StoryEditorOCM
ŠibenikProtiv virusa na -80

Šibenčani kupuju poseban frižider za čuvanje vakcine protiv Covida-19: doznajte koliko će koštati i tko će imati prioritet kad krene cijepljenje

Piše Branimir Periša
8. prosinca 2020. - 13:55

U županijskom Zavodu za javno zdravstvo u tijeku je postupak nabave posebnog frižidera za pohranu cjepiva protiv COVID-19 na temperaturi od minus 80 stupnjeva Celzija, izvijestila je ravnateljica Dijana Dulibić.

U njemu će se, kada za to dođe vrijeme, u prvome navratu distribucije čuvati tri tisuće doza cjepiva za medicinsko osoblje i djelatnike u sustavu ustanova socijalne skrbi. Oni su posvuda prioritet budući da su 'na prvoj crti' a kako svaka osoba treba primiti dvije doze cjepiva, riječ je o 1500 ljudi. Potom će se vakcinacija nastaviti na ostale građane, po utvrđenim prioritetima, o čemu liste najakasnije za pet dana županijskome ZZJ-u trebaju dostaviti liječnici obiteljske medicine. O rokovima je međutim, još prerano govoriti.

Pohranu na neuobičajeno niskoj temperaturi traže cjepiva Pfizera i BioNTecha i u to su uprte oči i nadanja ne samo u nas, nego i cijelog svijeta zahvaćenog epidemijom virusa korone koji znanost još uvijek istražuje, a u svome je pohodu paralizirao život i rad posvuda kao nikad dosad u povijesti.

Rashladni uređaj koji uskoro stiže u Šibenik nije nikakva golema škrinja za duboko zaleđivanje koja bi zauzela cijelu prostoriju, kako bi se na prvu pomisao dalo zaključiti.

Županijski zavod, u koordinaciji s nacionalnom središnjicom raspolagat će najizglednije, s ledenicom zapremnine 160 litara a koštat će između 120-160 tisuća kuna, napominje Dulibić.

-Cijena ovisi o modelu i proizvođaču i ta je zapremnina frižidera dostatna za naše potrebe. Cjepivo će se ionako distribuirati u valovima, ovisno o potrebama na području županijskoga HZZJ-a, o čemu brigu vodi nacionalna središnjica, iznosi ravnateljica.

U narednim danima županijski Zavod jedino treba donijeti odluku hoće li eventualno kupiti veći zamrzivač s mogućnošću regulacije temperature zamrzavanja unutar pojedinih komora rasponu od 20 do 80 stupnjeva ispod ništice, budući da u Zavodu ima pripravaka koje treba čuvati na -20. Niža temperatura od te, do pojave cjepiva protiv COVID-19 nikad nije bila potrebna za pohranu pripravaka, ističe Dulibić, dodajući kako tako zamrznuto cjepivo u običnom hladnjaku može izdržati pet dana. Nakon toga roka postaje neupotrebljivim i uništava se. 

U Šibeniku nema potrebe za brzim testovima

Provedba vakcinacije protiv COVID-19 traži više organizacijskih priprema, zaključila je Dulibić i u nastavku odgovorila na pitanje kada će i hoće li uopće, u djelokrugu županijskog Zavoda započeti upotreba tzv. brzih testova na koronavirus.

Prema njezinim riječima, zasad za tim nema potrebe, budući da mogućnosti županijskog Zavoda uspješno omogućuju 250-350 analiza PCR testova u roku od 24 sata, što je dobro. Za usporedbu, u Zadru se na rezultate testiranja sada čeka pet dana, a u Splitu i više, zbog dosta više stanovništva na tim područjima, napomenula je Dulibić. Budući da anigenski, brzi testovi, u slučaju negativnog rezultata zahtijevaju provjeru na PCR testu kao mjerodavnom, njihova će se upotreba eventualno uvesti najprije u ustanovama za starije i nemoćne osobe.

-Sada smo najviše posvećeni PCR testiranju i dobro odolijevamo u pogledu ažurnosti. Imamo dovoljno kapaciteta, naši stanovnici su držim, u najvećem broju odgovorni prema svome i zdravlju drugih i posvećuju pažnu testiranju i simptomima infekcije – zaključila je Dijana Dulibić.

20. travanj 2024 14:11