž Stare ceste, Ulice kralja Zvonimira, Ulice Ive Zaninovića i Ulice Stipe Ninića. Posebno apeliramo da ne parkirate vozila u navedenim ulicama niti u noćnim satima, jer nikad ne znate kome i kada naša pomoć, ali i pomoć drugih hitnih službi, može biti potrebna – zaključio je Bilušić.

 

 

 

Podsjetimo, početkom listopada i radova u Ulici kralja Zvonimira, JVP-a je fizički odvojen od središta grada, koji je izuzetno važan zbog mogućih intervencija na objektima u samom centru. Da ne bi morali na mjesto intervencije stizati obilazno, što bi odnosilo puno više vremena, na koordinaciji svih koji su na bilo koji način vezani uz provedbu projekta “Aglomeracija Šibenik”, donesena je odluka o dislociranju dijela vatrogasnih snaga.


– U Mandalinu smo premjestili pola ljudstva, a u nekim smjenama i više, u prostor Državne intervencijske vatrogasne postrojbe (DIP), a PU šibensko-kninska nam je ustupila prostor za smještaj vozila i opreme – kazao nam je tada zapovjednik JVP-a Šibenik Volimir Milošević.


Na sadašnjoj lokaciji ostalo je pola smjene i vozila namijenjena za gašenje požara na otvorenom prostoru, a u Mandalinu su premještena vozila za gašenje požara u urbanim dijelovima i za tehničke intervencije. Funkcioniranje na dvije lokacije, kazao je zapovjednik, poremetilo je vatrogascima svakodnevni način organizacije rada, ali se tomu moraju prilagoditi. Naime, kad nemaju intervencija, vatrogasci rade različite poslove na održavanju opreme, vozila ili zgrade, a imaju i redovite vježbe. Sve to će i sada raditi, ali će im biti teže jer nisu na jednom mjestu. I tu priča nije gotova. Javna vatrogasna postrojba će na te dvije lokacije funkcionirati dok radovi ne stignu do “vrata” Vatrogasnog doma, na dionici od Zadarske ulice do Doma zdravlja. U praksi, to znači da pristup Vatrogasnom domu neće uopće biti moguć.


– Radovi će tada obuhvatiti i sam prostor ispred naše zgrade, što znači da vatrogasna vozila koja su sada tu neće moći izlaziti na intervencije i najvjerojatnije nam slijedi premještanje u Crnicu, na područje bivšeg TEF-a, u DVD Šibenik koji se tamo nalazi – kazao je Milošević.•

19. travanj 2024 05:03