StoryEditorOCM
ŠibenikViše smeća, manje cvijeća

Šibenčani grintaju zbog smanjivanja zelenih površina: Gdje je bilo cvijeće, sad će biti - smeće

26. studenog 2019. - 14:32

Dobro je napisa Arsen za nas Šibenčane, da smo kako vitar puše: sad za jedno, sad za drugo, a najgori kad je jugo. Eto, jel se cili svit bori za onu "više cvijeća manje smeća". A mi obratno! Di kod je bilo cviće i zelenilo, sad će doć smeće. Odnosno, podzemni kontejner!' - zasutavija me je prije niki dan jedan moj Šibenčanac, sugrađan koji ka i ja svakodnevno dere postole i glanca kamene ploče starog Krešimirovog grada. I pokaza odma na "corpus delicti".

I stvarno – tamo di je bila velika kamena žardinjera, koja je srušena sada kada se ispod ceste, glavne gradske prometnice, polažu cijevi za vodovod, odvodnju i ko zna šta sve još – biće i Internet – stavlja se još i podzemni spremnik za smeće.

- I sad, ajde, još bi ja to i prigriza, k vragu i pitospora, jedna ili dvi više ili manje, narešće. Ali, vidin ja da to nije prvi put. Pa se sitin da je ovo lito, kad su ono maknuti kontejneri isprid bivše "Kornatke", a na njihovo misto doša podzemni kontejner, isto stradala zelena površina. Ionako je bila jadna i mala, sad je još i manja!

Formula za lakše održavanje

- Znan ja, lakše je bilo bužat u meku zemlju, ruvinat englesku travu i dvi tri lemprike, nego bužat u cestu, u prometnicu na kojoj su stajali prije, dodao je.

Tu ja podsjetih svoga znanca da je razlog vjerovatno i drugi – prometnica ne mora biti gradska, nego županijska ili državna cesta, a onda od ŽUC-a i(li) HC-a triba tražit suglasnost i uvjete, pa ih triba poštivat, a ovi te kontroliraju, vraćaju nazad. Mediji te prozivaju šta usporavaš promet. Ovako, moš kako oš. Gradska firma "Zeleni grad" koja meće kontejnere, grad vlasnik zelenih površina, gradska ih firma održava...' - velim ja.

A moj sugovornik opet upada: - A što je manje zelenih površina, manje ih ima za održavanje. Ne triba kosit, šišat, kopat. Dvi muve jednim udarcem!

- Je, ali je manje i za naplatu! - velim ja, a prijo mi se nasmije: - Misliš da su oni u gradu tako ažurni, pa da "Zelenom gradu" brišu te površine sa stavke održavanja. Nisam baš uvjeren! A nije to ni tako lako, prenamijenit površinu, može bit da tu triba i GUP- minjat!" U svakom slučaju, da nismo fermali, mi bi, ka dva prava Hrvata, brzo i do Ustava došli. I posvađali se je li ili nije zelena površina u ustavu.

U svakom slučaju, tema nije bezveze – fakat je da su svi, ili gotovo svi podzemni kontejneri za smeće – iz razloga ovog ili onog – kojima smo svi mi pljeskali, jer se ne vide i nisu ružna slika ka oni prije njih, podignuti ne samo na javnoj, nego na – zelenoj površini. I to ne samo zapuštenoj, što bi se još moglo i progutati, nego na uređenoj. Kao što je slučaj s prvim podzemnim kontejnerom u Šibeniku, kojeg je podigla bivša vlast, na samoj rivi. Uzeta je lijepa kvadratura zelenog travnjaka koja nikad poslije nije vraćena. To je poslije izgleda postalo pravila, pa je i podzemni kontejner kojeg je podiugla isto tako bivša vlast, također napravljena na zelenoj površini – onaj preko puta SES-a. A ovi danas, i vlast i garnitura u "Čistoći" koja se fuzionirala sa Zelenilom u "Zeleni grad" su takvu praksu samo nastavili. Zašto?

Ne valja ni kad radiš

- Ne odlučujemo mi o tome, nego komunalni odjel grada Šibenika, oni određuju na kojoj će se gradit podzemni kontejner – stao je odmah u svoju obranu i obranu svoje firme Novica Ljubičić, direktor gradskog komunalca.

- Vi dakle ništa?, konstatiramo.

- Dobro, nije baš da ništa. Mi dajemo sugestiju. Čujte, nije da je to namjerno, tako se dogodilo. Riječ je o lokaciji koja mora biti blizu prometnice, mora bit na takvom mjestu da je dostupna i građanima, ali i vozačima, odnosno našem velikom kamionu koji ga podiže i prazni – objasnio nam je Ljubičić, ističući kako se unatoč tome ipak ne može govoriti o tome da se broj zelenih površina i to onih održavanih u gradu smanjio.

Dapače, još se i povećao. Uredili su se i održavaju se prometni otoci na ulazu u grad, koji su prije bili zapušteni, i ruglo, a evo baš ovih dana je "Zeleni grad" uredio i mjesto ispred Uboškog doma, na kojem su do sada stajali kontejneri.

- Počistili smo nered, posadili nove biljke, a bili bi stavili i klupe, da ljudi mogu sjesti i uživati, ali nas je ista gospođa koja nas je zvala da to uredimo, molila da ne mećemo klupe. Bojala se, veli, da bi se na njima brzo počela okupljati ova ekipa sa Starog pazara, i s drugih mjesta, koja bi tamo pila i pravila nered, pa bi, veli, umjesto koristi imali duplu štetu. Ne samo da bi ponovno imali smeće i nered, nego i buku i galamu od koje ne bi mogli spavati – kazao nam je Ljubičić.

Potvrđujući staru istinu, kako je teško opstati u Šibeniku. Ne valja ako ne radiš, ali i ako dobro radiš – isto tako nije uvik dobro. Pa se ti snađi...

U svakom slučaju, bilo bi dobro kad se drugi put bude (g)radio podzemni kontejner da to ne bude na "zelenoj površini", a pogotovo ne uređenoj. Eto, šta je falilo da se napravio na onoj površini na kojoj je nekoć bila benzinska crpka na Vanjskom. Ionako ne služi ničemu, a ponajmanje parkingu za skutere, koji je na njemu - napamet – iscrtan. A nije ni cvjetni trg, za prodaju cvijeća kako su to najavljivali naši gradski oci onomad kad ga je – ima tome već treću godinu - oslobađala INA. Koliko ga Šibenčani kupuju bilo bi dovoljno i pola kvadrata, da se na njoj ponudi samo jedna mala – kitica.

19. travanj 2024 12:57