StoryEditorOCM
Šibeniknastavak agonije

Šibenčani na rubu živaca, POS-ove zgrade na Biocima nisu prošle tehnički pregled: ‘Sramota, a nadali smo se useliti do Božića‘

Piše Ana Petrić
17. studenog 2023. - 09:13

Prije točno mjesec dana pisali smo kako će vlasnici POS-ovih stanova na šibenskim Biocima u svoja četiri zida konačno useliti početkom nadolazećeg prosinca, a što su nam tada potvrdili iz Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN). Tada je, dodajmo, u tijeku bila i priprema dokumentacije za prijavu tehničkog pregleda građevine, a koji, kako nam je čitatelj (podaci poznati autorici op.a.) obznanio na redakcijski mail, POS-ov stambeni blok – nije prošao.

- Zgrade su imale tehnički pregled protekla tri dana i naravno, pale su ga. Inspekcija im je dala rok od tri mjeseca da isprave nedostatke, a na zgradi se ništa nije radilo protekla četiri mjeseca, već su prošli tjedan panično ispravljali nedostatke i to pet dana prije samog tehničkog pregleda. Otplatili smo osam rata kredita, ovo ne da je sramota nego je gore od sramote, nadali smo se ući u stanove do Božića, ali to očito nije moguće – stoji u mailu čitatelja.

Prošlog mjeseca naveli smo i kako su se brojni vlasnici novih stanova pronašli u nezavidnoj financijskoj situaciji jer istovremeno plaćaju podstanarstvo i ratu kredita za stan na koji čekaju, obzirom na to da je procedura izbora stanova s kandidatima koji su se pronašli na konačnoj listi prvenstva za kupnju odavno dovršena. Na zemljištu površine od 4997 metara kvadratnih, za nešto više od dvije i pol godine APN je izgradio dvije višestambene zgrade sa ukupno 127 stanova, a cijena njegova kvadrata iznosi, obzirom na trenutne (pre)visoke tržišne cijene kvadrata, povoljnih 1.235 eura.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Jednostavnom matematikom stoga, dolazimo do zaključka da za stan od, recimo, oko 60 kvadrata, mjesečna rata na, opet recimo, minimalnih 15 godina, iznosi oko 400 eura. Što je i više nego u redu i prihvatljivo da mjesečno izdvajate za nešto svoje, a što nije nimalo u redu i prihvatljivo kada uz to još plaćate i podstanarstvo u istom ili većem iznosu, obzirom da u stan koji već nekoliko mjeseci otplaćujete, još uvijek ne možete ući. I pritom ne znate ni kada ćete moći. Eto, to je realnost s kojom se trenutno suočava veliki broj mladih šibenskih obitelji i pojedinaca.

Od Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), zatražili smo očitovanje o novonastaloj situaciji, odnosno, o informaciji da dvije novoizgrađene višestambene zgrade na šibenskim Biocima nisu prošle tehnički pregled, s upitom o novom predviđenom roku za primopredaju građevine. Do zaključenja teksta, odgovor nismo dobili.

Bioci su, dodajmo za kraj, nakon Meteriza i Šubićevca, treća gradska četvrt u kojoj su ‘niknule‘ zgrade iz APN-ova programa poticane stanogradnje, a projektom izgradnje dva višestambena objekta, predviđena su i pripadajuća parkirališno-garažna mjesta, parkirališta za motocikle, tehničke prostorije te spremišta za stanare.

28. travanj 2024 12:26